Žena gleda u telefon u popularnoj trgovačkoj zoni Akihabara u Tokiju 24. marta 2022. ( AFP / Čarli Tribalo)

Na slici koju je generisala AI korišćenoj u mizoginim napadima političarki nije "japanska ministarka"

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Slika seksualizovane žene koju je generisala veštačka inteligencija (AI) podeljena je u maju 2023. na društvenim mrežama u mnogim zemljama, uključujući Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, sa mizoginim komentarima i netačnom tvrdnjom da je to "ministarka zdravlja Japana". Sadašnji japanski ministar zdravlja je muškarac po imenu Katsunobu Kato. Potraga za poreklom slike dovela je do Tviter naloga na japanskom jeziku specijalizovanog za korišćenje veštačke inteligencije za kreiranje seksualizovanih slika azijskih žena.

"Ministarke zdravlja Japana i Srbije," piše u tvitu na srpskom objavljenom 11. maja 2023. u kojem se levo nalazi slika jedne azijske žene u odelu sa dubokim dekolteom a desno fotografija sadašnje srpske ministarke zdravlja, dr Danice Grujičić. Ta slika azijske žene je podeljena i samostalno na Fejsbuku i Tviteru uz mizogine opise ili komentare drugih korisnika o njenom fizičkom izgledu.

Korisnici su komentarisali dekolte žene i pravili poređenja sa sopstvenim političarkama. "To je prava ministrica a ne ove nase koze," napisao je jedan. "Kad će kod nas 'vako?! I ne donosi zakon protiv pušenja!" napisao je drugi u opisu slike, pozivajući se na predlog ministarke zdravlja Srbije o zabrani pušenja na javnim mestima.

Pretraga izvora slike dovela je do nekoliko indikacija da je zapravo stvorena od strane veštačke inteligencije. Japanski ministar zdravlja je muškarac i ta zemlja ima jedan od najnižih nivoa učešća žena u politici. Širenje netačnih informacija usmerenih na žene, poznato kao "rodne dezinformacije", je svetski fenomen napada na dostojanstvo žena, njihovog ućutkivanja i proterivanja iz javnih uloga.

Fotografiju su podelili i korisnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i na engleskom uz netačnu tvrdnju da je na njoj nova izvršna direktorka Tvitera.

Japanski ministar zdravlja je muškarac

Pretraga na Guglu za sadašnjeg japanskog ministra zdravlja pokazuje da je od avgusta 2022 (link arhiviran ovde). na toj poziciji muškarac Katsunobu Kato. I njegov prethodnik je bio muškarac. Pretraga arhive sajta japanskog Ministarstva zdravlja pokazuje da nijedna žena nije bila na toj funkciji u poslednjoj deceniji.

Skrinšot sa sajta japanskog Ministarstva zdravlja napravljen 19. maja 2023.

Sadašnja Vlada koju predvodi premijer Fumio Kišida broji samo dve žene. Trenutni sastav dva doma parlamenta (Predstavnički dom i Dom odbornika) je takođe pretežno muški.

Nakon što budu izabrane, žene liderke u Japanu suočavaju se sa teškim okruženjem. One opisuju seksualno uznemiravanje, šovinističke navike i ukorenjeno gledanje na Vladu kao svet muškaraca, kako je u aprilu 2023. izvestio AFP.

Fotografija potiče sa Tviter naloga koji koristi AI za kreiranje slika žena

Obrnuta pretraga slike dovela je do naloga na Tviteru na japanskom na kojem je ova fotografija objavljena 26. aprila 2023. zajedno sa drugim koje prikazuju žene sličnog izgleda. U postu piše: "zahtev iz tematske kutije> krupna političarka #tematskakutija #BRAV4".

"BRA" je skraćenica za "Beautiful Realistic Asians" ili "Prelepi realistični Azijati" na srpskom, a "V4" za "četvrtu verziju" programa obuke za generisanje fotografija veštačkom inteligencijom (link arhiviran ovde).

Skrinšot tvita sa slikama generisanim veštačkom inteligencijom, napravljen 22. maja 2023.

Pregled naloga pokazuje da se na njemu objavljuju isključivo hiperseksualne slike azijskih žena, često u donjem vešu ili kupaćim kostimima ili u sugestivnim pozama. Biografija naloga glasi: "Pravim izopačene slike koristeći veštačku inteligenciju."

Na mnogim fotografijama objavljenim na ovom nalogu vide se znaci da ih je generisala veštačka inteligencija, na primer greške na licima u pozadini. Navodna fotografija japanske ministarke takođe sadrži sumnjive elemente, na primer predmet nalik svesci nasumično podignutoj u vazduhu, desna ruka koja se ne vidi na stolu na koji je žena naslonjena i čudno oblikovana ušna resica i oko (elementi koje AI često ne uspeva da kreira bez greške).

