Nemački video izveštaj o kemtrejlsima je satiričan

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Stari video snimak sa poznatog satiričnog nemačkog sajta Postilon 24 (Postillon 24), u kome se ismevaju teorije zavere o takozvanim "hemijskim tragovima", početkom marta 2023. korisnici Fejsbuka su ponovo podelili nekoliko stotina puta kao ozbiljan i bez pominjanja njegove humorističke prirode. Ideja da nepoznati zaverenici prskaju opasne hemikalije po nebu iz raznih zlih namera je tvrdnja koja već dugo kruži društvenim mrežama. Beli tragovi pare koje avioni ostavljaju na nebu nisu, međutim, "hemijski tragovi", već su nastali kondenzacijom.

"Prevod: Nemačka vlada objavila : "Krajem meseca OBUSTAVLJAJU ZAPRAŠIVANJE GRAĐANA HEMIJSKIM SUPSTANCAMA iz AVIONA, KOJE TRAJE 19 GODINA I 10 MESECI, jer NIJE POSTIGNUT ŽELJENI EFEKAT," piše u opisu snimka postavljenog na Fejsbuku 5. marta 2023. i podeljenog preko 300 puta za tri nedelje. Snimak liči na prilog nemačke televizije.

Uz isti "prevod" podeljen je i u postovima na hrvatskom poput ovog i na Tviteru.

Korisnici u komentarima su snimak smatrali ozbiljnim. "To samo znaci da su usavrsili druge sisteme i nacine ubijanja", napisao je jedan korisnik. "Sad ce naivni narod reci teorija zavere", komentarisao je drugi.

Međutim, logo "Postillon 24" vidljiv na početku videa ukazuje na to da je priča satirična. Postilon je poznati satirični nemački sajt (arhivirano ovde) sličan Njuz netu u Srbiji.

Skrinšot netačnog posta na Fejsbuku napravljen 27. marta 2023.

U snimku čovek govori da je "nemačka vlada danas objavila da će prekinuti kontroverzni kemtrejl program za trovanje stanovništva" zbog troškova, neefikasnosti i previše vidljivih tragova na nebu. "Čak i nakon godina primene kemtrejlsa, nemački građani su i dalje prilično plodni, obradivo zemljište nije zagađeno barijumom do fatalnog nivoa kako se očekivalo, a temperature u Nemačkoj nisu pale. Iluminati, američka tajna vlada i [pogrdni izraz za Jevreje] su sada potvrdili da su svi sporazumi o kemtrejlsima u Nemačkoj istekli", nastavlja on.

"Nemačka vlada je najavila da će se sada fokusirati na isplativije alternative trovanju stanovništva, kao što su vakcinacije ili kontaminacija hrane", zaključuje čovek u snimku, nadovezujući se na više teorija zavere da su vakcine dizajnirane da masovno ubijaju svetsku populaciju.

AFP Činjenice je već pisao o takvim tvrdnjama, na primer ovde i ovde.

Kajron na ekranu je indikacija da izveštaj nije ozbiljan, jer umesto redovnih vesti prikazuje igru reči i najavljuje priče kao što su "povratak: čistač puta je zaboravio mesto" i "jednostavno previše drugačiji/pokojni: nekrofil prekida vezu sa lešom".

'Sve što piše u Postilonu je satira'

U objavi koja je najviše deljena na Fejsbuku nalazi se i link do snimka postavljenog na Jutjubu 2016. (arhiviran ovde) na proverenom kanalu pod nazivom "Postilon 24". "Postilon 24 - Izveštavamo pre nego što istražujemo", piše u opisu kanala.

Pretraga na Guglu reči "Postillon 24" dovela je do istog sajta (arhiviran ovde) koji je naveden i na Jutjub kanalu. Dana 28. marta 2023, na početnoj stranici sajta su prikazani naslovi kao što su "Mačka neraspoložena jer je danas spavala samo 16 sati" i "Tramp je ceo dan go i prekriven mašću da ga policija ne bi uhvatila."

Na stranici "Često postavljana pitanja" je objašnjeno da je "sve što je napisano u Postilonu satira i stoga bezobrazna laž. Svi likovi koji se pojavljuju su izmišljeni, sličnosti sa stvarnim ljudima su čiste slučajnosti. To bi trebalo da bude očigledno, iako brojni komentari ukazuju na to da se mnogo toga uzima zdravo za gotovo".

Skrinšot stranice "Često postavljana pitanja" sajta Postilon koju je Guglov prevodilac preveo na srpski, napravljen 28. marta 2023.

Satirični članak (arhiviran ovde) o odluci nemačke vlade da "otkaže program kemtrejlsa", u kome se nalazi isti snimak kao i onaj koji se deli u postovima na Fejsbuku, objavljen je 2015. godine. Članak je ažuriran 2022. kako bi se objasnilo da Štefen Zajbert (Steffen Seibert), pomenut u videu i u verziji članka iz 2015, više nije portparol nemačke vlade. Trenutni portparol je Štefen Hebestrajt (Steffen Hebestreit).

Kemtrejlsi ne postoje - avioni na nebu ostavljaju tragove kondenzacije

Izraz "kemtrejlsi" (za "hemijske tragove") odnosi se na teoriju zavere prema kojoj vlade i neimenovane sile naređuju pilotima da prskaju opasne hemikalije po nebu iz raznih zlih namera.

Pristalice ove teorije kažu da su bele linije koje ostaju iza nekih aviona dokaz prskanja. Piloti i naučnici su, međutim, u više navrata objašnjavali da su ove linije "kontrejlsi", skraćeno za "kondenzacioni tragovi".

Kondenzacioni tragovi se stvaraju kada "toplota motora aviona izaziva kondenzaciju vodene pare u atmosferi u vodu, a zatim se smrzava u kristale leda, koji se spajaju u dugačke tanke oblake i prate putanju aviona", rekla je u mejlu za AFP 30. novembra 2022. Ela Gilbert (Ella Gilbert), meteorološkinja u britanskom timu za istraživanje Antarktika pri Nacionalnom institutu za polarna istraživanja Ujedinjenog Kraljevstva.

"Njihovi motori takođe oslobađaju sitne čestice čađi i drugih zagađivača koji mogu delovati kao osnova za formiranje oblaka", dodala je ona.

I bivši pilot Dušan Birmanac je u intervjuu za RTS u martu 2021. (arhiviranom ovde) objasnio da postojanje kondenzacionih tragova datira još iz vremena Drugog svetskog rata "kada su počeli avioni da lete na veoma velikim visinama" i da ih danas ima više jednostavno zato što leti više aviona.

AFP Činjenice je ovde, ovde i ovde objasnio da je teorija zavere o kemtrejlsima potpuno neosnovana.