Požar o kome je izvestio CNN dogodio se u Ukrajini, a ne Kanadi

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavama na hrvatskom podeljenim na Fejsbuku par stotina puta za dva dana međunarodna medijska kompanija Si-En-En (CNN) optužena je za lažno izveštavanje iz Ukrajine, uz tvrdnju da je izveštaj o ruskom napadu na grad Lviv zapravo snimljen u kanadskom gradu Edmontonu. Kao navodni dokaz, uz objave se dele skrinšotovi iz izveštaja u kojima je zaokružen jedan od vatrogasaca koji nosi opremu iz ovog kanadskog grada. To je, međutim, zato što Edmonton godinama donira opremu Ukrajini, potvrdili su vatrogasni zvaničnici AFP-u. Takođe smo potvrdili da je lokacija CNN-ovog izveštaja zaista bio Lviv.

CNN izvještava kako vatrogasci iz Edmontona u Alberti, Canada gase požar u Lvivu u Ukrajini, vjeruj dnovinarima”, navodi se u ovoj Fejsbuk objavi od 28. marta 2022, podeljenoj više od 150 puta za dva dana. Uz objavu su podeljena i dva skrinšota iz CNN-ovog izveštaja iz ukrajinskog grada Lviva, na kojima se vidi veliki požar. Na snimcima se vidi jedan vatrogasac u opremi na kojoj se pozadi može videti natpis "Edmonton".

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 30. marta 2022.

Iste slike sa sličnim tvrdnjama podeljene su i na drugim jezicima na društvenim mrežama, uključujući na rumunskom, engleskom, nemačkom i arapskom.

Tvrdnja je obmanjujuća i uklapa se u uobičajeni narativ dezinformacija da zapadni mediji prave lažne izveštaje o ruskoj invaziji na Ukrajinu. AFP je već razobličio dosta takvih tvrdnji kao na primer ovde i ovde.

AFP je proverio i utvrdio da je tvrdnja netačna, a evo i zašto:

Požar je lociran u Lvivu, ne u Edmontonu

AFP je pronašao tri CNN-ova izveštaja uživo objavljena na Tviteru 26. marta 2022: ovde od 18:08, ovde od 18:16 i ovde od 18:30. U svim je prikazan CNN-ov novinar Don Lemon kako izveštava o velikom požaru koji opisuje dok pokazuje skladište za gorivo. Lokacija požara je, prema kajronu CNN-a, ukrajinski grad Lviv. Skrinšot prvog izveštaja od 18:08 se trenutno deli na Fejsbuku sa netačnim tvrdnjama.

U tom izveštaju čuje se Lemon kako kaže da se ovo događa "baš u blizini grada", opisujući mesto kao "na 10 minuta vožnje od centra".

“To je skladište za gorivo…”, kaže Lemon. “Sad, skladište koje je pogođeno prošle nedelje je na zapadu, verujem da je ovo na severu. Da li je to tačno, ovo je na severu? Ovo je na severoistoku", kaže on prema kompletnom transkriptu koji je CNN objavio ovde.

CNN je objavio i kompletan tekst izveštaja o incidentu, u kome se navodi da je "prema izveštajima najmanje petoro ljudi povređeno 26. marta nakon što su bar dve rakete pogodile Lviv". Jedan od napada pogodio je skladište goriva, prouzrokujući požar, a kasniji napad prouzrokovao je "značajnu štetu" na objektima gradske infrastrukture, prema rečima gradonačelnika Andrija Sadovija, koga citira CNN.

Ruska vojska potvrdila je 27. marta napade na skladište goriva u zapadnom ukrajinskom gradu Lvivu i nadomak Kijeva, rekaviši da je ciljala zalihe goriva za ukrajinske trupe, izvestio je CNN.

Nekoliko drugih medija - uključujući AFP, Rojters, Njujork tajms, Vašington post - takođe je izvestilo o raketnim napadima na Lviv koji su pogodili skladište goriva.

Pretražujući Gugl mape i Guglov program satelitskog viđenja Zemlje -Gugl Erta (Google Earth) u severoistočnom delu Lviva, gde se prema Lemonovim rečima nalazi objekat, AFP je locirao skladište goriva pomenuto u izveštaju.

AFP je na Gugl Ertu potražio instalacije rezervoara za gorivo iznad zemlje koje bi mogle sadržavati nekoliko rezervoara naslonjenih jedan na drugi, kao što je pokazano na slikama koje je objavila agencija Rojters i pronašao oblast u kojoj se vidi ista scena u severnom delu istočne Ličakivski oblasti (Lychakivskyi District) Lviva, u Plastovoj ulici.

Analizirajući pogled s ulice, AFP je našao da su dve lokacije podudarne. Dok Gugl nudi pogled s ulice iz 2015. a CNN-ov izveštaj je snimljen 2022, zgrade i ograde oko instalacija rezervoara goriva koji se vide u izveštaju podudaraju se sa uglom iz Ulice Zubritskoho.

Ispod je skrinšot poređenja detalja koje je AFP našao da se podudaraju u pogledu sa ulice na Gugl mapi i izveštaju CNN-a: rezervoare za gorivo, zgrade i prozore, kao i ograde.

