Covid-19 vakcine nisu preskočile ispitivanja na životinjama, a obavezna vakcinacija nije nezakonita

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U video snimku objavljenom na Fejsbuku sa titlovima na srpskom i podeljenom više od 2.000 puta za tri dana, američka antivakserka Li Dendas netačno tvrdi da vakcine protiv Covid-a-19 "menjaju gene", da su "eksperimentalni protokol" i da bi obavezna vakcinacija dece prekršila međunarodne, savezne i kalifornijske zakone. Vakcine protiv Covid-a-19 ne utiču na ljudske gene, nisu preskočile istraživanja na životinjama, vakcinisani ljudi nisu "ispitivanje" i zakone u Americi i međunarodni tekstovi ne zabranjuju obaveznu vakcinaciju, rekli su AFP-u stručnjaci.

"ADVOKAT ZA LJUDSKA PRAVA LEIGH DUNDAS TVRDI DA JE OVO MEDICINSKI FAŠIZAM," piše u opisu video snimka objavljenog 4. septembra 2021. godine na Fejsbuku i pregledanog više od 12.000 puta za tri dana. Trominutni video prikazuje Li Dandas (Leigh Dundas), advokaticu koja je postala aktivistkinja protiv vakcinacije, kako govori pred obrazovnim odborom okruga Orandž (Orange County) u Kaliforniji 7. aprila 2021. Ona je tom prilikom iznela niz netačnih tvrdnji u vezi sa vakcinacijom protiv Covid-a-19, među kojima onu da bi obavezna vakcinacija bila nezakonita i da bi bila kao eksperiment nacističkih lekara na deci, kao i da vakcine protiv Covid-a-19 "menjaju gene" i da su "preskočile ispitivanja na životinjama jer su sve životinje uginule."

AFP-ov servis za proveru činjenica je proverio svaku tvrdnju i našao da nijedna nije tačna. Razlog zbog čega Dandas drži govor je taj što je, kako kaže, "bila obaveštena" o navodnom sastanku između zdravstvenog službenika okruga Orandž, doktora Čoa (Choa), i upravnika za škole, dr Miharesa, na kojem su navodno "skovali plan" za vakcinaciju dece protiv Covid-a-19 bez pristanka roditelja. Ovo je glasina koju su zdravstveni zvaničnici tog okruga brzo demantovali, a do 7. septembra 2021. godine vakcinacija protiv novog korona virusa u Kaliforniji i dalje nije obavezna da bi deca išla u školu. U Sjedinjenim Državama samo deca starija od 12 godina mogu se vakcinisati Fajzef-Biontekovom vakcinom protiv Covid-a-19.

Druge tvrdnje Li Dandas su takođe netačne. Ispitivanja na životinjama su sprovedena tokom razvoja vakcina protiv Covid-a-19 koje se trenutno koriste u Sjedinjenim Državama. Nirnberški kodeks koji ona citira nije zakon i međunarodni, savezni i državni zakoni za sada ne zabranjuju obaveznu vakcinaciju. Osim toga, vakcine protiv Covid-a-19 nisu "eksperimenti koji menjaju gene", već vakcine čija je efikasnost protiv virusa dokazana kliničkim ispitivanjima i vakcinacijom u stvarnom svetu.

Skrinšot Fejsbuk objave sa video snimkom govora Li Dandas, napravljen 7. septembra 2021.

Vakcine protiv Covid-a-19 nisu preskočile ispitivanja bezbednosti

Dandas tvrdi da je "vakcina protiv Covid-a-19 eksperimentalni protokol odobren zakonom o odobrenju za hitnu upotrebu" i da je "ubila svaku životinju u posljednjem ispitivanju koje su uradili, a zatim nisu ni uradili (novu) studiju jer smo mi studija. " Ona takođe naziva vakcinaciju "planiranim ubacivanjem protokola za promenu gena".

Pre svega, postoji mnogo vakcina protiv Covid-a-19 koje koriste različite tehnologije, a ne samo jedna. Preko 70 je još u fazi razvoja. U Evropskoj uniji još četiri imaju odobrenje za hitnu upotrebu do 7. septembra 2021. U vreme kada je Dandas održala govor u Sjedinjenim Državama tri vakcine su dobile odobrenje za hitnu upotrebu (EUA): Fajzer-Biontek (Pfizer/BioNTech), Moderna i Džonson i Džonson (Johnson i Johnson). Od tada je Agencija za hranu i lekove (FDA) potpuno odobrila Fajzerovu vakcinu (pod brendom Comirnaty) za osobe starije od 16 godina. Ova iRNK vakcina protiv Covid-a-19 takođe ima odobrenje za hitne slučajeve za decu između 12 i 15 godina.

