Fotografije prikazane na turskoj televiziji su starije od Covid-a-19 i montirane ili izvučene iz konteksta

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Objave sa tvrdnjom da su bebe u Turskoj rođene sa deformitetima zbog vakcina protiv Covid-a-19 napravljenih sa iRNK tehnologijom podeljene su od 6. oktobra 2021. gotovo osam hiljada puta. Tvrdnja je, međutim, netačna: svi naučni dokazi pokazuju da iRNK vakcine ne mogu promeniti čovekovu DNK. Osim toga, fotografije beba sa deformitetima nastale su pre pandemije Covid-a-19: jedna je digitalno montirana a dve su izvučene iz konteksta.

"Turska nacionalna televizija objavila je vijest kako je u toj zemlji nakon cijepljenja trudnica, rođeno nekoliko djece sa više pari ruku i životinjskim repovima," navod se u Fejsbuk objavi podeljenoj više od 900 puta od 6. oktobra 2021.

"Dakle, sada je i više nego jasno kako je ovo eksperimentalno cjepivo, zapravo genska terapija," dodaje se u objavi.

Prema podacima Fejsbuka, istu tvrdnju sa videom u kome jedan čovek pokazuje fotografije sa navodnim efektima Moderninih i Fajzerovih vakcina protiv Covid-a-19 na novorođene bebe, podelilo je još nekoliko korisnika u regionu, kao ovde i ovde, ukupno više od 8.000 puta.

U videu čovek tvrdi da su deformacije prouzrokovane iRNK tehnologijom koju ove dve vakcine koriste i da su "sumnjive supstance takođe pronađene u vakcinama u Japanu."

Tvrdnja u ovim objavama je, međutim, netačna. Svi naučni dokazi sugerišu da iRNK vakcine ne utiču na ljudsku DNK. Jedna od fotografija upotrebljena kao dokaz je digitalno montirana, dok su druge dve izvučene iz konteksta, a sve tri su nastale pre pandemije Covid-a-19.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 13. oktobra 2021.

iRNK vakcine ne mogu promeniti DNK

O ovoj tvrdnji najpre je izvestila turska televizijska stanica Bejaz (Beyaz) 16. septembra 2021, koja je prikazala konferenciju za novinare turskog političara Fatiha Erbakana, vođe Partije blagostanja (YRP).

"Rekli smo da Fajzer-Biontek vakcine i druge koje koriste iRNK tehnologiju mogu izazvati rođenja tipa nešto-između-životinja-i-ljudi," tvrdi Erbakan u dužoj verziji videa sa konferencije za novinare.

"Kao što možete videti, ovde je beba sa repom rođena zbog genetskog oštećenja. Beba je normalna ljudska beba sa repom na leđima... evo slike bebe rođene sa četiri noge i tri ruke," rekao je on pokazujući slike.

Prema njegovim rečima, iRNK vakcine su "genska terapija" koja menja ljudski genom.

Skrinšot izvešaja u trenutku kad Erbakan pokazuje dve slike, napravljen 12. oktobra, 2021.

Nova iRNK tehnologija upotrebljena je u vakcinama Moderne i Fajzer-Bionteka, dve od četiri vakcine odobrene za upotrebu u Evropskoj uniji. Fajzer-Biontek vakcina se koristi u Srbiji od početka kampanje vakcinacije 24. decembra 2020, dok se očekuje da Moderna stigne u Srbiju do kraja oktobra 2021.

Međutim, kao što je AFP Činjenice pisao ovde, iRNK vakcine ne mogu promeniti čovekovu DNK. Isto je AFP-u ranije reklo nekoliko stručnjaka (ovde i ovde).

Dok tradicionalne vakcine uključuju ubacivanje malih količina oslabljenog virusa tako da se imunski sistem trenira da prepozna određene proteine virusa i tako bude spreman da odgovori ako se sretne sa stvarnim virusom, iRNK vakcine isporučuju direktno u ćelije genetske instrukcije za pravljenje tih proteina, efektno pretvarajući telo u fabriku vakcina.

iRNK iz vakcina preuzimaju ćelije našeg tela i on se ubacuje u tečnost svake ćelije, poznate kao citoplazma. Kada iRNK iz vakcine dođe do citoplazme, ona se koristi da se proizvede SARS-CoV-2 protein korona virusa, koji uzrokuje Covid-19.

iRNK vakcine ne menjaju nečiju DNK zato što iRNK ne ulazi u nukleus ćelije, gde se nalazi DNK, kaže Maria Viktorija Sančez (María Victoria Sánchez), istraživačica na Kijo institutu eksperimentalne medicine i biologije u Argentini. Sančez je rekla AFP-u da se proces prevođenja genetskog koda u protein korona virusa odigrava u citoplazmi, a ne u nukleusu ćelije.

