Video ne prikazuje rusko bombardovanje Ukrajine, reč je o digitalnom dizajnu objavljenom mesecima ranije

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Ubrzo nakon početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara 2022. u zoru, bosanski korisnici Fejsbuka su nekoliko hiljada puta podelili video za koji se tvrdi da prikazuje rusko bombardovanje Ukrajine. Video je, međutim, digitalni dizajn objavljen mesecima ranije.

"Društvene mreže preplavljene su snimcima ruske invazije na Ukrajinu. Najbolje se očituje 'građansko novinarstvo' na Twitteru gdje brojni korisnici postavljaju video sadržaje ruskih trupa, kao i situacije s mjesta događaja pogođenih vojnom intervencijom," navodi se u objavi jednog bosanskog korisnika Fejsbuka koja je podeljena 2.700 puta za manje od 24 sata. Objava sadrži video koji prikazuje bljeske i eksplozije na užarenom noćnom nebu.

Video, međutim, ne prikazuje stvarni događaj i objavljen je u oktobru 2021, mnogo pre početka ruske invazije na Ukrajinu.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 25. februara 2022.

Video je jedan od mnogih koje su korisnici društvenih mreža počeli da dele nekoliko sati nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin objavio da njegova zemlja započinje vojnu operaciju protiv Ukrajine.

Ubrzo nakon toga, serija eksplozija mogla se čuti u Kijevu, Kramatorsku, gradu na istoku zemlje koji je sedište ukrajinske vojske, u Harkovu, drugom po veličini gradu u zemlji, i Odesi na Crnom moru. Eksplozije su se dogodile i u Lvivu, gradu na zapadu zemlje u koji su Sjedinjene Države i nekoliko drugih zemalja preselile svoje ambasade. Ukrajinska pogranična straža objavila je da su kopnene snage iz Rusije i Belorusije ušle na ukrajinsku teritoriju.

U petak, 25. februara, Ruske snage stigle su do predgrađa Kijeva, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su invazione trupe ciljale civile i da se eksplozije mogu čuti u opkoljenom glavnom gradu.

Mediji, uključujući i AFP, pažljivo prate i izveštavaju o situaciji.

U svetlu ovih vesti, video, za koji se tvrdi da prikazuje rusko bombardovanje Ukrajine, podeljen je na hiljade puta i pregledan na desetine hiljada puta za samo nekoliko sati. Konflikt je na društvenim mrežama posebno izazvao burne emotivne reakcije među Bošnjacima koji su preživeli srpsku opsadu Sarajeva podržanu od strane Rusije tokom rata u Bosni. "Evo i posle toliko godina odmah se ježim kada čujem sirene. Bože, čuvaj te ljude," napisao je jedan od njih.

Stvarnost video snimka

Scene u ovom videu, međutim, nisu stvarne i stare su nekoliko meseci.

Pretraga na internet pretraživačima otkrila je da je video objavljen na društvenim mrežama u oktobru 2021. Objavljen je 23. oktobra 2021. na Jutjub kanalu koji se bavi kompozitnim video snimcima, a čiji je vlasnik korisnik Borisao Blois, predstavljen kao 3D animator.

Objašnjenje dodato uz video je da su njegove scene dizajnirane digitalno i da je reč o zabavi: "Ovo je kompilacija mojih animacija postavljenih na TikTok. Nadam se da vam se dopada," napisao je korisnik.

Vlasnik ovog kanala zaista je objavio isti video na svom TikTok nalogu 2. oktobra 2021, objasnivši da je reč o zamišljenoj simulaciji Drugog svetskog rata.

Objavio ga je i na Instagramu 8. oktobra 2021.

Prevela i priredila
Ukrajinsko-ruski konflikt