Londonske Olimpijske igre u 2012. nisu najavile COVID-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Objave i članci podeljeni na Internetu na stotine puta tvrde da je ceremonija otvaranja Olimpijskih Igara u Londonu 2012. godine najavila sadašnju pandemiju COVID-a-19. Međutim, slike ceremonije korišćene u objavama u prilog toj tvrdnji samo pokazuju počast radu britanske Nacionalne zdravstvene službe, kako je više puta objasnio režiser ceremonije Deni Bojl; neke slike čak su obmanjujuće ili isfabrikovane.

“Neko se očigledno poigrava sa čovečanstvom”, tvrdi objava na Fejsbuku 13. jula 2020. godine, uz galeriju slika na kojima se vide deca u bolničkim krevetima, medicinske sestre i jedna tmurna figura obučena u crno.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 21. jula 2020.

Objava je podeljena više od hiljadu puta na Fejsbuku (na primer ovde, ovde i ovde). Jedan korisnik je komentarisao: “ako ovdje ne vidite ništa slično sa današnjom situacijom onda ste rođeni duduci… valjda vi je jasno možda kasno da se neko igra sa nama i dozira nam otrove nazvane covid 19 da bi nas držao u strahu.” Druga korisnica piše: “Sve je planirano !!!”

Video pod nazivom “Olimpijsko proročanstvo” je viđen više od 60,000 puta na Jutubu od 1. maja 2020. godine, dok je tu teoriju nekoliko portala širilo dalje na Internetu, na primer ovde. Ovaj članak, objavljen 19. maja, nosi naslov: “Olimpijske igre u Londonu pre 8 godina NAJAVILE KORONU?! Postoji VIDEO kao dokaz!”

Počast radu NHS-a, a ne upozorenje o pandemiji

Izbijanje COVID-a-19 izazvalo je poplavu teorija zavere o bolesti, uključujući onu da je pandemija bila namerno planirana. Naučnici su upozoravali na rizik od neposredne pandemije u godinama pre izbijanja novog koronavirusa, ali Svetska zdravstvena organizacija (SZO) tvrdi da je virus COVID-19 bio “nepoznat” pre nego što se prošle godine pojavio u Vuhanu, u Kini.

Snimak sa sajta SZO-a napravljen 21. jula 2020.

Britanski filmski režiser Deni Bojl (Danny Boyle) je osmislio i režirao ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara  2012. godine. Deo ceremonije koje su ove objave izdvojile je bio odavanje počasti britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (National Health Servis, NHS). To je bio deo šireg omaža britanskim “istorijskim visokim trenucima, uključujući poglavlja iz industrijske revolucije i izgradnje Nacionalne zdravstvene službe, kao i malu ulogu njenog kraljevskog veličanstva koja je kulminirala njenim spuštanjem dvostrukim padobranom sa Džejmsom Bondom na Olimpijski stadion," može se pročitati na zvaničnom sajtu Olimpijskog komiteta.

Novinska Agencija Frans-Pres (AFP) je izveštavala sa ceremonije i nabrojala reference i slike šoua, opisujući: “Dečiji hor gluvih upečatljivo je otpevao britansku državnu himnu u pidžami, a 600 zdravstvenih radnika učestvovalo je u plesnim rutinama koje su slavile besplatnu britansku zdravstvenu službu.”

Većinu slika u objavi predstavljaju fotografije performansa, na kojima može da se vidi medicinsko osoblje kako pleše oko kreveta i čita deci priče iz britanske literature, kako je tada objavio Gardijan (The Guardian).

Ova slika snimljena tokom odavanja počasti NHS-u pojavljuje se u galeriji koja tvrdi da je Olimpijska ceremonija najavila pandemiju COVID-a-19 ((ODD ANDERSEN / AFP))

Velika tmurna figura koja se vidi na dve slike je Lord Voldemor, izmišljeni zlikovac i glavni antagonista Hari Potera u čarobnoj seriji knjiga “Hari Poter” (Harry Potter), britanske spisateljice Džej. Kej. Rouling (J. K. Rowling), objavljenoj između 1997. i 2007. godine.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 24. jula 2020.

Umetnički prikaz malog deteta koje leži na krevetu bila je referenca na Veliku Bolnicu Ormond Strit (Great Ormond Street Hospital), dečju bolnicu u Londonu čije osoblje i pacijenti su bili među plesačima.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 24. jula 2020.

Montaže i lažne veze

Tvrdnja da je ceremonija imala zlokobno značenje zasniva se na vezi koju stvaraju fotografije stavljene zajedno u jednu galeriju. Većina su slike Olimpijske ceremonije. Druge su izvađene iz konteksta, što dokazuje Guglova obrnuta pretraga slika, ili su isfabrikovane.

Prva slika je napravljena od dve fotografije, jedne koja pokazuje Olimpijski stadion prekriven plavim objektom nalik virusu, dok je druga generička slika koja se često koristi za ilustraciju objava o pandemiji COVID-19.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 21. jula 2020.

Na drugoj slici se vidi natpis “#COVID19GA” ​​koji zdravstvene vlasti Džordžije u Sjedinjenim Američkim Državama koriste na društvenim mrežama za deljenje informacija o pandemiji.

Slika stadiona kruži društvenim mrežama poslednjih meseci, objavljena je na primer ovde na Tviteru 1. maja. Međutim, slika je fotomontaža napravljena od fotografije Olimpijskog stadiona. Ceo video performans možete pogledati ovde. Ni u jednom trenutku se ne vidi takva scenografija. Evo isfabrikovane slike pored fotografije sa videa ceremonije:

Još jedna montaža pokazuje snimak slabog kvaliteta napravljen od videa ceremonije gde se vide bolnički kreveti NHS-a, iznad druge slike koja pokazuje neke druge bolničke krevete. Koristeći obrnutu pretragu slike na Guglu, servis AFP Činjenice je pronašao ovu fotografiju u izveštaju Juronjuza (Euronews) od 4. februara 2020. godine. Reč je o improvizovanoj bolnici za lečenje pacijenata obolelih od COVID-a-19 u Vuhanu.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 21. jula 2020.

Takva tvrdnja se pojavila ranije ove godine, na primer u ovom videu koji je obljavljen 18. aprila, a koji je razobličio hrvatski Faktograf. Bila je i podeljena na različitim jezicima, na primer ovde na engleskom u maju u objavi koju je razobličila svetska novinska agencija Rojters (Reuters).

COVID-19