Lažni Tviter nalozi predstavljeni su kao CNN da bi se delile netačne informacije

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Na društvenim mrežama na mnogo jezika se deli fotografija koja prikazuje dva tvita kao da su objavljena sa CNN-ovih Tviter naloga, a u kojima se izveštava o navodnoj smrti istog američkog građanina u Avganistanu i Ukrajini. Fotografija se deli kao dokaz netačnog i dvoličnog izveštavanja američke televizijske kuće. CNN je, međutim, potvrdio da ovi Tviter nalozi nisu njihovi. Nalozi su kreirani da imitiraju CNN-ove, ali ih je Tviter u međuvremenu ugasio. Osim toga, čovek na fotografiji je aktivni strimer video igara, koji je već bio meta sličnih netačnih tvrdnji.

"Ista osoba koju su talibani 'pogubili' u Afganistanu, ujedno je i PRVA američka žrtva u 'ukrajinskoj krizi'. Vidite kako to funkcioniše?," navodi se u Fejsbuk objavi jedne bosanske korisnice, podeljenoj 25. februara 2022. zajedno sa fotomontažom dva navodna CNN-ova tvita, oba sa istom fotografijom jednog čoveka. Ova i nekoliko drugih objava sa istom tvrdnjom podeljene su među korisnicima u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj više od 320 puta.

U tvitu na desnoj strani koji je navodno objavljen sa naloga "@CNNAfghan" tvrdi se da slika prikazuje "CNN novinara Bernija Gora", koga su "u Kabulu pogubili talibani". Tvit na levoj strani objavljen je sa naloga "@CNNUKR" i u njemu se tvrdi da prikazuje fotografiju američkog aktiviste "Bernija Gora" ubijenog u eksploziji "mine koju su postavili separatisti koje podržava Rusija".

Čini se da su mnogi korisnici poverovali da su tvitovi objavljeni sa zvaničnih CNN-ovih Tviter naloga i da dokazuju kako američka novinska kuća vara publiku. "Naravno, ništa manje nismo očekivali od njih", napisala je jedna korisnica u komentarima. "Uopće nisam iznenađena", napisala je druga. Od ratova na Balkanu devedesetih godina prošlog veka, CNN se širom regiona smatra američkim propagandnim medijem.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 1. marta 2022.

Međutim Tviter nalozi koji se vide na slici su imitacija naloga ove novinske kompanije i u međuvremenu su ugašeni. Čovek na slici je, ispostavilo se, Jutjuber i strimer video igara koji se zove Džordi Džordan, a koji je već bio meta onlajn uznemiravanja. Bio je aktivan onlajn čak i nakon objave ovih lažnih smrti.

Netačna tvrdnja se pojavila na nekoliko jezika u danima nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022, uključujući mađarski, arapski, nemački, španski i portugalski.

Prema izvorima iz Kijeva, više od 350 civila ubijeno je u sukobu, dok je više od pola miliona bilo prinuđeno da napusti svoje domove. Konflikt prati i talas onlajn dezinformacija koje je AFP razobličio kao na primer ovde, ovde, ovde i ovde.

CNN potvrđuje da to nisu njihovi Tviter nalozi

Tvit koji se vidi na desnoj strani slike sa netačnom tvrdnjom deli se onlajn još od avgusta 2021. i već ga je razobličilo nekoliko organizacija za proveru činjenica kao što su Rojters i PolitiFakt.

Tviter nalog "@CNNAfghan" sa kog je objavljen netačni tvit u međuvremenu je ugašen sa porukom "Tviter gasi naloge koji krše pravila Tvitera".

Koristeći internet stranicu za arhiviranje sajtova WaybackMachine možemo da vidimo skrinšotove naloga dok je još bio aktivan. Tu se vidi da je otvoren u maju 2021, da je sa njega objavljeno šest tvitova i da je imao 132 pratioca pre nego što je ugašen. To nije bio provereni nalog.

Pravi Tviter nalozi povezani sa CNN-om -- kao što se vidi na slici ispod -- imaju plavi znak koji pokazuje da je reč o proverenim nalozima. Svaki od njih ima milione pratilaca.

Skrinšot Tviter naloga CNN International (levo) i različitih zvaničnih Tviter naloga CNN-a sa plavim znakom da su provereni (desno), napravljen 28. februara 2022.

Slično tome, nalog "@CNNUKR", sa kog je objavljen tvit koji vidimo na desnoj strani slike koja se deli na Fejsbuku, takođe je ugašen. Skrinšot ovog Tviter naloga je od 23. februara 2022, nekoliko dana nakon što je Putin naredio ruskim trupama da uđu u otcepljene regione istočne Ukrajine, što će se kasnije ispostaviti kao uvod u potpunu invaziju zemlje.

Nalog "@CNNUKR" je imao 129 pratilaca u to vreme i takođe nije imao znak da je proveren. Slično kao i drugi lažni Tviter nalog, objavljivao je neke linkove do stvarnih članaka CNN-a, očigledno u pokušaju da izgleda autentično pre objavljivanja netačnog izveštaja o navodnoj američkoj žrtvi, koji nije uključivao nikakav link.

Potpredsednik za komunikacije CNN International, Džonatan Hokins (Jonathan Hawkins) potvrdio je AFP-u u mejlu od 28. februara 2022. da Tviter nalozi sa obmanjujuće fotografije "nisu zvanični CNN-ovi nalozi".

Čovek sa fotografije je strimer video igara i još je aktivan onlajn

Kao što su primetili autori tekstova koji su razobličili prevaru avganistanskog naloga u avgustu 2021, čovek na slici je strimer video igara i Jutjuber po imenu Džordi Džordan (Jordie Jordan). Gledajući video snimke na Džordanovom potvrđenom Jutjub kanalu i sliku sa fotografije sa netačnom tvrdnjom može se videti da to zaista jeste čovek sa slike.

Slika iz netačnih objava (levo) i skrinšot sa videa postavljenog na zvaničnom Jutjub kanalu Džordija Džordana 9. februara 2022. (desno). Skrinšotovi napravljeni 28. februara 2022.

Slika iz netačnih objava takođe se može naći na Džordanovoj stranici Wikitubia. Na javno uređenoj stranici sa biografijom, piše da je Džordan bio predmet različitih kontroverzi i da je nekoliko puta bio meta onlajn uznemiravanja.

On je takođe netačno prijavljen da je nestao tokom eksplozije u Bejrutu 2020. godine. Neki Džordanovi pratioci su ga nedavno pitali o poslednjim netačnim izveštajima o njegovoj smrti ispod videa koji je postavljen na njegovom nalogu 27. februara 2022, nekoliko dana nakon njegove navodne pogibije. Džordan nije reagovao na ta pitanja, iako se na njegovom Jutjub nalogu i dalje objavljuju video snimci.

Širenje netačnih tvrdnji o onlajn ličnostima koje se vezuju za globalne događaje u vestima nije nov metod onlajn uznemiravanja. AFP je razobličio slične tvrdnje u Nemačkoj o nemačkom Jutjuberu za koga se netačno tvrdilo da je traženi ubica.

Više tekstova AFP Činjenica o netačnim informacijama u vezi sa konfliktom u Ukrajini može se pročitati ovde.

Prevela i priredila
Ukrajinsko-ruski konflikt