U Italiji se ne daje 'šifra za 5G mrežu' na potvrdi za vakcinaciju protiv kovida-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavama na hrvatskom i srpskom, podeljenim na Fejsbuku gotovo hiljadu puta za mesec dana, tvrdi se da se ljudima koji dobiju treću dozu vakcine protiv kovida-19 daje "5G šifra" na potvrdi, uz fotografiju koja navodno dokazuje tvrdnju. Fotografija je skrinšot iz videa, naširoko deljenog na različitim jezicima, koji navodno pokazuje potvrdu o vakcinaciji protiv kovida-19 iz jedne italijanske bolnice, a na kome se vidi oznaka "5G" pored devetocifrenog broja koji je u nekim objavama opisan kao "šifra 5G mreže". Međutim, devetocifreni broj odgovara zvaničnom italijanskom kodu za Fajzer-Biontekovu vakcinu protiv kovida-19 i nema nikakve veze sa mrežama za mobilnu telefoniju. Iz bolnice čije ime se nalazi na dokumentu pokazanom u videu AFP-u je rečeno da je taj formular prepravljen.

Od početka pandemije kovida-19, čitav spektar dezinformacija cirkuliše o tome kako je virus povezan sa 5G tehnologijom -- petom generacijom mreže za mobilnu telefoniju koja obećava bolju povezanost i brži prenos podataka. AFP je razobličio više tvrdnji povezanih sa 5G tehnologijom, uključujući i da ona širi korona virus, da uzrokuje kovid-19 i da nanosi štetu ljudima koji su vakcinisani protiv kovida-19.

"NAKON 3 doze POJAVLJUJE se ova ŠIFRA na POTVRDI da ste primili 3 DOZU! E sad,neka nam draga naša 'struka' OBJASNI ŠTA ZNAČI OVA ŠIFRA? I NEKA NAM OBJASNI ŠTO IMA 5G SA vakcinom I ZAŠTO SE 5G SPOMINJE NA POTVRDI", navodi se u ovoj Fejsbuk objavi na hrvatskom koja je podeljena više od 650 puta otkako je postavljena 11. februara 2022. Ista objava na srpskom podeljena je ovde.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 9. marta 2022.

Obe objave sadrže fotografiju koja je zapravo skrinšot iz jednog vida u kome je pokazan dokument na italijanskom koji sadrži detalje poput imena i datuma rođenja osobe, informacije o tri vakcine protiv kovida-19 primljene u različito vreme. Na kraju, video zumira na poseban deo dokumenta gde se može videti "5G" odmah do devetocifrenog broja.

Video je podeljen na nemačkom ovde i rumunskom ovde.

“Ljudi, treća doza danas. Pogledajte malo bolje šta je napisano", kaže na italijanskom čovek u videu. Preko videa se vidi tekst "Finalmente cielo dikono". Ta fraza se odnosi na izreku "Non ce lo dicono", što znači "O ovome nam ne govore", što se ponekad koristi ironično i odnosi se na teoretičare zavere, a u nekim slučajevima je u satiri napisano "Non cielo dicono", kao na primer ovde i ovde.

Međutim, iako tekst na snimku može ukazivati da je namera da on bude satiričan, neki korisnici društvenih mreža su ga shvatili ozbiljno.

Skrinšot koji pokazuje da je fotografija iz netačne Fejsbuk objave (desno) snimak iz videa (levo), napravljen 9. marta 2022. AFP je označio plavom podudarajuće delove. Crvena oznaka je iz originalne Fejsbuk objave

Šifra na dokumentu nema veze sa 5G mrežama

Dokument u videu pokazuje ime osobe, datum rođenja i datume za tri doze vakcine protiv kovida-19, kao i specifične vrste datih doza. U njemu se navodi da je jedna doza Fajzera data 16. juna 2021. (gore levo), druga doza Fajzera data 21. jula 2021. (gore desno) i treća doza, ovog puta Moderna (dole levo), data 28. januara 2022.

