Žena osumnjičenog za napad na Roberta Fica je slovačka državljanka, a ne ukrajinska izbeglica

Prokremaljski kanali su proširili na internetu netačnu tvrdnju da je supruga optuženog za pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica "izbeglica iz Ukrajine". Međutim, izjave slovačkih vlasti, predstavnika škole u kojoj je predavala godinama i podaci iz katastra pokazuju da je ona slovačka državljanka.

Robert Fico je u bolnici od 15. maja 2024, kada ga je naoružani napadač upucao u gradu Handlova (link arhiviran ovde). Osumnjičeni, 71-godišnji pesnik i stanovnik grade Levice identifikovan kao Juraj Cintula, uhapšen je i poslat u istražni zatvor (arhivirano ovde).

Dok sudski dokumenti pokazuju da je Cintula rekao da je izvršio zločin kako bi se suprotstavio vladinoj odluci da ukine pomoć Ukrajini, tvrdnje koje kruže na društvenim mrežama da ga je na to "podstakla" supruga zato što je ona ukrajinska izbeglica su netačne, pokazala je AFP-ova istraga. Te tvrdnje se uklapaju u širi obrazac dezinformacije koji podržava Kremlj i čiji je cilj diskreditovanje Ukrajinaca i rušenje njihovog ugleda u inostranstvu u kontekstu rata Rusije i Ukrajine.

Škola u kojoj je Cintulina supruga radila 20 godina, podaci iz katastra u Slovačkoj i informacije iz Generalnog tužilaštva koje vodi istragu potvrdile su da je ona zapravo Slovakinja. Vlasti nisu dale nikakvu javnu izjavu o povezanosti napada sa Ukrajinom, uprkos tvrdnjama koje su propagirali poznati proruski propagandni kanali nakon atentata.

U postovima na sprskom objavljenim 17. maja 2024. na društvenim mrežama se netačno tvrdi da je supruga osumnjičenog "izbeglica iz Ukrajine" i da je "podstakla" svog muža da puca u novoizabranog premijera zbog njegovih stavova u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu (arhivirano ovde). Takav post je  na Telegramu viđen preko 12.000 puta za deset dana. Tvrdnja je podeljena takođe na Fejsbuku i Eksu ("X") i na drugim jezicima poput slovačkog

Image
Skrinšotovi netačnih postova na Telegramu i Fejsbuku, napravljeni 28. maja 2024.

U drugim postovima poput ovog i ovog na Fejsbuku se implicira da je Ukrajina umešana u napad ponavljanem netačne tvrdnje da je Cintulina supruga "državljanka Ukrajine, aktivistkinja Majdana čiji su kontakti sa SBU [ukrajinskom obaveštajnom agencijom, prim. ur.] potvrđeni". Iako se istražuje mogućnost da ubica nije delovao sam, nije bilo zvaničnog saopštenja da su ukrajinske vlasti osumnjičene.

Prema informacijama koje je prikupio AFP, tvrdnje o državljanstvu supruge napadača su netačne. Slovačka organizacija za proveru činjenica Demagog.sk je takođe razobličila te tvrdnje (arhivirano ovde).

Neposredno posle napada, brojne netačne informacije su se proširile na društvenim mrežama na slovačkom i drugim jezicima (link je arhiviran ovde). Na primer, AFP je utvrdio da je stara fotografija iskorišćena van konteksta da bi se netačno povezao napadač sa liderom slovačke opozicije. 

Ruski izvori i 'ukrajinski pečat'

Ubrzo nakon pucnjave, Margarita Simonjan, glavna urednica prokremaljskog RT-a, na svom Telegram kanalu je nagovestila odgovornost Ukrajine za napad. "Slovački premijer je povređen. Onaj koji je rekao da je rat počeo kao rezultat divljanja ukrajinskih neonacista i da Putin nije imao drugog izbora. Tako oni funkcionišu," napisala je.

Slične spekulacije o "ukrajinskom pečatu" izneo je popularni ruski Telegram nalog Ribar nedugo nakon pucnjave.

Nekoliko ruskih izvora ili anonimnih naloga tvrdilo je da slovačke vlasti "zvanično prate ukrajinski trag" vezan za gđu Cintulovu (Cintulová), ili da: "je slovačka policija dobila skrinšotove prepiske između Cintulove i ukrajinskih obaveštajnih službi. Prema prepisci, ispostavilo se da je ona usko povezani sa ukrajinskim obaveštajnim službama" (ovde, ovde).

Slične neosnovane informacije objavio je i portal "Pravda" na engleskom i slovačkom jeziku. Prema francuskoj organizaciji za borbu protiv stranih digitalnih smetnji  Viginum, mreža portala Pravda je deo organizovanog višejezičnog plana za širenje ruske propagande u Evropi i Sjedinjenim Državama (arhivirano ovde). AFP je izveštavao ranije o aktivnostima ove dezinformacione mreže u vezi sa drugim prokremaljskim manipulacijama.

Časopis Vajerd (Wired) i slovački dnevnik Dennik N su takođe izvestili o tome kako su kanali ruske propagande pokušavali da naprave vezu između napada na Fica i Ukrajinskih vlasti.