Akstivisti protiv vakcinacije insistiraju da nazivaju iRNK vakcinama (Fajzera i Moderne) "eksperimentalnim" ili, kao što je navela Dandas, da smo mi "kliničku studij" jer treća faza kliničkog ispitivanja traje i nakon što su vakcine dobile odobrenje za hitnu upotrebu.

Kako FDA ovde objašnjava, odobrenja za hitnu upotrebu se izdaje tek nakon rigoroznog testiranja koje uključuje desetine hiljada učesnika ispitivanja Vakcine moraju proći ispitivanje faze 1 i 2, plus konačnu analizu kliničkog ispitivanja treće faze ili privremenu analizu, ako je ispitivanje u toku, ali je prikupljena dovoljna količina podataka.

"FDA takođe očekuje od proizvođača (vakcina protiv Covid-a-19) koji dobiju EUA da nastave klinička ispitivanja kako bi dobili dodatne informacije o bezbednosti i efikasnosti i nastavili sa licenciranjem (odobrenjem)," objašnjava FDA. Upravo to su uradili u kompaniji Fajzer-Biontek, što je rezultiralo potpunim odobrenjem njihove vakcine.

Proizvođači vakcina nastavljaju sa sprovođenjem studija i ispitivanja radi merenja efikasnosti lečenja i praćenja retkih nuspojava, ali to ne znači da vakcine nisu zadovoljile visoke bezbednosne standarde.

"Faza 3 kliničkog ispitivanja procenjuje efikasnost vakcine u odnosu na unapred definisane kliničke krajne tačke, kao i prikupljanje dodatnih podataka o bezbednosti uključenih dobrovoljaca. Ta treća faza može se nastaviti kada se postignu krajnje tačke efikasnosti i vakcina je odobrena. Nakon što FDA dobije potrebne podatke o sigurnosti i efikasnosti, oni mogu dati odobrenje, čak i dok se ispitivanje nastavlja. Nastavak ispitivanja nam omogućava da prikupimo dodatne dugoročne podatke o efikasnosti," objasnila je u mejlu za AFP Činjenice 12. septembra Dr Ana Durbin (Dr. Anna P. Durbin), profesorka međunarodnog zdravlja u Centru za istraživanje imunizacije u Školi za javno zdravlje Blumberg, Univerziteta Džons Hopkins u Americi.

Početni dizajn ispitivanja se menja nakon što vakcina dobije odobrenje, tako da se učesnicima koji su primili placebo ponudi vakcina. "Ali možemo nastaviti da pratimo sve učesnike kako bismo prikupili podatke o dugoročnoj efikasnosti i trajnosti stvari poput odgovora antitela," rekla je Dr Durbin.

Štaviše, opšta populacija koja prima vakcinu, nakon što je dobila potpuno odobrenje ili ono za hitnu upotrebu, nije deo kliničkih studija.

"U SAD-u imamo jednu vakcinu koju je FDA u potpunosti odobrila i dve druge koje imaju odobrenje za stavljanje u promet prema odobrenju FDA za hitnu upotrebu. Nijedna od ovih vakcina nije eksperimentalna. Sve su temeljno proučene u kliničkim ispitivanjima pre nego što su dobile odobrenje za stavljanje leka u promet," rekla je za AFP Činjenice u mejlu 8. septembra 2021. dr Mišel Melo (Michelle M. Mello), profesorka prava i medicine na Univerzitetu Stenford u Kaliforniji.

Dodala je da "niko ne razmišlja o vakcinaciji starosnih grupa za koje se (vakcina) još uvek testira i koja još nije dobila dozvolu za promet".

U slučaju Fajzerove vakcine, treća faza u kliničkim ispitivanjima uključuje skoro 44.000 učesnika. Rezultati efikasnosti i bezbednosti doveli su do toga da zdravstvene vlasti u decembru 2020. odobre vakcinu za hitnu upotrebu za odrasle. Proizvođač je zatim testirao vakcinu za decu stariju od 12 godina i druge specifične grupe, i nastavlja da prati učesnike u sekundarne svrhe, kao što je merenje koliko dugo traje zaštita koju daje vakcina i efikasnost dodatnih doza, kako je opisano u dokumentu kliničkog ispitivanja. Spisak studija koje ispituju ovu vakcinu možete pronaći ovde.

Kao što američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) primećuju ovde, više od 369 miliona doza vakcina protiv Covid-a-19 dato je u SAD-u od decembra 2020. godine i utvrđeno je da su "bezbedne i efikasne" dok su pod "najintenzivnijim nadzorom bezbednosti u istoriji SAD-a."

