Snimak američke potpredsednice Kamale Haris je izmenjen dodavanjem nekoherentnog govora

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video snimak koji se deli na društvenim mrežama navodno prikazuje potpresdenicu SAD-a Kamalu Haris kako tokom govora kaže "sutra će biti danas sutra" u besmislenom monologu o vremenu. Međutim, originalni snimak i zvanični transkript Bele kuće pokazuju da ona nije tako rekla, već da je snimak digitalno izmenjen da bi se promenile reči američke političarke.

"Kamila Haris, potpredsednica i savetnica Džozefa Bajdena," piše u postu na srpskom objavljenom na Telegramu 2. maja 2023. uz snimak koji prikazuje Kamalu Haris tokom govora.

Skrinšot posta na Telegramu sa izmenjenim snimkom, napravljen 24. maja 2023.

Snimak je podeljen i na drugim platformama poput Fejsbuka i na drugim jezicima poput hrvatskog i engleskog.

Na snimku se vidi Kamala Haris za govornicom dok ljudi stoje iza nje. Glas koji zvuči kao njen kaže: "Danas je danas, i juče je bilo danas juče, sutra će biti danas sutra, tako da živite danas tako da budućnost danas će biti kao jučerašnje danas, kao što je sutra."

Ali klip od 22 sekunde je izmenjen da bi se promenio zvuk, odnosno glas Kamale Haris.

Originalni snimak potiče sa obraćanja Harisove o reproduktivnim pravima 25. aprila 2023. na Univerzitetu Hauard u Vašingtonu (Howard University).

Koristeći obrnutu pretragu slika i ključne reči, AFP je pronašao verziju koja nije editovana (arhiviranu ovde), a koju je na Fejsbuku objavila neprofitna grupa NARAL Pro-čojs Amerika (NARAL Pro-Choice America). Pokreti Harisove koji počinju od otprilike jednog sata i jednog minuta odgovaraju njenoj gestikulaciji u izmenjenom snimku podeljenom na društvenim mrežama.

Poređenje ta dva snimka pokazuje da su izmenjene i reči na tabli ispred Kamale Haris. U izmenjenom videu piše "Ramble rants" umesto "borba za". "Ramble rants" je ime Tviter naloga koji podržava bivšeg predsednika Donalda Trampa i objavljuje mimove. Izmenjeni snimak je objavljen na tom nalogu 28. aprila 2023. i pregledan je preko 1,2 miliona puta.

Poređenje skrinšotova tvita sa izmenjenim snimkom, posta na Telegramu i originalnog snimka na Fejsbuku

Prema originalnom snimku i zvaničnom transkriptu Bele kuće, Kamala Haris je rekla: "Stoga mislim da je veoma važno – kao što ste već čuli od toliko neverovatnih lidera – za nas, u svakom trenutku u vremenu, a svakako u ovom, da vidimo trenutak u vremenu u kojem postojimo i prisutni smo i da budemo u stanju da ga kontekstualizujemo, da razumemo gde postojimo u istoriji i u trenutku kada se to odnosi ne samo na prošlost, već i na budućnost. I reći ću svima ovde da živimo, verujem, u jednom trenutku u vremenu u kojem je toliko naših teško stečenih sloboda na udaru, a ovo je trenutak za nas da stojimo i borimo se."

Potpredsednica je nakon toga govorila o presudi Vrhovnog suda SAD-a (arhivirani link ovde) iz septembra 2022. kojom je poništena odluka Roe protiv Vejda o pravu na abortus, i o naknadnim naporima republikanaca da ograniče pristup abortusu.

Neki kritičari i članci opisali su komentar Harisove o kontekstualizaciji trenutnog stanja stvari kao zbunjujući. Međutim, ona nikad nije izjavila "sutra će danas biti sutra" kao što se čuje u izmenjenom snimku. AFP je pronašao da joj je takav citat pripisan mesecima ranije u drugim postovima.

Portparol potpredsednice je za AFP ukazao na transkript govora i rekao da se audio ne poklapa ni sa jednim govorom Kamale Haris.

AFP je već razobličio nekoliko drugih primera "dipfejk" snimaka, koji se sve češće pojavljuju sa napretkom u tehnologiji veštačke inteligencije, na primer ovde, ovde i ovde.

Prevela i priredila
POLITIKA U SAD-u Izbori u SAD-u 2024.