Zumirani delovi slike generisane veštačkom inteligencijom i objavljene na Tviteru. AFP je crvenim označio sporne elemente

AFP Činjenice je koristio program BRAV4 i AI-generator slike Stejbl Difjužn (Stable diffusion) i uspeo da napravi nekoliko slika sličnih toj u Tvitu.

U ovom članku AFP objašnjava kako mogu da se prepoznaju slike generisane veštačkom inteligencijom, a u ovom kako uraditi obrnutu pretragu slike.

Rodne dezinformacije ciljaju žene na društvenim mrežama

Istraživači kažu da "rodne dezinformacije" – kada se seksizam i mizoginija ukrštaju sa lažima na internetu – nemilosrdno ciljaju žene širom sveta, kvare njihovu reputaciju, potkopavaju njihov kredibilitet i, u mnogim slučajevima, remete njihove karijere, objašnjeno je u istrazi AFP-a.

"Izgrađene na seksističkim stereotipima i širene sa lošom namerom, rodno zasnovane kampanje dezinformacija imaju zastrašujući efekat na žene na koje su usmerene," napisala je Lucina Di Meko (Lucina Di Meco), stručnjakinja za rodnu ravnopravnost u studiji "Monetizacija mizoginije" objavljenoj u februaru 2023.

Dezinformacije često dovode do "političkog nasilja, mržnje i odvraćanja mladih žena od razmišljanja o političkoj karijeri," navodi se u studiji.

AFP-ovi novinari za proveru činjenica širom sveta razotkrili su mnoge netačne tvrdnje usmerene na političarke poput nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok i potpredsednice SAD-a Kamale Haris, kao i na partnerke političara.

Mnoge tvrdnje su se odnosile na fizički izgled žene, poput transfobičnih netačnih tvrdnji da su Mišel Obama i Brižit Makron rođene kao muškarci, ili lažne tvrdnje da se na fotografiji vidi supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska kako leži u toplesu na plaži u Izraelu dok njena zemlja pati zbog ruske invazije.

I na zapadnom Balkanu političarke se često ocjenjuju na osnovu seksističkih osobina, a ne na osnovu njihovog političkog rada i mišljenja. Izveštaj koji je objavio Media Centar Sarajevo o narativima medija i objava na društvenim mrežama o kandidatima za opšte izbore u Bosni i Hercegovini 2022. pokazao je, na primer, da je "najčešći način diskreditacije kandidatkinja (...) bilo ukazivanje na upitnu moralnost političarki i aludiranje na to da svojim postupcima izdaju svoj narod".

"Pored upućivanja na moralnost kandidatkinja, bili su prisutni i 'tradicionalni' načini diskreditacije kandidatkinja kroz seksizam i seksualizaciju", piše u izveštaju i daju primeri navodnih afera i golišavih fotografija ili video snimaka. "U tom teroru možemo pronaći i dio odgovora zbog čega se žene rjeđe odlučuju za učešće u političkom životu Bosne i Hercegovine".

Društvene mreže predstavljaju plodno tle za rodne dezinformacije. "Istraživanje sugeriše da modus operandi platformi društvenih medija pojačava rodne dezinformacije i govor mržnje sa razornim efektima na živote žena na različite načine," kao što je autocenzura ili potpuno povlačenje iz onlajn prostora, navodi se u izveštaju UNESCO-a iz aprila 2023.

"Postoji ogroman problem u vezi sa poslovnim modelom platformi društvenih medija jer se onlajn dezinformacije 'monetizuju' (...) Ovo je ogromno tržište. Teško je tražiti od platformi da se samoregulišu jer nije u njihovom interesu da se suprotstave veoma ozbiljnim, ali profitabilnim kampanjama dezinformacija", rekao je argentinski filozof i digitalni izdavač Oktavio Kuleš u izveštaju UNESCO-a.

Iako su dehumanizacija i slike koje izazivaju mržnju zabranjeni na Tviteru, nejasno je da li slike žena generisane veštačkom inteligencijom i seksualizovane fotografije mogu da spadaju u kategoriju ponašanja iz mržnje. AFP je pronašao mnogo aktivnih naloga na japanskom jeziku koji postavljaju takve slike i broje hiljade pratilaca.

AFP je od Tvitera zatražio komentar o takvim nalozima i politici Kompanije, ali do objavljivanja ovog članka nije dobio odgovor.