Vakcinisanim ljudima u Nemačkoj nije zabranjena kupovina ili vožnja kola

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U Nemačkoj ne postoji zabrana da vakcinisane osobe kupe ili voze kola, uprkos tvrdnjama koje od oktobra 2022. kruže društvenim mrežama na nekoliko jezika, uključujući hrvatski. Osiguravajuće kompanije takođe ne odbijaju da osiguraju vozače koji su vakcinisani, rekli su AFP-u iz Federacije osiguravajućih kuća, Ministarstva saobraćaja i najvećeg auto-moto udruženja u Nemačkoj.

U nekoliko objava na hrvatskom koje kruže društvenim mrežama tvrdi se da nakon primanja vakcine u Nemačkoj ljudima nije dozvoljeno da voze kola, da osiguravajuće kuće šalju vakcinisanima pismo u kome ih informišu da nisu više osigurani i samim tim da im nije dozvoljeno da voze kola. U većini objava, kao na primer ovoj od 31. oktobra 2022, podeljen je i skrinšot iste tvrdnje na holandskom, u kojoj u prevodu piše: "Udarno: u Nemačkoj vam više nije dozvoljeno da kupite kola ako ste ubodeni. Ove godine ubodeni će primiti i pismo od osiguravajućih kuća da više nisu osigurani. Ne smeju više voziti kola." Iako se u objavama ne pominje izričito da je reč o vakcinama protiv kovida-19, iz upotrebe reči "bockani" u komentara jasno je da korisnici misle upravo na ta cepiva, budući da je to izraz koji najčešće koriste protivnici vakcinacije protiv kovida-19. U objavama na hrvatskom, nekoliko korisnika Fejsbuka se donekle distanciralo napisavši: "ako je ovo tačno... biće veselo". To, međutim, nije tačno.

Netačne tvrdnje, koje su neodređene i u kojima se ne navode nikakvi zvanični izvori koji bih ih poduprli, kruže i na drugim jezicima poput holandskog i engleskog.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 21. novembra 2022.

U Nemačkoj postoje tri glavne vrste osiguranja: osiguranje trećih lica -- koje je obavezno -- uz delimično ili potpuno kasko osiguranje -- koja su oba opciona, kako je objašnjeno na internet stranici jedne od vodećih nemačkih osiguravajućih kompanija R+V.

Osiguranje trećih lica obavezno je za vozače u svim zemljama članicama Evropske unije. "Ako registrirate automobil u nekoj od država članica EU-a, nužno je osigurati ga od odgovornosti trećim osobama," navodi se na internet stranici Vaša Evropa (Your Europe) posvećenoj pravima građana, mogućnostima i obavezama u EU, koju je objavila Evropska komisija. "To obvezno osiguranje valjano je u svim ostalim državama članicama EU-a. S tim ste osiguranjem pokriveni ako doživite nesreću pri kojoj su nastale materijalna šteta ili ozljede, osim ozljeda vozača. Ostali troškovi nisu obuhvaćeni".

Druge dve vrste osiguranja -- delimični ili potpuni kasko -- su dodatna i opciona, poznata kao odgovornost prvog lica, zato što pokrivaju povrede vozača, štetu na vašem vozilu, krađu vašeg vozila/stvari iz njega, uništavanje i pravnu pomoć.

Na nivou EU ne postoje pravila o dodatnom opcionom osiguranju vozila.

Ne postoji veza između vakcinacije i mogućnosti da se kupe ili voze kola

Druga velika osiguravajuća kompanija, Allianz, napravila je listu svih važnih stvari koje je potrebno znati i pripremiti pri kupovini kola, kao i detaljnu listu različitih dokumenata potrebnih da se kupi vozilo. Na listi se, međutim, ne pominje da kupac treba da podnese bilo kakav dokaz o vakcinalnom statusu za kovid-19.

Internet pretraga takođe nije pronašla nijedan pouzdani izvor koji sugeriše da je vakcinisanim ljudima zabranjeno da kupe ili voze kola.

AFP je kontaktirao i stručnjake za ovo pitanje.

Katrin Jaroš (Kathrin Jarosch), portparolka Federacije nemačkih osiguravajućih kuća GDV, odbacila je ove tvrdnje. "Iskreno, to je bemislica koja je podeljena na društvenim mrežama," napisala je ona u mejlu AFP-u 11. novembra 2022. "U Nemačkoj ne postoji zdravstveni pregled kada se kupuju, registruju ili osiguravaju kola. To se ne planira ni u budućnosti," rekla je ona.

Iz najvećeg auto-moto društva u Nemačkoj, ADAC-a (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club), AFP-u su u mejlu od 16. novembra 2022. rekli da ne postoji ništa zbog čega bi nekome u Nemačkoj bilo zabranjeno da kupi ili vozi kola nakon dobijanja bilo koje vakcine. "Tako je oduvek bilo", rekao je portparol Aleksander Šnars (Alexander Schnaars). "Svako ko ima vozačku dozvolu može da vozi kola". Prema njegovim rečima, ovo pitanje "nikad nije ni bilo postavljano kad je reč o kovidu."

"Ukoliko je oduzeta vozačka dozvola iz bilo kog razloga, na primer zbog zloupotrebe lekova ili alkohola i vožnje, odobrenje za vožnju ističe. Kada ta zabrana vožnje prestane, osoba mora da aplicira za novu dozvolu i, uz visoke troškove, obično treba da prođe medicinsko-psihološki pregled", rekao je portparol ADAC-a Šnars. Nigde se ne navodi da je vakcina, a posebno vakcina protiv kovida-19, deo pregleda ili da takva vakcinacija sprečava nekoga da prođe taj pregled.

Dr Martina Ton (Thöne), portparolka nemačkog Ministarstva za saobraćaj, rekla je da je "opšte pravilo da osoba koja upravlja vozilom mora biti sposobna da vozi. To podjednako važi i za odobrene vakcine protiv kovida-19. Promena sadašnje zakonske situacije ni u jednom trenutku nije razmatrana, niti planirana, što se odnosi i na period pre izbijanja (pandemije) covida-19".

Prema zvaničnim podacima, u Nemačkoj je do 21. novembra 2022. ukupno 85.4% ljudi starijih od 18 godina primilo osnovnu vakcinu protiv kovida-19, a 72.8% odraslog stanovništva primilo je i jedan buster.

Autoindustrija je jedan od najvažnijih sektora u Nemačkoj. Najveći proizvođači vozila uključuju BMW, Folksvagen i Mercedes-Benc.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE