Avion ostavlja tragove kondenzacije na nebu iznad Moskve 10. marta 2021. ( AFP / Juri Kadobnov)

Čuvajte se starih i netačnih informacija: švedske vlasti nisu priznale da su kemtrejlsi stvarni

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Članak objavljen 2012. godine, u kojem se tvrdi da su "švedske vlasti priznale da su otrovni 'Chemtrailsi' stvarni, a ne neka divlja teorija zavjere", ponovo je podeljen skoro 2.000 puta krajem oktobra 2021. U članku se citira "švedska vođa Stranke Zelenih, Pernilla Hagberg" koja je navodno potvrdila da avioni kojima upravljaju CIA i NSA na očigledan način prskaju hemikalije da bi otrovali stanovništvo planete (tzv. 'chemtrails' ili kemtrejlsi). Ovo nije tačno: Hagberg nikad nije vodila stranku Zelenih na nacionalnom nivou i bila je prinuđena da je napusti zbog svojih stavova. Štaviše, ona ne predstavlja "švedske vlasti" koje nikad nisu saopštile da su "kemtrejlsi stvarni". Naprotiv, Švedski meteorološki i hidrološki institut kaže da nema naučnih dokaza o njihovom postojanju, što je široko rasprostranjen konsenzus među naučnicima.

"MASKE POLAKO PADAJU I SVAK POLAKO UVIDJA DA NAS TRUJU IZ ZRAKA POD KRINKOM KLIMATSKIH PROMJENA.....TO SU PRIČE ZA DJECU OD DVI GODINE...POŠTO ŽIVIM U BIH ZANIMA ME TKO JE MOGAO DOZVOLITI TAKVO ŠTO I TKO IMA PRAVO NA TO," piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 31. oktobra 2021. i podeljenoj više od 175 puta za dva dana. Post sadrži link do članka objavljenog u oktobru 2012. godine. Prema podacima Fejsbuka, taj stari članak je od kraja oktobra 2021. za par dana ponovo podeljen skoro 2.000 puta.

U članku je citirana Pernila Hagberg (Pernilla Hagberg), netačno predstavljena kao "vođa švedske Stranke Zelenih", a koja u švedskom listu tvrdi da "dugi bijeli mlazovi, oblačne sumaglice na plavom nebu, iz neobeleženih aviona, nisu uobičajeni mlazovi" nego "otrovna mešavina hemikalija, virusa i metala koji se kolektivno nazivaju 'Chemtrails'". Prema članku, Hagberg je "prva velika politička vođa" koja se izjasnila o toj temi. Ona tvrdi da su kemtrejlsi "zajednički napor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) i Američke agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), kao i švedske Vlade u njihovoj zemlji, da promene atmosferske uslove namernim raspršivanjem aerosola."

Prvo, Hagberg nikad nije bila veliki politički vođa nego je neko vreme vodila lokalni ogranak Zelenih u jednom malom gradu u Švedskoj pre nego što je morala da napusti stranku zbog svojih izjava, utvrdio je AFP Činjenice. "Što se tiče postojanja kemtrejlsa, nema dokaza od nauke ili vlasti, ni švedskih ni stranih," potvrdio je Švedski meteorološki i hidrološki institut 2013. godine.

Skrinšot Fejsbuk objave sa linkom do članka u kojem se netačno tvrdi da su švedske vlasti priznale da kemtrejlsi postoje, napravljen 2. novembra 2021.

Članak se odnosi na izjavu koju je Hagberg dala švedskom listu Katrineholmskuriren 20. septembra 2012. godine, kao reakcija na njihovo objavljivanje fotografije koja prikazuje tragove kondenzacije koje ostavljaju avioni na nebu. Ona kaže da su tragovi zapravo hemikalije koje se prskaju radi kontrole vremena i da "to ima veze sa vojskom, CIA-om i NSA-om".

Kako navodi list, Hagberg nije bila "vođa stranke Zelenih" ili predstavnik "švedskih vlasti", kako se ističe u tekstu objavljenom na portalu Bljesak.info, već lokalni lider u maloj opštini Vingaker, koja broji oko 9.000 stanovnika. Stranka se ogradila od njenih izjava, a ona je napustila Zelene 2014. godine, preneli su švedski mediji.

"Stranka Zelenih joj je zamerila na stavovima i morala je da napusti stranku. Pernila Hagberg nikada nije bila na bilo kojoj funkciji u stranci na nacionalnom nivou i napustila je stranku 2014. godine," potvrdila je u mejlu za AFP Činjenice 3. novembra 2021. portparolka stranke Hane Simonsen (Hanne Simonsen).

Kada je Hagberg dala svoju izjavu 2012. godine, "stranka Zelenih je imala samo dva člana izabrana u opštinsko veće" Vingakera, dodala je ona.

Stav stranke je da su kemtrejlsi "teorije zavere koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću," rekla je Simonsen.

Švedski meteorološki institut kaže da su tragovi na nebu kondenzacija

Međutim, njena izjava je privukla pažnju, što je navelo Švedski meteorološki i hidrološki institut (SMHI) da reaguje. "Postoje ljudi koji veruju da su neke trake kondenzacije koje prate avione namerno ispuštanje opasnih supstanci koje imaju za cilj da utiču na nas, ljude. Oni to zovu kemtrejlsi. Iz naučne perspektive, nema dokaza za postojanje kemtrejlsa," saopštilo je ovo telo 2013. godine.

"Još od nastanka vazduhoplovstva primećeno je da izduvni gasovi ponekad postaju kondenzacioni tragovi (kontrejls ili contrails na engleskom). To se dešava posebno kada avion leti dosta visoko. Ako su vlažnost i temperatura pogodne, mogu ostati duže. U tim slučajevima doprinose povećanju oblačnosti," objašnjava Institut.

Članak objavljen na sajtu Instituta ponovo je ažuriran u aprilu 2021. pošto se teorija zavere o kemtrejlsima ukrstila sa netačnim uverenjem da Covid-19 nije bolest izazvana novim korona virusom, već otrovom koji se prska iz aviona. AFP Činjenice je ovde raskrinkao ove tvrdnje. SMHI je istakao da je, umesto da se vidi više tragova na nebu, za koje neke pristalice teorije kemtrejlsa misle da su tragovi prskanja "Covid-a-19", bilo ih je mnogo manje, što ide u suprotnosti sa teorijom zavere.

Ranije ove godine je društvenim mrežama kružila još jedna lažna vest u kojoj se tvrdilo da je novinska agencija Rojters objavila da Švedska, Poljska i Norveška tuže Svetsku zdravstvenu organizaciju zbog "zaraze Evrope prskanim hemikalijama." To nije tačno, potvrdile su zvanične vlasti iz tri zemlje za AFP Činjenice u januaru i ponovo u avgustu.

Međunarodna ekološka grupa Grinpis (Greenpeace) je već saopštila da nikada nije pronašla nikakav dokaz da su ti tragovi u stvari otrov ili hemikalije.

"Da takav program postoji na nivou potrebnom da objasni zahtevane količine kemtrejlsa, bilo bi potrebno hiljade ili možda desetine hiljada ljudi. Bilo bi izuzetno teško zadržati takav program u tajnosti, jer bi bilo veoma jednostavno da ga neki pojedinac u programu otkrije koristeći procurele dokumente, fotografije ili stvarni hardver,” piše na sajtu istraživačke grupe za geoinženjering Kit Grup (The Keith Group) koja se nalazi na Harvardu.

3. novembar 2021. Članak je ažuriran izjavom portparolke stranke Zelenih u Švedskoj.
KLIMA