Jelena Kalinic, naučna novinarka i biološkinja, potvrdila je da iRNK ne može da promeni čovekovu DNK.

"Vakcine, pa tako i RNK vakcine – bazirane na informacionoj RNK – imaju određene nuspojave, ali niti jedna nije mijenjanje DNK onih koji prime vakcinu. Ove vakcine nas ne mogu genetički modifikovati ni na koji način jer ne postoje preduslovi za to – ne sadrže alat tj. specifičan enzim potreban da bi se virusna RNK ugradila u naš genetički kod," objasnila je ona na internet stranici za informacije o vakcinama Vakcine.ba.

iRNK vakcine su dizajnirane da stvore specifične proteine koje će telo prepoznati i proizvesti neophodnu odbranu, kao što je AFP Činjenice objasnio ovde.

Taj proces je prikazan i u relevantnoj infografici portala Evropske komisije za informacije o vakcinama. Ona u četiri koraka prikazuje šta se tačno dešava u našem telu kada smo vakcinisani iRNK vakcinom.

Skrinšot dela infografike sa sajta Evropske komisije o vakcinama, napravljen 15. oktobra 2021.

Fotografija bebe sa repom je digitalno izmenjena

Tokom konferencije za novinare, Fatih Erbakan pokazao je tri fotografije beba sa deformacijama. Obrnuta pretraga slika je, međutim, pokazala da je jedna digitalno izmenjena dok su druge dve izvučene iz konteksta. Sve tri su iz vremena pre pandemije Covid-a-19.

Prva slika koju je Erbakan pokazao prikazuje bebu sa repom. Obrnuta pretraga slika je, međutim, pokazala da je fotografija, prvi put postavljena na internet 2009, digitalno montirana.

Fotografija se pojavljuje u onlajn Naučnoj foto biblioteci (Science Photo Library), kako je to u svom tekstu o ovoj temi primetio Tejit (Teyit), organizacija za proveru činjenica koja se nalazi u Turskoj. Može se naći i u foto kolekciji Alamija.

Slika je kreacija digitalnog umetnika Larija Danstana (Larry Dunstan). Više vizuelnih radova u kojima je digitalno izmenio ljudsko telo može se naći onlajn.

Kao što vidimo u skrinšotu ispod, potpis pominje da je fotografija digitalno izmenjena.

Skrinšot fotografija postavljene na internet stranici Alamija, napravljen 21. septembra 2021.

Druge fotografije su takođe stare i nemaju veze sa iRNK vakcinama

Druga fotografija koju je Erbakan pokazao tokom konferencije za novinare prikazuje bebu sa velikom količinom dlaka na leđima.

Kada uradimo obrnutu pretragu slika sa fotografijom, možemo da vidimo da slika potiče iz 2013. godine i prikazuje devojčicu rođenu u Indiji sa "sindromom vukodlaka," koji se takođe zove i "hipertrihoza" (hypertrichosis). O rođenju bebe izveštavali su mediji u to vreme (ovde i ovde), kao i grčki mediji, što se može videti na skrinšotu:

Skrinšot članka Njusbomba iz 2013, napravljen 12. oktobra 2021.

Treća fotografija koju je pokazao Erbakan, a koja prikazuje bebu koja ima četiri noge i tri ruke, takođe dolazi iz Indije.

Obrnuta pretraga slika pokazuje da je snimljena 2016. godine i prikazuje sijamske blizance sa odvojenim glavama, rukama i nogama koje su povezane telom, kao što se navodi u medijskim izveštajima (ovde i ovde).

Skrinšot fotografije koja je postavljena na internet 2016. godine, napravljen 12. oktobra 2021.

