Video sa padobrancima objavljen je 2014. i nema nikakve veze sa ruskim napadom na Ukrajinu 2022.

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Nekoliko sati nakon što su snage predsednika Vladimira Putina napale Ukrajinu 24. februara 2022, korisnici društvenih mreža širom sveta, uključujući i iz Srbije i Bosne, počeli su da dele video koji prikazuje grupu padobranaca koji se spuštaju na zemlju uz tvrdnju da je reč o ruskom desantu na Ukrajinu kao deo ofanzive. To nije tačno. Video je objavljen još 2014. godine, otprilike u isto vreme kada su padobranci učestvovali u medijski prilično propraćenoj ruskoj vojnoj vežbi u Rusiji.

"Ruski padobranci izvršili su desant u oblast oko Harkova," navodi se u objavi na srpskom uz koju je podeljen video koji prikazuje padobrance kako se spuštaju sa vedrog neba. Jedan korisnik je napisao "Ruski padobranci" i podelio Jutjub video pod naslovom "Ruski vojni padobranci se spuštaju u Ukrajinu, blizu Harkova".

Video je podeljen nekih 250 puta na srpskom a naširoko je deljen i na društvenim mrežama na ddrugim jezicima, uključujući kineski, burmanski, arapski, engleski, nemački i bugarski.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 25. februara 2022.

Putin otpočinje vojnu operaciju

Video je počeo da cirkuliše nekoliko sati nakon što je ruski predsednik naredio vojnu operaciju 24. februara 2022. U nekim objavama sa istim snimkom tvrdi se da prikazuje kako se "Ruski padobranci spuštaju u Odesu u Ukrajini". Jedan korisnik napisao je da je u pitanju "desant na Kijev"

Iako su neki mediji izvestili o desantu na Odesu, načelnik Generalštaba oružanih snaga Ukrajine je to demantovao nekoliko sati nakon otpočinjanja vojne operacije u saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici. "Informacija o desantu ruskih trupa na Odesu nije tačna," navodi se u saopštenju od 24. februara.

Video bio objavljen 2014.

Obrnuta pretraga slika na internetu sa skrinšotovima iz videa, u kom se čuje ruski, otkrila je da je snimak deljen nekoliko puta u poslednjih nekoliko godina na ruskim društvenim mrežama, uključujući i 2018. i 2016.

Najstarija objava koju je AFP pronašao je od 14. marta 2014. kada ju je objavio korisnik društvene mreže VKontakte koji govori ruski. Druge slike na nalogu istog korisnika pokazuju mladića u ruskoj vojnoj opremi sa padobranom. Dan ranije, 13. marta 2014. objavio je slike koje opisuje kao "spuštanje u blizini Rostova u gradu Taganrogu... dva skoka na dan". Taganrog je grad koji se nalazi u jugozapadnoj Rusiji u regionu Rostova; nalazi se oko 50 kilometara istočno od granice sa Ukrajinom.

AFP je poslao poruku korisniku da pita o okolnostima prikazanim u videu, ali on nije odgovorio.

Na drugoj slici, objavljenoj 13. marta 2014. na istom nalogu, vidi se vojnik u ruskom vojnom avionu Il-76MD sa oznakom RA-76669.

Pretražujući internet na ruskom -- uz korištenje i ključnih reči povezanih sa padobrancima, Rostovom i datumom kada je video objavljen -- pronašli smo novinske članke o velikoj vojnoj vežbi koja je počela u toj oblasti 11. marta 2014.

Više od 3.500 vojnika iz te jedinice učestvovalo je u četvorodnevnoj vežbi, u okviru koje je bilo i skokova padobranom, prema medijskim izveštajima kao ovde, ovde i ovde, ali i saopštenju ruskog Ministarstva odbrane. U tom saopštenju se navodi da je vežba održana na trenažnom području Kuzminki, koje se nalazi oko 36 kilometara severoistočno od Taganroga.

Postoji mnogo sličnosti između ovih izveštaja i videa sa padobrancima podeljenim na društvenim mrežama. One uključuju avion Il-76MD, oblik padobrana, belo-crvene trake od kojih je napravljena ograda, zastave, vremenski uslovi, okolina, datum i uniforme.

Ruski mediji su izvestili o ovoj vežbi pokazujući i spuštanje padobranaca. Video iz tog članka može se naći na Jutjubu. Možemo da vidimo padobrance iz iste jedinice kako lete avionom istog modela kao što je onaj prikazan u fotografijama na nalogu na VKontakte mreži.

Isti video može se naći i u Fejsbuk grupi pod nazivom "Napravljeno u Rusiji", gde je objavljen 16. septembra 2016, i potpisan da prikazuje "Masovni vazdušni desant u regionu Rostova" 2014. godine. "Meni i mojoj devojci trebalo je sat vremena da skinemo taj video sa ruske društvene mreže vk.com", napisao je u komentaru korisnik koji je postavio objavu.

Pokazujući da je video objavljen 2014. dokazali smo da ne prikazuje spuštanje ruskih trupa u Ukrajinu u okviru Putinove ofanzive 2022, već najverovatnije ruske trupe koje učestvuju u vojnoj vežbi.

Prevela i pripredila
Ukrajinsko-ruski konflikt