Priča da je Bil Gejts ‘odlučio’ da Srbija prva dobije vakcine je sa satiričnog portala

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Priča da je suosnivač Majkrosofta Bil Gejts “odlučio da Srbija prva dobija vakcine” i da je vodeći epidemiolog Predrag Kon rekao da će zemlja “odmah nabaviti milion i po komada” kruži Fejsbukom. Priča, međutim, nije tačna i dolazi sa satiričnog internet portala; dr Kon je za AFP Činjenice rekao da nikada nije dao izjavu tom portalu.

Priča, podeljena na Fejsbuku više od 1,500 puta otkako je objavljena 24. jula, 2020. godine, tvrdi da je “Republika Srbija prva zemlja kojoj će biti isporučene vakcine koje pravi Fondacija Bil i Melinda Gejts.”

Članak, koji citira San Francisko Dejli, tvrdi da je “Bil Gejts odbacio sve tvrdnje da vakcina nije dovoljno ispitana, i tvrdi da će vakcina koja se bude isporučila Srbiji biti potpuno bezbedna za ljudsku upotrebu.”

Priča dalje citira epidemiologa doktora Predraga Kona, predstavljenog kao “predsednik Kroznog štaba”: “Ovo je odlična vest! Radili smo na tome da baš mi imamo tu čast da budemo prva zemlja koja će vakcinisati Gejtsovim vakcinama.

“Već sam podneo preporuku za hitnu nabavku milion i po doza vakcina, a u narednom periodu ćemo da nabavimo još oko tri miliona, pošto će se ove vakcine davati iz više puta.”

Mnogi od onih koji su ostavili komentare izgleda da priču shvataju ozbiljno i smatraju je istinitom. Članak je dosta deljen u antivakserskim grupama u Srbiji i Hrvatskoj sa citatima i van bilo kakvog konteksta, kao ovde, ovde i ovde.

Neki korisnici Fejsbuka ljutito su reagovali na članak. Jedan od njih je napisao: “NE ZNAM koja budala će dozvoliti da primi to smeće”. Drugi je napisao “Prvo političari da primaju, pa mi sirotinja.” Treći je komentarisao: “Na nas da ih testiraju da im budemo kolateralna šteta.”

Međutim, Portal Zicer.org navodi na dnu svoje početne stranice da je “satirični magazin.”

Snimak impresuma portala zicer.org, napravljen 27. jula, 2020.

Servis AFP Činjenice uradio je Gugl pretragu tražeći novine navedene kao izvor informacije, San Francisko Dejli, ali nije pronašao da trenutno postoji publikacija pod tim nazivom.

Na kraju, Predrag Kon iz Kriznog štaba Srbije za suzbijanje pandemije, negirao je da je ikada dao izjavu tom portalu.

“Sve to demantujem. To su sve gluposti, ali opasno je širiti takve lažne vesti,” rekao je dr Kon za AFP Činjenice 27. jula, 2020. 

“Kakav Bil Gejts, to je toliko daleko od mene da nemam reči,” dodao je.

Prema vladinim podacima, Srbija je 27. jula, 2020. imala 24,141 slučaj ljudi inficiranih novim koronavirusom, od čega su 543 osobe preminule.

Predsednik Aleksandar Vucic rekao je 15. jula da Srbija pregovara sa jednom zemljom da dobije vakcinu protiv COVID-a-19 i da će gledati da Srbija bude među prvih 30 zemalja koje će dobiti tu vakcinu. On nije pojasnio sa kojom zemljom Srbija pregovara.

Snimak izveštaja o Vučićevoj izjavi na internet stranici RTS-a, napravljen 27. jula, 2020.

“Mi smo u razgovorima sa jednom zemljom koja je završila vakcinu i koja već na ugroženoj populaciji i na posebno predviđenoj populaciji ne testira već daje tu vakcinu. Završili su sa testiranjem i mi se nadamo da pre kraja godine možemo da imamo vakcinu. 

“To bi bio spas za Srbiju i to bi bio spas u potpunosti za našu ekonomiju i za sve drugo,“ rekao je Vučić tada novinarima.

Upitana da komentariše predsednikovu najavu, dr Darija Kisić Tepavčević iz Kriznog štaba rekla je da nijedna vakcina još nije prošla sve faze testiranja, kao što je srpski portal za proveru činjenica Raskrikavanje pisao ovde.

Od izbijanja pandemije pokret antivaksera u Srbiji otvoreno se protivi vakcinaciji protiv COVID-a-19.

U ovom trenutku ne postoji vakcina protiv COVID-a-19, bolesti prouzrokovanom novim koronavirusuom koji se krajem 2019. godine pojavio u Kini. Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, trenutno se klinički testira na ljudima 25 potencijalnih vakcina.

Bil Gejts, koji snažno zagovara pravljenje vakcine protiv COVID-a-19, često je meta antivaksera i teoretičara zavere. AFP Činjenice razobličio je 27. jula, 2020, teoriju da je Gejts “predvideo 700,000 žrtava vakcinacije.”

BIL GEJTS COVID-19