Navodi o povlačenju 1.6 miliona Moderninih vakcina u Japanu su izvučeni iz konteksta

Erbakan je u videu citiran da je rekao kako je "japanski Ministar zdravlja našao sumnjivi sastojak u Moderninim i Fajzerovim vakcinama" a onda je rekao:"Japan je povukao sa tržišta 1.6 miliona Moderninih vakcina. Biontek Fajzer takođe sadrži sumnjive sastojke." Ovo je izvučeno iz konteksta.

AFP je 1. septembra 2021. izvestio o Moderninom saopštenju da "su zagađene grupe njihove vakcine protiv Covid-a-19 poslate u Japan bile kontaminirane česticama nerđajućeg metala."

Zbog tog incidenta Japan je širom zemlje suspendovao 1.63 miliona doza Moderninih vakcina.

Moderna je objavila saopštenje zajedno sa japanskim partnerom Takedom, u kome kaže da je kontaminacija u jednoj od tri suspendovane grupe otkrivena u nedostacima na proizvodnoj liniji u fabrici koju vodi španska firma sa kojom imaju ugovor, ROVI Farma Indastrial Servisis (ROVI Pharma Industrial Services).

"Retko prisustvo čestica nerđajućeg čelika u Moderninoj vakcini protiv Covid-a-19 ne predstavlja rizik po bezbednost pacijenta i ne ostavlja štetne posledice po benefite i rizike proizvoda," navodi se u saopštenju.

Prema navodima portala novinske agencije Kjodo (Kyodo News), strana materija takođe je pronađena u pet neupotrebljenih bočica Fajzer-Biontekove vakcine protiv Covid-a-19 u dva grada blizu Tokija i jednom u pokrajini Osaka. Tri japanska grada tražila su od Fajzera da analizira supstance.

Iz Fajzerove japanske podružnice medijima je rečeno da su supstance verovatno sastojci koji se nisu u potpunosti rastvorili i ne bi trebalo da utiču na bezbednost ili kvalitet vakcine.

Fatih Erbakan je sin Nedžmetina Erbakana (Necmettin Erbakan) nekadašnjeg prvog islamskog premijera Turske i potpredsednika zemlje. Ovo nije prvi put da je Erbakan širio dezinformacije povezane sa pandemijom Covid-a-19.

U januaru 2021. tvrdio je da je porodica Rotšild 2015. dobila patent za pribor za testove na Covid-19, što je netačna tvrdnja koju je proverio AFP Fact Check iz Australije.

U nekim objavama i promocija antivaksera

Pre izveštaja turske televizije, u nekim video snimcima netačnih Fejsbuk objava gledaocima je preporučeno da skinu "Izveštaj o smrti od vakcine," koji navodno "pokazuje dokaze da su milioni umrli od vakcine" i prikazuje "živa stvorenja sa pipcima u bočicama vakcine."

Izveštaj je objavljen na internet stranici koju je pokrenuo i vodi teoretičar zavere Dejvid Sorensen, koji sebe predstavlja kao preduzetnika i autora knjiga. AFP je prethodno razobličio njegove tvrdnje da su vakcine alat Bila Gejtsa da smanji broj stanovnika planete. Sorensenova internet stranica, Stop svetskoj kontroli (Stop World Control), promoviše poznate teoretičare zavere i antivaksere poput Rajnara Filmiha i Keri Madej.

"Dokaz da su milioni umrli" od vakcine u izveštaju nastao je približnim množenjem različitih brojeva o prijavljenim nus pojavama i smrtima nakon vakcinacije protiv Covid-a-19, zloupotrebljavanjem brojeva koje su dale zdravstvene vlasti.

AFP Činjenice je već razobličio ovu tvrdnju. AFP Fact Check pisao je ovde o sličnoj zloupotrebi tih izveštaja iz američkog sistema koji prati nuspojave VAERS-a. Zdravstvene vlasti i u EU i u SAD-u uporno ponavljaju da ti brojevi ne mogu biti korišćeni da se odluči da li su smrti i drugi štetni efekti bili prouzrokovani imunizacijom.

U izveštaju se takođe tvrdi da postoje "živa stvorenja sa pipcima u bočicama vakcine," navodeći da je to videla Keri Madej dok je analizirala bočice vakcine pod mikroskopom. Objave sa istom fotografijom i tvrdnjom, uz dodatnu tvrdnju da su to paraziti Tripanosoma, razobličili su AFP-ovi novinari za proveru činjenica u Poljskoj.

Prevela i pripredila
VAKCINE COVID-19