Vakcine protiv Covid-a-19 ne menjaju DNK

"Znate šta je istraživanje gena? Eksperimentalne vakcine protiv Covid-a sa transgenom u sebi. Ako ne verujete meni možete povući EUA aplikaciju za vakcinu J&J" (Džonson i Džonson), kaže Dandas kao navodni dokaz da je ova vakcina opasna. Nije.

Dandas izgleda ne pravi razliku između drugačijih vrsta vakcina protiv Covid-a-19, ali one u stvari koriste različite metode za stvaranje imunskog odgovora. U Sjedinjenim Državama dve od tri odobrene vakcine koriste tehnologiju iRNK (Fajzer-Biontek i Moderna), dok vakcina Džonson i Džonson (poznata i kao Jansen) koristi modifikovani adenovirus za ekspresiju spajk proteina virusa Sars-Cov-2, tako da imunski sistem može da nauči da ga prepozna bez izlaganja samom virusu.

Zbog toga se u zahtevu za EUA za ovu vakcinu pominje upotreba transgena, koji se odnosi na veštački gen unesen u adenovirus, tako da će on izraziti Spajk protein. Sa ovom vakcinom modifikovani adenovirus ulazi u ćeliju i proizvodi Spajk protein tako da ga imunski sistem identifikuje i uči da ga uništi (stranica 14 EUA aplikacije).

Ovo nema nikakve veze sa genima osobe koja prima vakcinu i nema uticaja na nju, već se odnosi samo na modifikaciju gena virusa koji se koristi u vakcini.

Ova infografija sa informacionog portala Evropske Unije o vakcinaciji objašnjava kako takva vakcina funkcioniše:

AFP Činjenice već je razobličio tvrdnju da iRNK vakcine protiv Covid-a-19 mogu promeniti ljudske gene ovde i ovde.

"Kada se vakcina daje, naše ćelije na mestu ubrizgavanja uzimaju iRNK i stvaraju protein SARS-CoV-2. Taj iRNK iz vakcine telo zatim uništava," objašnjava Britansko društvo za imunologiju u ovom dokumentu (strana 15) ažuriranom u avgustu 2021. godine.

“Važno je napomenuti da RNK koja se ubrizgava putem vakcine ne predstavlja rizik od transformacije našeg genoma ili prenosa na naše potomke, jer ne prodire u jezgro ćelija. Međutim, u ovom ćelijskom jezgru nalazi se naš genetski materijal,” objašnjava Francuski nacionalni institut za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) ovde.

Pretklinička ispitivanja vakcina na životinjama nisu preskočena i dala su pozitivne rezultate

Suprotno onome što Dandas tvrdi, vakcine su testirane na životinjama u pretkliničkim ispitivanjima i dale su zadovoljavajuće rezultate. AFP je u maju 2021 već razobličio tvrdnju da su sve životinje uginule tokom ispitivanja. U službenim izjavama sve tri kompanije (Fajzer-Biontek, Moderna i Džonson i Džonson) obelodanile su rezultate ispitivanja na subjektima koji nisu ljudi. Vakcine su stvorile imunski odgovor koji je štitio životinje od infekcije SARS-CoV-2, prema saopštenjima kompanija (ovde, ovde i ovde).

Akiko Ivasaki (Akiko Iwasaki), imunobiolog sa Univerziteta Jejl, rekao je AFP-u u maju 2021. godine da su vakcine protiv Covid-a-19 zaista bile testirane na životinjama. "Ne postoje podaci koji ukazuju na to da je neka od vakcinisanih životinja umrla usled vakcinacije," rekao je.

S tim se složila i Eva Maciejevski (Eva Maciejewski), direktorka odeljenja za odnose sa medijima u Fondaciji za biomedicinska istraživanja. Rekla je da su u slučaju sve tri vakcine koje je FDA odobrila za hitnu upotrebu "životinje bile sigurne i da su se nakon prijema vakcina videli visoki nivoi imuniteta."

Nirnberški kodeks ne zabranjuje vakcinaciju i vakcine nisu nalik nacističkim eksperimentima

Dandas pravi pogrešnu paralelu između eksperimenata nacističkog doktora Jozefa Mengelea u koncentracionom logoru Aušvic i vakcinacije protiv Covid-a-19. Aktivisti protiv vakcinacije često koriste poređenje sa nacističkim režimom kako bi se usprotivili merama preduzetim za suzbijanje širenja virusa Sars-Cov-2, poput nošenja maski ili vakcinacije. Memorijalni muzej Holokausta Sjedinjenih Država već godinama osuđuje "zloupotrebu Holokausta u javnom diskursu."

