Video snimci predsednika Zelenskog snimljeni u studiju ne znače da se nigde ne pojavljuje lično

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pojavio se kao hologram da održi govor na Festivalu evropskih tehnologija u junu 2022. U obmanjujućim objavama na društvenim mrežama, međutim, video klip o pravljenju tog holograma navodi se kao dokaz da Zelenski koristi ovu tehniku za sve svoje javne nastupe. U nekim objavama se sugeriše da je to dokaz da se on ne nalazi u Ukrajini. Nezavisni mediji, uključujući i AFP, dokumentovali su, međutim, brojna pojavljivanja Zelenskog uživo na različitim lokacijama u Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju na ovu zemlju u februaru 2022. Tvorci holograma rekli su AFP-u da je on kreiran specijalno za tehnički festival i da je snimljen u Kijevu.

Korisnici Fejsbuka podelili su video klip koji prikazuje kako filmska ekipa snima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, tvrdeći da to dokazuje da su sva njegova pojavljivanja lažirana. U videu se vidi Zelenski ispred zelenog ekrana, koji se ponekad koristi prilikom snimanja filmova kako bi se omogućila promena pozadine.

"Evo vizualnog primjera kako tim Zelenskog koji govori engleski priprema neke videozapise za njega kako bi izgledalo da su snimljeni na odgovarajućem mjestu koristeći napredne tehnologije holograma: 'Dragi ukrajinski narode, ja sam u Kijevu na poslu. Nisam nigdje bježao.' Kako da ne," navodi se u jednoj Fejsbuk objavi na hrvatskom. U drugoj, podeljenoj gotovo 150 puta, ukrajinski prezident nazvan je na srpskom "manipulatorom" koji "obmanjuje svoj narod".

Slične tvrdnje podeljene su i među korisnicima društvenih mreža iz Finske i Slovačke.

To je, međutim, obmanjujuće. Različiti mediji, uključujući i AFP, izveštavali su mnogo puta o ličnom pojavljivanju Zelenskog na različitim lokacijama u Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju na ovu zemlju u februaru 2022.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 24. novembra 2022.

Zelenski se lično pojavio više puta u Ukrajini od početka ruske invazije

Tokom rata nezavisni mediji, pa i AFP, izvestili su o predsednikovim sastancima i posetama uživo na raznim mestima u Ukrajini.

Na primer: U martu su se premijeri Poljske, Češke i Slovenije - Mateuš Moravjecki, Petr Fijala i Janez Janša - sastali sa Zelenskim u Kijevu, kao što se može videti iz video snimka AFP-a. O tom sastanku izvestio je i portal Slobodna Evropa.

U maju, su lokalni finski mediji izvestili da se premijerka Sana Marin sastala sa Zelenskim u Kijevu i objavili fotografiju dvoje političara. Ovaj izveštaj agencije Beta iz juna 2022. sadrži i fotografije AFP-ovog novinara na kojima se vide francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i tadašnji italijanski premijer Mario Dragi sa ukrajinskim predsednikom prilikom posete Kijevu.

U septembru je AFP izvestio o poseti Zelenskog strateškom ukrajinskom gradu Izjumu koji je tada bio oslobođen od ruskih snaga, kao što je pokazano i u ovom videu AFP-a.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednica Evropske komisije Ursula for den Lajen stižu na konferenciju za novinare nakon razgovora u Kijevu 15. septembra 2022. ( AFP / Sergej Supinski)

AFP je razobličio brojne netačne tvrdnje da je rat u Ukrajini u nekim aspektima lažiran, uključujući ovu netačnu tvrdnju da je poseta Zelenskog jednoj bolnici snimljena unapred.

Na početku rata Zelenski je u videu koji je kao selfi postavljen na društvenim mrežama rekao da nije pobegao iz Ukrajine.

Video prikazuje pravljenje holograma za tehnološke događaje u Evropi

Video klip izvučen iz konteksta u obmanjujućim objavama prikazuje kako je iza scene izgledalo pravljenje holograma Zelenskog za tehnološke događaje u Evropi.

AFP je 17. juna 2022. izvestio da se Zelenski pojavio kao hologram na tehnološkoj konferenciji u Parizu kako bi održao govor u kome traži od tehnoloških kompanija da pomognu razvoju digitalnih servisa u Ukrajini.

Britanski Gardijan takođe je pisao o tome 17. juna u članku u kome je opisano kako se Zelenski pojavio na bini kao hologram na tehnološkim festivalima širom Evrope, između ostalog i u Parizu i Londonu.

Članak Gardijana upućuje na Brenta Hobermana iz mreže preduzetnika Faunders forum (Founders Forum), koji je pokrenuo ovu inicijativu. Hoberman se pojavljuje u video klipu koji je upotrebljen za obmanjujuću tvrdnju, gde govori o značaju "sledeće tehnološke generacije".

