Direktor Fajzera Albert Burla govori na konferenciji za novinare u fabrici Fajzera u Belgiji 23. aprila 2021. ( AFP / POOL / Džon Tis)

Direktor Fajzera je u potpunosti vakcinisan protiv Covid-a-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavama na društvenim mrežama, podeljenim na stotine puta krajem avgusta 2021, tvrdi se da direktor kompanije Fajzer, koja proizvodi jednu od vakcina za Covid-19 u upotrebi u Srbiji, nije mogao da uđe u Izrael jer nije u potpunosti vakcinisan. Tvrdnja je, međutim, zasnovana na izveštajima iz marta, pre nego što je direktor farmaceutske kompanije primio svoju drugu dozu. Njegova kompanija je potvrdila da je primio sve potrebne doze vakcine.

Objave uključuju skrinšot jednog tvita koji je prvo kružio u martu kad Albert Burla (Albert Bourla) navodno nije bio u mogućnosti da uđe u Izrael zato što još nije primio drugu dozu svoje vakcine. U nekim od netačnih objava ostavljen je datum originalnog tvita, 11. mart, ali u drugim je uklonjen, kako bi izgledalo da se to dešava sada.

Objave su, međutim, obmanjujuće jer se oslanjaju na zastarelu informaciju. Ova netačna informacija podeljena je na Fejsbuku od 18. avgusta više od 650 puta.

"Opaaa bate a vi se pa vaksujte. Kad glavni igrači neće da se vaksuju," navodi se u jednoj od objava u kojoj se deli skrinšot van konteksta. Odražavajući neosnovane sumnje protivnika vakcinacije, jedan korisnik je u komentarima napisao: "on zna sastav vakcine."

Slična tvrdnja pojavila se početkom avgusta na engleskom, španskom i portugalskom jeziku.

Snimak netačne Fejsbuk objave napravljen 26. avgusta 2021.

Iako autorka originalnog tvita iz marta nije dala izvor informacije, u komentarima nalazimo link do članka objavljenog 6. marta u Biznis insajderu (Business Insider), američkom portalu koji prenosi vesti iz sveta biznisa i finansija. Citirajući izraelske novine kao izvore, članak navodi da je Burla odložio put u Izrael jer su on i neki članovi njegove pratnje primili svoju prvu dozu vakcine protiv Covid-a-19, ali ne i drugu.

Nakon što je isti tvit ponovo počeo da kruži Fejsbukom u avgustu, drugi korisnik je u komentarima ostavio link do izveštaja u Tajms ov Izrael ( The Times of Israel) od 5. marta, koji je imao istu informaciju.

Burla je trebalo da dođe u Izrael početkom marta na seriju sastanaka o uspostavljanju proizvodnje Fajzerove vakcine u ovoj zemlji, izvestio je 4. marta Džeruzalem post (The Jerusalem Post).

Generalni direktor Fajzera objavio je u tvitu 10. marta 2021. da je primio drugu dozu vakcine koju proizvodi njegova kompanija.

"Mogu da potvrdim da je Albert Burla u potpunosti vakcinisan," rekla je AFP-u portparolka Fajzera Fejt Salamon (Faith Salamon).

U intervjuu američkoj televizijskoj stanicic CNBC u decembru 2020, Burla je rekao da ne želi da bude viđen kako "preskače red" i vakciniše se pre drugih ljudi, te da bi radije čekao da na red dođe njegova starosna grupa.

Nije jasno da li je na kraju Burla otišao u Izrael između marta i avgusta 2021, a u ovoj priči se navodi da se obratio na jednoj ceremoniji u aprilu posredstvom videa. Međutim, jeste putovao u inostranstvo najmanje dva puta, u Belgiju u aprilu i Englesku u junu.

AFP Činjenice je već razobličio tvrdnje da se zaposleni u Fajzeru nisu vakcinisali vakcinom protiv Covid-a-19 koju su proizveli i da Fajzer vakcina nije odobrena u Srbiji.

Dezinformacije na društvenim mrežama tvrde da su vakcine nebezbedne. Vlada Srbije, međutim, uverava da su vakcine za Covid-19 dostupne u Srbiji, uključujući i onu koju je razvio Fajzer sa nemačkom kompanijom Biontek, bezbedne i efikasne.

Nemačka kompanija saopštila je 9. avgusta da njen proizvod radi i protiv varijanti virusa kao što je Delta soj.

Prevela i priredila
COVID-19 VAKCINE