Delimično vidljiv naziv na vrhu glasi: "Ricevuta di somministrazione", što na srpskom znači "potvrda o davanju" vakcine. Taj izraz se spominje u ovom dokumentu iz italijanskog regiona Lombardija koji daje smernice za vakcinaciju protiv kovida-19 i odnosi se na potvrdu koja se daje nakon primanja vakcine.

U delu gde je informacija o drugoj dozi, odmah do devetocifrene šifre ispod naslova "Codice AIC/MAH Code” vidi se oznaka "5G" i simbol koji se obično koristi za pokazivanje jačine pokrivenosti mreže mobilnog telefona.

Skrinšot netačnog videa postavljenog na Fejsbuk napravljen 7. marta 2022. Crveni krug koji pokazuje opisani znak je dodao AFP

AFP nije uspeo da pronađe odakle tačno dolazi ovaj video ili ko ga je snimio, ali smo u mogućnosti da potvrdimo da je devetocifreni broj koji se u netačnim objavama predstavlja kao 5G "šifra mreže" zapravo identifikacioni broj koji je Italijanska medicinska agencija (AIFA) dodelila Fajzer-Biontekovoj vakcini.

Italijanska vlada je ovde objasnila da je ovlašćenje za promet (Autorizzazione all’Immissione in Commercio - AIC) "sistem kodiranja koji na jedinstven način identifikuje svaki farmaceutski paket prodat u Italiji". MAH je skraćenica od Marketing Authorisation Holder (Nosilac dozvole za promet), oznaka za kompaniju kojoj je data dozvola da prodaje lekove u Evropskoj uniji.

Pretraga po ključnim rečima za AIC/MAH kod “049269018” dovela je do ovog dokumenta AIFA-e koji pokazuje da se kod odnosi na Fajzer-Biontekovu vakcinu protiv kovida-19 poznatu pod nazivom Komirnati, specifično na bočicu od 0,45 ml "koncentrata za injekcionu disperziju".

"5G" nije deo koda i devetocifreni broj nema veze sa mobilnim mrežama, kako se navodi u netačnim objavama.

Bolnica kaže da je dokument prepravljan

Detaljniji pogled na dokument pokazan u videu otkriva da je "5G" napisano drugačijim fontom nego ostatak brojeva u kodu, a otisak je podebljan. To sugeriše da su ovi znaci mogli biti dodati kasnije.

Skrinšot netačnog Fejsbuk videa napravljen 1. marta 2022. Crveni krug koji pokazuje različite fontove je dodao AFP

AFP je kontaktirao IRCCS Policlinico San Donato, bolnicu iz Milana čiji se naziv nalazi na potvrdi za vakcinu da pita da li je tamo izdat taj dokument i da li se 5G obično nalazi na takvoj potvrdi.

Bolnica je odgovorila mejlom da dokument izgleda pravi i da "je to formular iz regiona Lombardije, koji se upotrebljava u centrima za vakcinaciju".

“Dokument koji se vidi u videu je autentičan, (kao onaj) koji koristi IRCCS Policlinico San Donato,” rekli su iz bolnice AFP-u 23. februara 2022. “Međutim, oznaka 5G je dodata kasnije i prema tome je lažna", dodali su.

Kad je AFP u narednom mejlu pitao bolnicu za više detalja o tome zašto veruju da je natpis "5G" odvojeno dodat na formular, iz bolnice su odgovorili: "Očigledno, na formularu koji mi dajemo pacijentima nema natpisa '5G'. Ono što se vidi na videu, prema tome, je formular koji je prepravljen".

Druge organizacije za proveru činjenica takođe su razobličile ove tvrdnje, uključujući i italijansku internet stranicu Facta koja se fokusira na dezinformacije vezane za korona virus ovde i nemački portal Korektiv ovde.

Prevela i pripredila
VAKCINE