"Nacizam je predstavljao posebno zlo koje je dovelo do ubistva šest miliona Jevreja i progona i smrti miliona drugih iz rasnih i političkih razloga. Upoređivanje savremenih situacija sa nacizmom nije samo uvredljivo za njegove žrtve, već je i neprecizno i lažno predstavlja i istoriju Holokausta i sadašnjost. Holokaust treba zapamtiti, proučiti i shvatiti kako bismo naučili njegove lekcije; ne treba ga koristiti u oportunističke svrhe," navodi se u saopštenju muzeja.

Dandas takođe zloupotrebljava Nirnberški kodeks, spisak etičkih principa za medicinsko istraživanje i eksperimente koji je napisan 1947. tokom Nirnberškog procesa nakon Drugog svetskog rata, kada je doktorima nacistima suđeno zbog eksperimenata koje su u koncentracionim logorima obavljali nad ljudima.

Specijalisti za medicinsku etiku objasnili su AFP-u još u maju 2021. godine da je Kodeks zapravo kompatibilan sa vakcinacijom. Kao što smo već objasnili, vakcine uvedene za opštu populaciju nisu eksperimentalne.

"Nirnberški kodeks nema snagu zakona, iako su njegovi principi sadržani u saveznim propisima; štaviše, on se odnosi na uključivanje ljudi u istraživačke studije bez njihovog pristanka. Ljudi kojima se vakcine daju van konteksta kliničkih ispitivanja ne primaju ih kao učesnici istraživanja," rekla je i dr Melo za AFP Činjenice.

Obavezna vakcinacija nije zabranjena međunarodnim, američkim ili kalifornijskim zakonom

Li Dandas pogrešno tvrdi da bi obavezno vakcinisanje protiv Covid-a-19 "bilo u suprotnosti i/ili kršilo međunarodne, savezne i državne zakone, ne samo slovo Nirnberškog kodeksa o informisanom pristanku, već i EUA i zakon države Kalifornije."

Kalifornijski Zakon o zdravlju i bezbednosti jasno kaže da Nirnberški kodeks nije pravno obavezujući tekst. "Ni Nirnberški kodeks ni Helsinška deklaracija nisu zakonski kodifikovani i stoga ne mogu da se sprovode," piše u poglavlju 1.3 o eksperimentima na ljudima ("Zakon o zaštiti ljudskih subjekata u medicinskim eksperimentima").

Skrinšot kalifornijskog Zakona o zaštiti ljudskih subjekata u Zakonu o medicinskim eksperimentima, napravljen 8. septembra 2021.

Štaviše, kalifornijski zakoni dozvoljavaju obaveznu vakcinaciju. Prema Zakonu o fer zapošljavanju i stanovanju (FEHA), poslodavcima bi bilo dozvoljeno da zahtevaju ili ohrabruju svoje zaposlene da se vakcinišu protiv Covid-a-19 sve dok ne "diskriminišu ili uznemiravaju zaposlene ili kandidate za posao na osnovu zaštićenih karakteristika, kao što je invaliditet, percipirani invaliditet ili religija," objašnjava odeljenje za fer zapošljavanje i stanovanje u ovom dokumentu.

Vakcinacija protiv jedanaest bolesti već je obavezna u Kaliforniji da bi deca bila primljena u bilo koju javnu ili privatnu školu ili ustanovu za brigu o deci, kako je navedeno u Zakonu o zdravlju i bezbednosti.

AFP je već razobličio tvrdnju da je Vrhovni sud SAD-a proglasio vakcinaciju nezakonitom. Naprotiv, podržao je prava država da imunizaciju učine obaveznom i to datira od slučaja Vrhovnog suda Džakobson protiv Masačusetsa (Jacobson v. Massachusetts) koji je sud presudio 1905. godine.

Trenutno je vakcinacija protiv nekih zaraznih bolesti obavezna u svih pedeset država da bi deci bilo dozvoljeno da se upišu u školu, uz medicinska izuzeća. Filozofska ili verska izuzeća su takođe prihvaćena u nekim državama. Vakcinacija je obavezna i za traženje stalnog boravka.

Profesori prava Lindsi Vilej (Lindsay F. Wiley) i Stiv Mladek (Steve Mladeck) ovde raspravljaju o zakonitosti obavezne vakcinacije protiv Covid-a-19, podsjećajući da je obaveznu vakcinaciju do sada podržao Ustavni sud.

AFP je ranije objasnio (na poljskom) zašto je malo verovatno da će "suđenje Nirnberg 2" za zločine protiv čovečnosti zbog vakcinacije i drugih mera protiv Covid-a-19 biti održano.

13. septembar 2021. Članak je ažuriran odgovorom Dr Ane Durbin o trećoj fazi kliničkih ispitivanja
COVID-19 VAKCINE