Pretraga po ključnim rečima za izraze "Zelenski-Forum osnivača" na engleskom dovela je AFP do dužeg videa naslovljenog "Iza scene: hologramsko i AR obraćanje evropskoj tehnološkoj zajednici predsednika Zelenskog", objavljenog 29. juna 2022. na Jutjub kanalu Faunders Foruma.

Video Faunders Foruma sadrži i klipove i skrinšotove koji su korišćeni u obmanjujućim postovima na društvenim mrežama.

U kompletnoj Jutjub verziji videa opisuje se kako je Zelenski održao "ratni govor" iz Kijeva, pojavljujući se kao hologram pred tehnološkim liderima u Evropi. Događaj je opisan kao prvi govor nekog svetskog vođe putem holograma. Video prikazuje snimanje Zelenskog ispred zelenog ekrana i tvorce hologramskog govora kako pričaju o procesu. Prikazuje i publiku koja gleda pojavljivanje Zelenskog u obliku holograma na javnim događajima i putem pametnog mobilnog telefona.

Niže je poređenje skrinšota iz videa upotrebljenog u obmanjujućim objavama na društvenim mrežama (levo) i odgovarajući isečak iz videa Faunders Foruma (desno):

Skrinšot videa upotrebljenog u obmanjujućim postovima, napravljen 24. oktobra 2022.
Skrinšot videa postavljenog na Jutjub kanalu Founders Forum-a, napravljen 24. oktobra 2022.

 

 

Hologram je snimljen u "studijskom okruženju u Kijevu"

Emili Miler (Emily Miller), direktorka marketinga u grupi Faunders Forum rekla je AFP-u u mejlu od 18. oktobra 2022. da je u Kijev poslat tim da snimi govor Zelenskog u studijskom okruženju.

U narednom mejlu 24. oktobra 2022. Miler je objasnila da je namena snimanja predsednika bila dvostruka: da se putem holograma obrati učesnicima događaja koji je organizovao Faunders Forum koristeći tehnologiju kanadske kompanije ARHT Media kao i da se pojavi na pametnim mobilnim telefonima kao 3D avatar, koristeći tehnologiju koju je omogućila kompanija Everkost iz SAD-a. Hologramska verzija govora može se videti na Jutjub kanalu Londonske tehnološke nedelje ovde. Avatar verzija može da se vidi putem Evercosta koristeći QR kod ovde.

Miller je rekla AFP-u da je obraćanje snimljeno 14. juna 2022. i prikazano dva dana kasnije.

Prema njenim rečima, osnivač britanske filmske kompanije Tejlsmit (Talesmith), Martin Vilijams i suosnivač Evercosta Ben Nunjez, poslati su u Kijev da snime Zelenskog.

Vilijams, koji se pojavljuje u videu snimljenom iza scene a koji se deli van konteksta u obmanjujućim postovima na društvenim mrežama, potvrdio je AFP-u da je on bio jedan od ljudi poslatih u Kijev da napravi "snimak proširene stvarnosti" Zelenskog.

On je rekao da su snimci napravljeni samo za događaj Faunders Forum-a i da "nikakav drugi materijal nije snimljen osim onoga što je planirano za sam događaj".

"Mogu da potvrdim da smo (ja i Ben Nunjez iz Evercosta) odneli studio koji omogućava 'volumetrijsko snimanje' (tehnika 3D snimanja) u Kijev u junu sa isključivom namerom pravljenja AR snimka (augmented reality, proširena stvarnost) govora predsednika Zelenskog koji bi se prikazivao na naručenoj aplikaciji Evercosta za AR. Snimak je napravljen 14. juna u Kijevu i objavljen/emitovan 16. juna na događaju Faunders Foruma i sličnim zbivanjima širom Evrope," rekao je Vilijams AFP-u u mejlu od 18. oktobra 2022.

Volumetrijsko snimanje se koristi da se naprave hologrami i drugi 3D modeli, kao što je objašnjeno u ovom članku.

Vilijams je objasnio da su snimili i verziju govora koja bi radila na ARHT Medjskoj kapsuli, koja prikazuje holograme.

On je u mejlu od 24. oktobra 2022. rekao AFP-u da zeleni ekran "pomaže kompjuteru da protumači šta je subjekat a šta je pozadina, u osnovi pomažući da se 'iseče' subjekat od pozadine, omogućavajući nam da proizvedemo jasniji/bolji avatar".

Nunjez je u mejlu od 24. oktobra 2022. potvrdio da zeleni ekran omogućava stvaranje "najčistijeg mogućeg 3D proizvoda".

Miler iz Faunders Foruma je za AFP rekla da je deo opreme upotrebljene za snimanje dat ukrajinskoj vladi. "Oprema za volumetrijsko snimanje upotrebljena za projekat donirana je ukrajinskoj vladi kako bi se omogućila kontinuirana komunikacija u formatu proširene realnosti", rekla je ona.

Do 24. novembra 2022. nije bilo medijskih izveštaja o pojavljivanju Zelenskog putem holograma ili kao 3D avatara nakon događaja u junu.

Prevela i priredila
Ukrajinsko-ruski konflikt