Srušeni most Frensis Skot Ki naslonjen na vrh kontejnerskog broda Dali u Baltimoru, u državi Merilend, 27. marta 2024. godine ( AFP / Džim Votson)

Rušenje mosta u Baltimoru se u netačnim tvrdnjama povezuje sa državljaninom Ukrajine

Posada broda koji je srušio veliki most u Baltimoru 26. marta 2024. godine sastojala se od 20 indijskih i jednog državljanina Šri Lanke, saopštili su zvaničnici i objavili mediji. Brod je u to vreme bio pod kontrolom dva baltimorska lučka pilota. Uprkos tome, odmah nakon nesreće, u postovima na društvenim mrežama objavljena je tvrdnja da je kapetan broda bio Ukrajinac, bazirana na podeljenom skrinšotu njegovog profesionalnog profila na internetu. Njegov CV, međutim, takođe pronađen na internetu, ukazuje na to da je on na ovom brodu radio nekoliko meseci 2016. godine.

Objave na društvenim mrežama sa takvom tvrdnjom proširile su se na nekoliko platformi i na više jezika, a u nekima se sugeriše veza sa ratom u Ukrajini koju je Rusija napala u februaru 2022. godine.

Post na Telegramu na srpskom jeziku, u kojem je podeljen profesionalni profil čoveka za koga se tvrdi da je kapetan broda, imao je više od 5.000 pregleda. "Kapetan broda koјi јe srušio most u Baltimoru  јe državljanin Ukraјine", piše u postu. Slične tvrdnje pojavile su se i na Fejsbuku na srpskom i bosanskom jeziku, na primer ovde i ovde.

Kontejnerski brod Dali pod zastavom Singapura uputio je internacionalni poziv u pomoć (na engleskom "Mayday") nekoliko trenutaka pre nego što je 26. marta udario most, upozoravajući da je izgubio snagu i pogon (arhivirano ovde). Lokalne vlasti u Baltimoru objavile su 27. marta da je obustavljena potraga za šest osoba koje su se nakon urušavanja mosta vodile kao nestale, jer se pretpostavlja da su mrtve (arhivirano ovde).

Ubrzo nakon nesreće, u postovima na društvenim mrežama spekulisalo se da je udar bio izvršen sa namerom. Iako nije odmah bilo jasno što je uzrokovalo nestanak struje, zvaničnici su rekli da nema naznaka da je reč o namernom napadu (arhivirano ovde). 

Image
Skrinšot posta na platformi Telegram, napravljen 26. marta 2024. godine

Slične netačne tvrdnje da je kapetan broda Ukrajinac proširile su se na nekoliko jezika, uključujući i engleskirumunski, nemački i holandski.

Bio na brodu ali 2016. godine

Na postovima sa netačnim tvrdnjama objavljen je i skrinšot onlajn profila preuzetog sa sajta Baltik Šiping (Baltic Shipping), međunarodne službe za zapošljavanje pomoraca. Profil se odnosi na dva muškarca koji su nekada radili na brodu Dali. Za drugog se navodi da je Ukrajinac i da ima ukrajinsko državljanstvo.

Image
Skrinšot sajta Baltik Šiping (Baltic Shipping) napravljen 26. marta 2024. godine

Profil ukrajinskog državljanina je uklonjen sa veb stranice nakon rušenja mosta i sada se vidi samo profil jednog čoveka, onog koji je bio prvi po redu na toj stranici.

Međutim, skrinšotovi njegovog profila, pre nego što je uklonjen sa sajta Baltic Shipping, podeljeni na društvenim mrežama, takođe su pokazali da je on bio kapetan broda Dali 2016. godine, kao što su i izvestili novinari za proveru činjenica medija poput Bi-Bi-Si-ja, Asošijeted presa i Opena (arhivirano ovde, ovde i ovde).

Arhivirana kopija njegove radne biografije na sajtu Baltic Shipping takođe pokazuje da je radio na brodu Dali od 19. marta do 27. jula 2016. godine. Poslednje navedeno plovilo na kojem je radio i to do 19. februara 2024. godine bilo je CMA CGM MOMBASA (arhivirano ovde).

Image
Skrinšot biografije radnika sa sajta Balting Šiping (Baltic Shipping) sa detaljima koje je obeležio AFP

Sinerdži marin grup (Synergy Marine Group), singapurska kompanija koja upravlja brodom Dali, navela je u saopštenju od 27. marta da su svi članovi posade koji rade na ovom brodu bili Indijci i da su brod u vreme sudara kontrolisala dva pilota iz baltimorske luke.

U danima koji su usledili u izveštajima medija koji se pozivaju na izjave zvaničnika navedeno je su da su svi članovi posade državljani Indije, ali da je među njima bio i jedan državljanin Šri Lanke. Indijska vlada je saopštila da je bilo 20 indijskih članova posade, dok je američka obalska straža rekla da je u posadi bio i jedan državljanin Šri Lanke, javio je 1. aprila Bi-Bi-Si (arhivirano ovde). Indijski Tajms, The Times of India (arhivirano ovde) naveo je da su posadu činili 21 Indijac i jedan državljanin Šri Lanke.

U trenutku nesreće brodom su upravljala dva stručna pilota iz Baltimora (arhivirano ovde). Na sajtu udruženja pilota Merilenda navodi se da je uslov da strani brodovi koji dolaze u njene luke, pri ulasku i izlasku, preuzmu lokalnog stručnjaka - pilota za rukovanje brodovima (arhivirano ovde).

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja i dalje istražuje slučaj (arhivirano ovde).

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas