Ovaj video nije snimljen da prikaže lažnu paniku u Ukrajini, već prikazuje snimanje filma 2013. godine

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.
   

Objave u kojima se tvrdi da prikazuju video klip kako zapadni mediji snimaju lažne scene panike u Ukrajini podeljene su na Fejsbuku na hiljade puta za samo dva dana. Tvrdnja je, međutim, netačna. Video klip, snimljen u engleskom gradu Birmingemu, prikazuje ekipu koja 2013. godine snima scenu za naučno fantastični film, rekao je reditelj Sajmon Koks i pokazuju Jutjub snimci.

"Evo kako CNN namešta Rusiju.Delite da svi vide.Snimak je Autentični," navodi se u objavi uz video o ekipi koja snima scenu kako glumci u panici trče prema kameri. Samo ova objava od 26. februara je podeljena na Fejsbuku 7.700 puta. Druge objave sa sličnim tvrdnjama da je snimak napravljen da namerno prikaže lažne scene panike u Ukrajini takođe su podeljene među srpskim korisnicima Fejsbuka. Obmanjujuće i netačne tvrdnje o videu ukupno su podeljene najmanje 9.500 puta. 

Video, međutim, nije snimljen 2022. niti ga je napravio CNN. Reč je o video klipu sa filmskog seta i snimljen je 2013. godine u Engleskoj.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 28. februara 2022.

Obrnuta pretraga slika na Guglu sa skrinšotom iz videa dovela je AFP do Jutjub videa postavljenog 8. aprila 2013. pod naslovom "Čoveče kaleidoskopu beži za život Birmingem" (na engleskom: Kaleidoscope Man run for your life Birmingham). U potpisu piše da video prikazuje "snimanje scene gomile koja trči u centru Birmingema za naučno fantastični film Čovek kaleidoskop sa rediteljem Sajmonom Koksom" (Simon Cox).

U potpisu je ostavljen i Tviter nalog Sajmona Koksa. Skrolujući po rediteljevom nalogu na Tviteru, AFP Činjenice je našao tvit koji se odnosi na ovaj video klip: "Upravo sam video na Tviteru da se video sa snimanja mog filma koristi kao lažna vest u #Ukrajini. Samo da potvrdim, ovaj video klip je iz mog nezavisnog naučno fantastičnog filma, Invazija planete Zemlje (Invasion Planet Earth), snimljenog u Birmingemu u Ujedinjenom Kraljevstvu 2016. - Nema nikakve veze sa medijima!" napisao je Koks u tvitu 27. februara 2022, uključivši u tvit isti Jutjub video iz 2013. koji smo pronašli posredstvom Gugl pretrage.

Koks je objasnio da mu je bilo potrebno skoro 10 godina da snimi ovaj film i "to smo uradili snimajući u delovima tokom godina."

On je rekao da je "malo pomešao" kad je u tvitu rekao da je klip snimljen 2016. godine, "pošto je zapravo snimljen 2013. Uradili smo toliko mnogo takvih snimaka da sam se zbunio", rekao je on AFP-u u mejlu od 3. marta 2022.

"Film se zove Invazija na planetu Zemlju i pušten je krajem 2019. Scena koju smo snimali je bila gomila ljudi koje su raznosili svemirski brodovi vanzemaljaca, što smo kasnije dodali. Snimljena je na Trgu Viktorija u centru Birmingema jedne nedelje uveče. Klip upotrebljen u propagandnom videu snimio je jedan od članova našeg tima koji ga je i postavio na Jutjub 2013. godine", rekao je Koks. 

On je dodao da je film originalno nazvan "Čovek kaleidoskopĆ and onda mu je promenio ime u "Invazija planete Zemlje".

Prema zvaničnoj internet stranici filma, u bisokopima se u Ujedinjenom Kraljevstvu pojavio 5. decembra 2019, a potom širom sveta u digitalnom i DVD formatu.

U jednom od trejlera za film pronašli smo noćnu scenu snimljenu na istom mestu kao i video koji se deli u Fejsbuk objavama.

Skrinšot iz Fejsbuk videa (levo) i trejlera filma (desno), napravljen 28. februara 2022. AFP je crvenim obeležio iste objekte

Istu scenu pronašli smo i na Gugl mapi Trga Viktorija u Birmingemu:

Skrinšot Gugl mape Trga Viktorija u engleskom gradu Birmingemu, napravljen 28. februara 2022.

 

Iako su netačne tvrdnje da su video snimili zapadni mediji da bi izmislili scene panike u Ukrajini, neki korisnici društvenih mreža izvukli su video klip iz konteksta, isekli deo videa na kome se vide kamermani, kako bi tvrdili da snimak zaista prikazuje stampedo ukrajinskih građana, kao na primer ovde.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, društvene mreže preplavljene su video i foto snimcima izvučenim iz konteksta za koje se netačno tvrdi da su povezani sa konfliktom. AFP je razobličio nekoliko takvih videa, uključujući ovajovaj.

3. mart 2022. Članak je ažuriran dodavanjem izjave reditelja Koksa AFP-u.