Vlasti su demantovale tvrdnju: Cintulova ima slovačko državljanstvo

Prema brojnim izveštajima u lokalnim novinama (ovde, ovde, ovde i ovde), policijski istražitelji su 15. maja otišli u stan napadača u Levicama i oko devet sati uveče priveli njegovu suprugu na ispitivanje.

Prilikom izlaska iz stambene zgrade u Levicama, supruga osumnjičenog, gospođa Cintulova, prekrila je lice novinama.

Dan nakon napada, 16. maja 2024, slovački Centar za borbu protiv hibridnih pretnji je na svojoj Fejsbuk stranici "Prevare i obmane – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Slovačke" pozvao javnost da samo "deli činjenice" i da "izbegava neproverene informacije" (post je arhiviran ovde).

"Narativ da je supruga osumnjičenog izbeglica iz Ukrajine je netačan. Policija je opovrgla tu tvrdnju," piše u postu.

Zuzana Dobrova, portparolka slovačke kancelarije Generalnog Tužilaštva, potvrdila je u mejlu za AFP 21. maja 2024. da Cintulina supruga "ima slovačko državljanstvo". Ustav Ukrajine ne dozvoljava dvojno državljanstvo, objašnjeno je na primer ovde i ovde

Nije jasno kada je gđa Cintulova puštena sa ispitivanja, niti gde se trenutno nalazi. Međutim, suprotno tvrdnjama na proruskim kanalina, nije bilo javnih izveštaja iz policije, Ministarstva unutrašnjih poslova ili kancelarije tužilaštva, o tome da li je optužena i uhapšena ili stavljena u kućni pritvor.

Slovačke vlasti do danas nisu otkrile nikakve informacije o "ukrajinskom tragu" u ovom slučaju. On nije pomenut ni na jednočasovnoj konferenciji za novinare 19. maja zamenika premijera Roberta Kalinjaka (Robert Kaliňák) i ministra unutrašnjih poslova Matušem Šutaja Eštoka (Matúš Šutaj Eštok), niti na konferenciji za novinare generalnog tužioca Maroša Žilinka (Maroš Žilinka) 22. maja. Šef policije Ljubomir Solak (Ľubomír Solák) rekao je na konferenciji za novinare da policija posmatra stan osumnjičenog od kada je priveden.

Par decenijama živi u Levicama

Slovačka televizija TV Markiza je objavila intervju 15. maja 2024. sa Ondrejem Sabom (Szabo), komšijom bračnog para Cintula (arhivirano ovde). On je izjavio tokom razgovora da dobro poznaje i Cintula i njegovu suprugu. Prema njegovim rečima, Cintulova, koja je trenutno u penziji, nekada je bila profesorka u lokalnoj gimnaziji.

AFP je telefonom kontaktirao Saba 20. maja 2024. Rekao je da nikad nije čuo da je Cintulova ukrajinka. Prema njegovim rečima, par živi u ovom stanu već "oko 40 godina" što se ne poklapa sa tvrdnjama u proruskim postovima da je ona nedavno pobegla iz Ukrajine kao "izbeglica".

Image
Policajac fotografisan 16. maja 2024. ispred zgrade u kojoj živi osumnjeni napadač slovačkog premijera, u Levicama, Slovačka (AFP / Aleks Halada)

AFP je takođe kontaktirao Vieroslavu Potočarovu (Vieroslava Potočárová), zamenicu direktora Gimnazije Andrej Vrabel u Levicama, gde je gospođa Cintulova predavala geografiju. Potočarova je pretražila školsku dokumentaciju i rekla AFP-u da je Cintulova radila u školi od 1979. do 2005. kada je otišla u penziju.

"Osamdesetih mi je čak predavala geografiju," rekla je Potočarova i dodala da se ne seća da je Cintulova ikada govorila ukrajinski.

Nasleđene vikendica i zemljište

AFP je saznao ime i devojačko prezime gđe Cintulove, ali nećemo ih objaviti kako bismo sačuvali njenu privatnost.

Prema izveštajima u medijima (ovde i ovde) policija je pored stana u Levicima pretresla i vikendicu u selu Jablonjovce (Jabloňovce). AFP je pronašao parcelu i vlasnički list koji pokazuje da je deo vikendice u vlasništvu Cintulove. 

Pored vikendice, Cintulova delimično poseduje i manje parcele sa oranicama takođe u okrugu Jablonjovce. Svoj udeo je, prema izvodu iz lista, stekla nasleđivanjem 2004. i 2011. godine, što ne ide u prilog tvrdnji da je ona nedavno pobegla iz Ukrajine. Prema podacima u katastru, Cintulova ima 75 godina.

Image
Skrinšot sa zvaničnog sajta katastra kataster.skgeodesy.sk, napravljen 23. maja 2024. Lične podatke je zamaglio AFP

Proruski kanali i ruske propagandne mreže koristili su netačne informacije o Ukrajincima i posebno ukrajinskim izbeglicama kako bi oslabile podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije i, uoči izbora za EU, da ojačali krajnje desničarske i proruske stranke koje su kandidati na ovim izborima (arhivirano ovde). Neosnovana tvrdnja o vezi pucanja na slovačkog premijera sa Ukrajinom podseća na još jednu sličnu netačnu tvrdnju da je kapetan broda koji je udario i srušio most u Baltimoru bio Ukrajinac.

Naše članke o proveri činjenica o ratu u Ukrajini možete pročitati ovde na srpskom i ovde na engleskom.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas