Domovi zdravlja ne evidentiraju decu za vakcinu protiv COVID-a-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavi na Fejsbuku se tvrdi da su domovi zdravlja počeli da evidentiraju ljude koji bi primili vakcinu protiv COVID-a-19 i da pedijatri traže od roditelja da potpišu ako ne žele da je njihova deca prime, navodno preteći da će o tome obavestiti centar za socijalni rad. Tvrdnja je netačna: Ministarstvo zdravlja negira da je dalo instrukciju domovima zdravlja za takvo evidentiranje; pedijatri kažu da ne razgovaraju sa roditeljima o “nepostojećoj” vakcini.

Objava, pregledana više od 19 hiljada puta otkako je postavljena 26. jula, glasi: “GRAĐANI SRBIJE, VAŽNO OBAVEŠTENJE!! U DOMOVIMA ZDRAVLJA POČELO JE IZJAŠNJAVANJE ZA VAKCINE PROTIV KOVIDA 19! PEDIJATRI TRAŽE OD RODITELJA DA POTPIŠU AKO NEĆE DA IM DECA PRIME TU VAKCINU I OBAVEŠTAVAJU IH DA ĆE ZBOG ODBIJANJA ISTE U SEPTEMBRU MORATI DA OBAVESTE CENTAR ZA SOCIJALNI RAD!!!!”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 15. jula, 2020. da će Srbija pokušati da bude među prvih 30 zemalja koje će dobiti vakcinu protiv COVID-a-19. Od izbijanja epidemije novog koronavirusa u Srbiji u martu, društvenim mrežama kruži sve više objava antivakserskog pokreta protiv ove vakcine.

Portparol Ministarstva zdravlja koga je kontaktirao servis AFP Činjenice rekao je da je objava na Fejsbuku “neistina.”

“Ne postoji nikakakav dopis poslat od strane Ministarstva zdravlja domovima zdravlja da registruju zainteresovane za primanje vakcine protiv COVID-a-19,” rekao je 28. jula, 2020, portparol koji nije želeo da bude imenovan.

Jasmina Mišković, epidemiolog u beogradskom domu zdravlja “Dr Milutin Ivković-Palilula”, potvrdila je da ovaj zdravstveni centar od Ministarstva zdravlja nije dobio nikakav dopis “u vezi vakcinacije protiv SARS-CoV-2,” soja koronavirusa koji uzrokuje bolest COVID-19.

“U Domu zdravlja Palilula se ne sprovodi izjašnjavanje za ili protiv vakcinacije protiv novog korona virusa u toku kontakta i pregleda deteta a sa roditeljima ili pratiocima dece,” napisala je dr Mišković servisu AFP Činjenice u mejlu poslatom 28. jula, 2020.

“Pedijatri ne zahtevaju od roditelja da im potpišu da neće da im deca prime tu vakcinu, tako nema ni potrebe za obaveštavanjem Centra za socijalni rad zbog eventualnog odbijanja iste (koja još nije proizvedena),” dodala je.

Snimak objave napravljen 29. jula, 2020.

Pedijatar u drugom beogradskom domu zdravlja, Zvezdari, takođe kaže da nema pomena o vakcini protiv COVID-a-19 kada razgovara sa roditeljima svojih pacijenata. “To su apsolutne gluposti. Fejk njuz klasičan, nema govora o tome uopšte. Kakve COVID vakcine, to ni u najavi nema još,” rekao je dr Gabrijel Vidović telefonom za AFP Činjenice 28. jula, 2020.

Drugi pedijatar, doktor Andrija Šrek, koji radi u privatnom domu zdravlja MediGrup u Novom Sadu, kaže da nije “nikad čuo” da pacijente pitaju da se izjasne da li bi primili vakcinu protiv COVID-a-19.

“Nisam čuo za registrovanje dece oko vakcine protiv COVIDA. Te vakcine nema ni u najavi, to nema nikakvog smisla,” rekao je telefonom za AFP Činjenice, 28. jula, 2020.

Vodeći epidemiolog dr Predrag Kon rekao je 22. jula da “vakcinu još nemamo, ali država mora da se valjano pripremi za momenat kada će vakcinacija postati realnost.”

“Treba analizirati da li decu uopšte vakcinisati jer praktično jako retko oboljevaju od COVID-a-19,” rekao je Kon televiziji Pink.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, 25 potencijalnih vakcina trenutno je na kliničkom ispitivanju i testira se na ljudima. Servis AFP Činjenice pisao je ovde o dosta deljenom satiričnom članku, koji su mnogi korisnici Fejsbuka shvatili ozbiljno, da će Srbija biti prva zemlja koja će dobiti vakcine.

Obavezna vakcinacija

Što se tiče centra za socijalni rad pomenutog u objavi, dr Vidović kaže da je on uključen u slučajevima kada roditelji odbiju vakcine koje su obavezne za decu predškolskog i školskog uzrasta. 

U tom slučaju “procedura je da roditelj potpiše i navede razlog zašto odbija vakcinaciju (deteta), mi obaveštavamo sanitarnu inspekciju, onda ide centar za socijalni rad i na kraju sud. Ali to je samo što se tiče obavezne vakcinacije. Nema govora o COVID vakcini, to je nepostojeća vakcina koja je tek u eksperimentalnoj fazi,” kaže.

Prema zakonu, sud može da kazni roditelje ili staratelje kaznom od 50,000 do 150,000 dinara u slučaju da odbiju obaveznu vakcinaciju deteta. 

Vakcinacija dece obavezna je u Srbiji već decenijama, ali postala je problem sa rastom antivakserskog pokreta, kad je procenat vakcinisane dece opao i doveo do izbijanja epidemije malih boginja u oktobru 2017. godine, primoravajući vlasti da preduzmu strože mere, o čemu je AFP izveštavao.

Vakcinacija dece obavezna je protiv 11 zaraznih i opasnih bolesti, uključujući tuberkulozu, difteriju, tetanus, veliki kašalj, dečju paralizu, male boginje, rubeolu, zauške i virusni hepatitis B.

COVID-19