Vakcine su ključne za sprečavanje smrtnih bolesti, ne postoji veza između MMR vakcine i autizma

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Pokojni imunolog Todor Jovanović netačno je u intervjuu 2015. godine tvrdio da su vakcine beskorisne i da MMR vakcina izaziva autizam. Video napravljen od tog intervjua se ponovo pojavljuje na društvenim mrežama dok Srbija nastavlja svoj program vakcinacije protiv Covid-a-19. Video je pregledan više od 98.000 puta za pet dana. Tvrdnje lekara, međutim, i dalje nisu tačne.

“PRIMARIJUS DR SCI medicine TODOR JOVANOVIĆ o ŠTETNOSTI VAK(INA!!!,” piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 10. marta 2021. godine i podeljenoj više od 3.600 puta za pet dana. Petominutni video je napravljen od nekoliko segmenata uzetih iz intervjua pokojnog dr Jovanovića na javnom servisu RTS-u u aprilu 2015. Kratki video je deljen i tada a i tokom godina, kao ovde u decembru 2020. godine.

Ovih pet minuta pokazuje kako je Jovanović, koji je umro u aprilu 2020. godine, izneo niz lažnih tvrdnji u vezi sa upotrebom vakcina i nepostojećom vezom između MMR vakcine i autizma. Jovanović je bio poznat po protivljenju vakcinaciji, ali i po promociji prirodnih lekova za autoimune bolesti i rak, kao i po tome što je SIDU nazvao “velikom prevarom”.

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 15. marta 2021.

1. Vakcine su “nepotrebne” jer su bolesti “izlječive”: Netačno

Na početku videa Jovanović tvrdi da su “vakcine nepotrebne”. “Pet hiljada godina su bile sve ove bolesti izlečive,” tvrdio je. Ovo je netačno.

Besnilo se i dalje ne može izlečiti i ostaje fatalno nakon pojave simptoma. Bolest, koja se može sprečiti vakcinacijom, svake godine ubije skoro 60.000 ljudi, uglavnom u Africi i Aziji, prema podacima nezavisnog francuskog instituta Luj Paster. Takođe ne postoji lek za zauške koje, iako su retko smrtonosne, mogu prouzrokovati dugotrajne zdravstvene probleme.

Rubeola, još jedna bolest koja se sprečava vakcinacijom, je posebno opasna tokom trudnoće, jer može prouzrokovati pobačaj, smrt pri rođenju i ozbiljne dečije nedostatke, prema informacijama američkih centara za javno zdravlje Si-Di-Si (CDC).

Velike boginje je 1980. godine Svetska zdravstvena organizacija proglasila iskorenjenim zahvaljujući vakcinaciji. Pre nego što je iskorenjena, bolest je bila fatalna u 30% slučajeva.

Takođe je netačno reći da “bogati ljudi nisu umirali” od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama. Budući da je reč “bogati“ neprecizna, potražili smo poznate ljude za koje možemo očekivati da su zbog svog položaja u društvu imali dovoljan pristup zdravstvenoj nezi. Ćerka američkog predsednika Tomasa Džefersona umrla je od pertusisa 1784. Poznati pronalazač Bendžamin Franklin izgubio je sina zbog velikih boginja 1736. Elenora Ruzvelt umrla je od tuberkuloze 1962. Smatra se da je poznata književnica Džejn Ostin umrla od iste bolesti 1817. godine. Britanski pisac Roald Dal je 1962. godine izgubio svoju ćerku Oliviju zbog morbila.

2. MMR vakcina je povezana sa autizmom: Netačno

Jovanović je takođe ponovio staru i mnogo puta opovrgnutu glasinu da MMR vakcina izaziva autizam. “Sigurno ta veza postoji” i “ima studija koliko hoćete,” rekao je. “Od vakcine, odnosno MMR vakcine, stalno raste broj autizma,” tvrdio je. 

