Izveštaj o hapšenju Nenada Čanka u Ukrajini potiče sa satiričnog portala

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Tekst objavljen na portalu u kojem se tvrdi da je srpski političar Nenad Čanak uhapšen nakon ulaska u Ukrajinu podeljen je preko 500 puta za samo jedan dan. Priča je, međutim, kopirana sa satiričnog sajta. Čanak je boravio u Ukrajini od 9. do 14. juna i sastao se sa predstavnicima nekoliko tamošnjih gradova kako bi izrazio podršku protiv ruske invazije, što je dokumentovano različitim slikama i video snimcima. Za AFP Činjenice Čanak je rekao da tokom svog boravka u Ukrajini nije imao "nikakav problem".

"Zicer tvrdi: Čanak uhapšen u Ukrajini kao ruski špijun! – Nepoznata njegova dalja sudbina!," piše u naslovu teksta objavljenog na portalu Borba 13. juna 2022. koji je, prema podacima Mete i alata Kraudtengl (CrowdTangle), podeljen preko 500 puta za samo jedan dan.

"Lider LSV Nenad Čanak danas je uhapšen u Ukrajini, pod optužbom da je ruski agent! Čanak je jutros oko 10 časova prešao ukrajinsku granicu i potom se zaputio ka Kijevu, kako bi se uverio iz prve ruke u kakvoj je situaciji ta zemlja. Međutim, već negde oko 14 časova ukrajinska policija je uhapsila Čanka i njegovu pratnju," piše u tekstu. Stranica je izbrisana sa portala tokom dana 15. juna, ali i dalje postoji arhiva. Pre nego što je uklonjena, priča se širila dalje.

Drugi postovi objavljeni na Fejsbuku prikazali su skrinšot naslova o Čankovom navodnom hapšenju direktno sa sajta Zicer. "Što se mene tiče nemojte da ga vraćate," napisao je jedan korisnik. "HVALA BOGU, NEMAJU POJMA KOJU SU USLUGU UČINILI SRPSKOM NARODU," komentarisao je drugi. Objava sa linkom do teksta Borbe, postavljena na Fejsbuk stranici ovog portala, imala je preko 4.400 komentara za dva dana.

"Izvor" informacija, Zicer, je međutim satirični sajt koji se jasno identifikuje kao takav. Korisnici Fejsbuka i čitaoci portala Borba izostavili su ovaj detalj prilikom deljenja teksta ili skrinšota.

Nenad Čanak je 9. juna 2022. sa advokatom Čedomirom Stojkovićem otišao u Ukrajinu da "svojim očima vidi situaciju". Vratili su se 14. juna. Nakon lažne prijave o njegovom hapšenju, Čanak je sa smehom reagovao na Tviteru.

Skrinšot sa sajta Borba napravljen 14. juna 2022.

Izvor izveštaja je očigledno satirični sajt

Tekst na portalu Borba i skrinšotovi na društvenim mrežama jasno ukazuju da je izvor ove netačne informacije internet portal Zicer.org. Oni su, međutim, ili propustili da provere internet stranicu ili da svojim čitaocima pruže kontekst. Zicer je, zaista, satirični sajt. Ovo nije prvi put da se jedan od njihovih tekstova prepisuje i shvata ozbiljno, uprkos jasnoj identifikaciji. O tome je AFP Činjenice pisao ovde.

"Zicer je satirični magazin, bla, bla, bla," piše na dnu svake stranice sajta. "Zicer je satirični sajt, bez cenzure. Objavljujemo sve što nam pošaljete 100% Vaše je samo nam dostavite smešne fotografije i tekst, ostalo je naša briga," objašnjeno je u prvom tvitu na njihovom nalogu. Takođe je jasno vidljivo na mnogim mestima na njihovoj Fejsbuk stranici.

Skrinšot Fejsbuk stranice Zicera napravljen 15. juna 2022.

Portal Borba, pak, nigde nije identifikovan kao satiričan. Na Fejsbuku se deklarisao kao "stranica za zabavu", ali poziva svoje čitaoce da se pridruže njegovom Telegram kanalu "Borba Info" na kojem tvrdi da se objavljuju "vesti". Link za pridruživanje kanalu je i u tekstu o navodnom Čankovom hapšenju u Ukrajini.

Prepisujući tekst sa Zicera koji je objavljen 9. juna, portal ga nije ni ažurirao da bi prikazao da je prošlo nekoliko dana, ostavljajući utisak da je Čanak stigao u Ukrajinu i tamo uhapšen 13. juna.

Isto važi i za portal Vojvodina.info koji je takođe prepisao tekst i objavio ga 15. juna. Portal tvrdi da je "informativnog tipa". "Naši posetioci mogu da se informišu o raznim dešavanjima iz svojih lokalnih sredina na jednom mestu i bitnijim vestima o funkcionisanju državne i lokalne uprave na teritoriji AP Vojvodine," piše u impresumu.

Tekst je takođe pročitan naglas u snimku objavljenom na Jutjubu 14. juna 2022. godine, bez ikakvog pominjanja njegove satirične prirode. Nalog Geopolitika Vesti poziva korisnike da se pretplate na kanal kako bi "uvek ostali informisani o najvaznijim svetskim, regionalnim i domacim desavanjima." Snimak o Čanku je za manje od dva dana pogledan preko 46.000 puta.

Čanak je išao u različite gradove Ukrajine i sastao se sa lokalnim predstavnicima

"Iako se Čanak u Srbiji predstavlja kao prijatelj Ukrajine i neko ko ne voli Putina, ukrajinski elektronski mediji su izvestili da je Nenad Čanak ruski agent i da za to imaju pouzdane dokaze," navodi se u satiričnom tekstu koji su drugi portali prepisali bez stavljanja u kontekst.

U ukrajinskim medijima tražili smo izveštaje o Čankovoj poseti i nismo našli ni pomen o hapšenju ili optužbama za špijuniranje. Pronašli smo, međutim, da se tokom svoje kratke posete sastao sa raznim predstavnicima lokalne uprave.

"Buču su posetili narodni poslanik AP Republike Srbije, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, proukrajinski političar Nenad Čanak i advokat, proukrajinski aktivista Čedomir Stojković," navodi se u saopštenju objavljenom 10. juna 2022. na Fejsbuk stranici opštine Buča, uz fotografije sa sastanka.

Vojna uprava grada Harkova objavila je 13. juna saopštenje za javnost o sastanku Čanka i Stojkovića sa gubernatorom Harkovske oblasti Olegom Sinegubovim, koji je na svojoj Fejsbuk stranici objavio i fotografije posete. Video sa sastanka dostupan je i na Jutjubu.

Čanak se, dakle, sastajao sa guvernerom Harkova onog dana kada je, prema navodima Borbe, bio uhapšen i prepušten "nepoznatoj sudbini."

U poruci za AFP Činjenice od 15. juna 2022. godine Nenad Čanak je potvrdio da "nije imao nikakav problem u Ukrajini" i da se "noćas vratio u Novi Sad bez ikakvih problema."

Od 9. juna kada su, prema satiričnom tekstu, "uhapšeni", Čanak i Stojković su i sami na svojim Tviter nalozima objavili obilje prepoznatljivih fotografija sa raznih mesta na kojima su bili tokom posete Ukrajini.

Na fotografijama objavljenim na njihovim Tviter nalozima 11. i 12. juna vide se kako Stojković i Čanak poziraju ispred uništenih ruskih tenkova koji su od kraja maja izloženi u Kijevu ispred manastira Svetog Mihaila.

Ove fotografije, objavljene 11. juna, prikazuju ih sa gradonačelnikom Irpina Oleksanderom Markuškinom ispred uništene zgrade. Delimično vidljiv znak prodavnice doveo nas je do ove vinoteke i uspeli smo da identifikujemo zgradu sa odgovarajućom adresom na Gugl mapi.

Fotografija sa Stojkovićevog Tviter naloga (gore levo), skrinšot koji prikazuje radnju Vine Haven u Irpinu sa Gugl mape (gore desno) i skrinšot sa Gugl mape (dole). Kolaž napravljen 15. juna 2022.

Ovde se Stojković nalazi ispred sada uništene "Specijalizovane škole 134" u Harkovu. Fotografije su postavljene na dan njihovog sastanka sa Sinegubovim. Čanak je tamo objavio snimak iz Harkova i slike na kojima se on nalazi u ovom gradu.

Oni su 11. juna 2022. iz Kijeva dali i intervju za bosanskohercegovačku emisiju "Face to Face".

Čanak i Stojković su saopštili da su u Kijev stigli 9. juna, a da su zemlju napustili 14. juna uveče.

Ovo nije prvi slučaj lažnih informacija o hapšenju stranaca u Ukrajini od početka sukoba. AFP je, na primer, već pokazao da su izveštaji o hapšenju komandanta NATO-a Rodžera Klutijea u Mariupolju bili netačni kao i oni o hapšenju američkog admirala Erika Olsona.

Ukrajinsko-ruski konflikt