Skrinšot Si-En-En-ovog izveštaja napravjen 28. marta 2022. AFP je zaokružio crvenim podudarne tačke sa ovog skrinšota i Gugl mape
Skrinšot Gugl mape, pogleda sa ulice, napravljen 28. marta 2022.

Oprema Edmontona je donirana Ukrajini

U Edmontonu je sedište Vatrogasne pomoći za Ukrajinu (Firefighter Aid for Ukraine - FAU) - projekta slanja u Ukrajinu vatrogasne, opreme za spašavanje i medicinskih potrepština. FAU je objavio skrinšotove iz CNN-ovog izveštaja potvrđujući da snimak prikazuje "ukrajinske vatrogasce u blizini Lviva kako nose opremu koju su donirali vatrogasci Edmontona.”

FAU je 28. marta 2022. podelio i objavu od 15. septembra 2017. kada su distribuirali doniranu opremu u Lviv, uključujući i jaknu sličnu onoj viđenoj u izveštaju CNN-a iz Lviva 2022. godine. "Vidite Edmonton na pozadini jakne? Nema zavere. Naši prijatelji i kolege vatrogasci su u opasnosti i nastavićemo da ih podržavamo", napisali su.

Projekat FAU je pokrenut pre gotovo deset godina sa ciljem da se prikupi nepotrebna/neželjena vatrogasna oprema, druga zaštitna i spasilačka oprema i medicinske potrepštine iz vatrogasnih odeljenja i prodavnica u Kanadi, kao i da se prikupe neophodna sredstva da se pomogne onima koji prvi stižu na lice mesta na različitim lokacijama u Ukrajini, navodi se na njihovoj internet stranici.

Kada ih je AFP kontaktirao, u FAU su potvrdili da je oprema u Lviv došla iz njihovog programa.

“Tokom godina uputili smo više pošiljki velikih razmera u gradove i oblasti i nekoliko manjih usmerenih individualnim zajednicama. Ranije ovog meseca poslali smo avion sa 14 tona pomoći i Lviv je bio jedan od primalaca. Svaka od tih pošiljki imala je istu opremu kao vatrogasac PPE u prenosu CNN-a," rekao je AFP-u 28. marta 2022. organizator u FAU Kevin Rojl. "Grad Edmonton, Vatrogasni spasioci Edmontona i Vatrogasni sindikat Edmontona dugo podržavaju naš program i druge" slične programe, dodao je on.

“Identifikaciona obeležja, kao što je ime zajednice koja je donirala opremu, često se uklanjaju, ali primili smo opremu sa raznih strana i sa stotinama volontera nemoguće je uzeti u ruke svaki komad opreme kako bismo bili sigurni da su ta obeležja uklonjena. Ponekad, zajednice ili donatori ne zahtevaju da se uklone. Mogu da potvrdim da je Lviv dobio bar nešto od opreme koja je poslata ovog meseca", dodatno je objasnio.

AFP je kontaktirao i Službe za spašavanje iz požara Edmontona (Edmonton Fire Rescue Services - EFRS), gde je potvrđeno da snimak ne pokazuje požar u glavnom gradu Alberte Edmontonu kao i da je oprema koju nosi vatrogasac donirana Ukrajini.

“Nije bilo požara u fabrici goriva u Edmontonu", rekla je AFP-u portparolka EFRS-a Britani Evenešen u mejlu 28. marta 2022.

“Opremu u snimku CNN-a donirale su Službe za spašavanje iz požara Edmontona", rekla je ona, dodajući da je FAU program počeo pre oko 10 godina kada su vatrogasci Edmontona posetili Ukrajinu i videli tamošnje potrebe.

I lokalne kanadske televizije - uključujući Si-Bi-Si (CBC), Sitinuz (CityNews) i Si-Ti-Vi njuz (CTV News) - su izveštavale o upotrebi vatrogasne opreme Edmontona viđenoj u izveštaju CNN-a.

Iako je ovo “vodilo do onlajn dezinformacija, gde su neki korisnici osuđivali američku televizijsku mrežu zbog lažnog predstavljanja lokacije požara", ovo "nije bila greška". "Ukrajinski vatrogasac koji je nosio jaknu Edmontona bio je primalac kanadske velikodušnosti", napisao je 27. marta CityNews, koji je takođe intervjuisao Rojla iz FAU-a.

Prema navodima lokalnih medija, otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara 2022, Edmonton je ovoj zemlji nekoliko puta donirao medicinsku, opremu za hitno reagovanje, humanitarne i spasilačke potrebe (ovde, ovde i ovde).

Američki televizijski kanal CNN je 28. marta 2022. takođe objavio faktček članak o ovim tvrdnjama, nazivajući ih netačnim teorijama zavere i objašnjavajući da su "Edmonton" jaknu vatrogascima u Ukrajini donirali vatrogasci iz kanadskog grada.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. brojne slike i video snimci podeljeni su na društvenim mrežama iskrivljujući događaje. AFP-ov servis za digitalnu verifikaciju na brojnim jezicima već je razobličio mnoge netačne tvrdnje. AFP Činjenice je tekstove o tome objavio ovde, uključujući i one koje su za metu imale američki televizijski kanal CNN ovde i ovde.

Prevela i pripredila
Ukrajinsko-ruski konflikt