Studija koja iznosi ovu tvrdnju objavljena je 1998. godine i kasnije je utvrđeno da je prevara. Njen autor, Endru Vejkfild, je zbog toga izbrisan iz medicinskog registra u Velikoj Britaniji. Pokušaji da se verifikuje njegova tvrdnja više puta su pokazali da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma.

U svojim Smernicama za skrining, dijagnostiku, intervencije kod dece sa poremećajem iz spektra autizma 2018. godine, koje se mogu naći na sajtu Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, srpsko Ministarstvo zdravlja ponavlja da je “posebno važno još jednom istaći da ne postoji veza između vakcina i PSA (poremećaj iz spektra autizma).”

Nacionalno udruženje za autizam u Velikoj Britaniji saopštilo je da “ne postoji veza između vakcina i autizma”. Projekat Znanje o vakcinama Univerziteta Oksford citira šesnaest studija koje pokazuju da MMR vakcina ne uzrokuje autizam. Dve studije objavljene 2001. i 2004. godine pokazale su da učestalost autizma kod vakcinisane dece nije veća nego kod nevakcinisane dece. Danska studija na preko 650.000 dece objavljena 2019. godine pronašla je da nema povećnog rizika od autizma nakon MMR vakcinacije.

Američki centri za javno zdravlje su od 2003. godine finansirali ili sproveli devet studija od kojih nijedna nije pronašla vezu između MMR vakcine i PSA kod dece.

Netačna je i veza koju je Jovanović napravio između MMR vakcine i broja slučajeva autizma. Prvi opis autističnog ponašanja objavljen je 1943. godine. Vakcinacija MMR vakcinom je počela tek 1971. godine

Studija objavljena 1999. godine pokazala je da se broj prijavljenih slučajeva autizma povećao u Velikoj Britaniji pre nego što je MMR vakcina počela da se koristi. Studija iz 2005. godine pokazala je da su slučajevi autizma nastavili da rastu u Japanu nakon prestanka upotrebe MMR vakcine.

3. Herpes zoster je “stub” svih ozbiljnih bolesti: Netačno

Dr Jovanović je takođe tvrdio da je “herpes zoster stub svih najtežih obolenja koje postoje.” Ovo nije istina. Mnoge bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom nisu ni uzrokovane virusom.

Prema stručnjaku za herpes Kenesu M. Kaju (Kenneth M. Kaye, MD), koji je bolest opisao u medicinskoj enciklopediji MSD, “varičele i herpes zoster uzrokuju virus varicella-zoster (humani herpesvirus tip 3); male boginje su akutna, primarna faza zaraze virusom, a herpes zoster predstavlja reaktivaciju virusa iz latentne faze.” Male boginje se mogu sprečiti vakcinom.

Herpes zoster je stoga samo manifestacija virusa varičela zoster i nema nikakve veze sa drugim bolestima. Nekoliko bolesti koje se mogu sprečiti vakcinom uzrokovane su na primer bakterijskim infekcijama, poput tetanusa, difterije i pneumokoknih bolesti.

4. Velika Britanija, Švedska i Holandija uopšte ne vakcinišu: Netačno

Jovanović takođe greši kada tokom intervjua tvrdi da “cela Velika Britanija, Švedska, Holandija uopšte ne vakcinišu.” Lažne tvrdnje u vezi sa vakcinacijom u Evropi ranije su kružile društvenim mrežama i AFP Činjenice ih je već razobličio.

Iako vakcinacija nije obavezna u ove tri zemlje, sve imaju nacionalni program imunizacije i visok obuhvat imunizacijom.

U Holandiji više od 95% roditelja vakciniše svoju decu, a troškove dvanaest vakcina snosi država. Švedska ima sličnu stopu imunizacije. U Velikoj britaniji, stope imunizacije su preko 90%, izuzev stope za druge doze vakcine protiv ospica, koja je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u 2019. bila 80-89%. U Engleskoj su stope imunizacije rasle 2019. godine.

COVID-19 VAKCINE