Neosnovana tvrdnja o 'povučenim' ambasadorima pre zemljotresa u Turskoj podgreva teorije zavere

Zapadne ambasade u Turskoj su negirale tvrdnju da su povukle svoje ambasadore iz te zemlje neposredno pre razornog zemljotresa 6. februara, koje su deljene na društvenim mrežama podgrevajući neosnovane teorije zavere da je ova prirodna katastrofa planirana. Medijski izveštaji i aktivnosti na društvenim mrežama pokazuju da su ambasadori u vreme zemljotresa bili u Turskoj.

"Spisak država koje su povukle ambasadore iz Turske 24 sata pre zemljotresa", navodi se u skrinšotu podeljenom u Fejsbuk objavama poput ove od 13. februara 2023. Tvrdnja se odnosi na zemljotres jačine 7.8 stepeni koji je pogodio jugoistočnu Tursku i susednu Siriju 6. februara, usmrtivši više od 50.000 ljudi (izveštaj je arhiviran ovde).

U većini objava na Fejsbuku podeljen je skrinšot tvita u kome je nabrojano deset zemalja: Kanada, Sjedinjene Države, Britanija, Nemačka, Belgija, Italija, Holandija, Francuska, Danska i Australija. Tviter nalog nosi ime doktora Branimira Nestorovića, poznatog po širenju dezinformacija, ali tvitovi na tom nalogu se potpuno razlikuju od tema kojima se dr Nestorović bavi na svojim kanalima na drugim društvenim mrežama poput Jutjuba i Instagrama. AFP nije mogao nezavisno da proveri da li taj Tviter nalog, koji je registrovan pre samo godinu dana, u martu 2022, zaista pripada Nestoroviću.

Sličnu tvrdnju podelilo je na hiljade korisnika društvenih mreža širom sveta, uključujući hrvatske, australijske, novozelandske, kanadske, britanske, češke i slovačke. Objave sa sličnom listom pojavile su se i u Mađarskoj, ali u njima je kao izvor naveden članak američke novinske agencije Asošijeted pres (Associated Press - AP), koji, međutim, nema nikakve veze sa zemljotresom.

Image
Skrinšot netačne tvrdnje podeljene na Fejsbuku i Tviteru, napravljen 23. marta 2023.

Neki korisnici društvenih mreža povezali su tvrdnju sa teorijama zavere da su zemljotresi u Turskoj i Siriji veštački prouzrokovani. "Ove zemlje su izazvale zemljotres u Turskoj", navodi se u nekim objavama. AFP je već razobličio teoriju zavere da je zemljotres izazvao američki Visoko frekventni aktivni istraživački program polarne svetlosti (HAARP).

Turska je jedna od najaktivnijih trusnih područja (arhivirani link ovde). Prema objašnjenjima stručnjaka, kombinacija faktora dovela je do toga da februarski potres bude posebno smrtonosan, uključujući vreme u kome se dogodio, lokaciju i slabu konstrukciju urušenih zgrada.

Demanti ambasada

Predstavnici francuske, kanadske, nemačke, belgijske, holandske i italijanske ambasade u Turskoj potvrdili su za AFP da su njihovi ambasadori bili u toj zemlji u vreme zemljotresa početkom februara.

"Holandski ambasador nije bio evakuisan. On nije napustio Tursku od početka 2023." godine, rekao nam je Sulejman Gafuri (Soleiman Ghafouri), drugi sekretar holandske ambasade u Turskoj. On je dodao da je u trenutku katastrofe ambasador Jup Vejnands (Joep Wijnands) bio kod kuće u Ankari.

Portparol belgijskog Saveznog javnog servisa za spoljne poslove rekao je AFP-u 23. februara 2023. da je belgijski konzulat u Istambulu zatvoren za javnost zbog "terorističke pretnje" nakon što su antiislamski ekstremisti zapalili kopije Kurana ispred turskih ambasada u Štokholmu i Kopenhagenu. Međutim, rekao je portparol, na dan zemljotresa konzulat je radio normalno a belgijska ambasada u Ankari je bila otvorena.

"Svo belgijsko diplomatsko i konzularno osoblje u Turskoj bilo je u potpunosti spremno 6. februara u pet sati ujutru da se nosi sa posledicama zemljotresa, uključujući sa situacijom u kojoj se našlo više od 200 Belgijanaca koji žive u područijma pogođenim zemljotresom", rekao je portparol za AFP.

Objave na društvenim mrežama sa potvrđenih profila osam ambasada od 6. februara 2023, koje je AFP pronašao i potvrdio, takođe pokazuju da je njihovo osoblje radilo u Turskoj neposredno nakon zemljotresa.

Iako američka ambasada nije direktno odgovorila na pitanje AFP-a, ambasador SAD-a u Turskoj Džefri Flejk (Jeffry Flake) pojavio se na Si-En-En-u (CNN) (arhivirani link ovde) dan nakon zemljotresa oko 12:07 po lokalnom vremenu i posredstvom video konferencije iz Ankare razgovarao sa voditeljem Džejkom Taperom (Jake Tapper).

Iz tvitova britanske ambasadorke u Turskoj, Džil Moris (Jill Morris) takođe se čini da je bila u Turskoj u vreme zemljotresa. Na primer 26. januara 2023. objavila je (arhivirani link ovde) fotografiju svoje posete britanskom generalnom konzulatu u Istambulu. Na dan zemljotresa, 6. februara, u 8:07 po lokalnom vremenu tvitovala je o potresu (arhivirani link ovde), dok je 13. febuara objavila (arhivirani link ovde) fotografiju humanitarne pomoći za ljude pogođene zemljotresom, koja je upakovana u Ankari.

Holandski i francuski ambasador su snimljeni u Turskoj samo nekoliko dana pre zemljotresa. Francusko-turska alijansa Küçük Kulüp Derneği u Izmiru objavila je (arhivirani link ovde) na Tviteru fotografiju francuskog ambasadora Ervea Magroa (Hervé Magro) tokom posete 3. februara. Istog dana holandski ambasador Jop Vejnands fotografisan je (arhivirani link ovde) na sastanku sa turskim političarem Ahmetom Davutogluom u sedištu njegove stranke (arhivirani link ovde) u Ankari.

AFP je kontaktirao dansku i australijsku ambasadu za komentar, ali do 23. marta 2023. nijedna nije poslala odgovor.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas