Video prikazuje kako je Makrona udario muškarac 2021, a ne žena 2022.

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video koji prikazuje čoveka kako je ošamario francuskog predsednika Emanuela Makrona 2021. godine podeljen je u objavama na društvenim mrežama u novembru 2022. uz netačnu tvrdnju da prikazuje ženu koja udara Makrona usled pada njegove popularnosti. Incident se zapravo dogodio 2021. godine u junu tokom Makronove posete jugoistočnoj Francuskoj uoči predsedničkih izbora.

"Žena udara Macrona u lice....Jasno je,koliko je Macron omražen,među stanovništvom...," navodi se u Fejsbuk objavi na hrvatskom podeljenoj više od 160 puta od 21. novembra 2022. U ovoj i drugim Fejsbuk objavama sa istom tvrdnjom korisnici iz regiona podelili su video u kome se vidi kako francuski predsednik prilazi okupljenim ljudima. Zatim se vidi kako ga osoba u maslinastozelenoj majici drži za ruku i udara mu šamar. Predsednikovi telohranitelji su tu osobu onda gurnuli na zemlju. Isti video podeljen je sa sličnom tvrdnjom i na Telegramu i Tviteru.

Video sa tvrdnjom da je francuski predsednik nedavno ošamaren cirkuliše na društvenim mrežama i na drugim jezicima, poput španskog, grčkog, poljskog i engleskog.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 25. novembra 2022.

Te tvrdnje su, međutim, netačne. Video nije iz 2022. već iz juna 2021. U njemu Emanuela Makrona nije udarila žena već mladić koji je posle toga osuđen na zatvorsku kaznu.

Incident iz juna 2021.

Pretraga AFP-ovih izveštaja pokazuje da je francuskog predsednika Emanuela Makrona ošamario jedan čovek 8. juna 2021. tokom posete malom gradu na jugoistoku Francuske više od godinu dana pre predsedničkih izbora.

Okupljeni ljudi su iza ograde čekali i pozdravljali Makrona u gradiću Tan-Lermitaž (Tain-l'Hermitage) kad je čovek povikao: "Montjoie! Saint-Denis! A bas la macronie," -- stari slogan kraljevske vojske uz kritiku politike francuskog predsednika -- pre nego što je udario predsednika i nakon čega su ga Makronovi telohranitelji oborili na zemlju.

Pretraga po ključnim rečima na glavnim pretraživačima omogućila nam je da pronađemo video snimke istog incidenta. Iako su klipovi snimljeni iz različitih uglova, vidi se da prikazuju isti događaj iz juna 2021.

Prvi video, sa datumom 8. jun 2021, pronašli smo na zvaničnom Jutjub kanalu francuskog lista Parizijen, snimljen iz istog ugla kao i klip korišćen u obmanjujućim objavama koje proveravamo. Na snimku se vidi isti čovek sa dugom crnom kosom u maslinastozelenoj majici, kao što je zaokruženo crvenim u uporednim skrinšotovima videa koji se deli na Fejsbuku (levo) i onog objavljenog na Jutjub kanalu francuskog lista (desno):

Poređenje skrinšota videa iz obmanjujuće Fejsbuk objave (levo) i Jutjub snimka francuskog lista Parizijen (desno), napravljenih 24. novembra 2022. AFP je crvenim zaokružio podudarajuće elemente

Moguće je i prepoznati belu masku koju je mladić nosio, kao što se vidi u poređenju niže:

Poređenje skrinšotova videa iz obmanjujuće Fejsbuk objave (levo) i Jutjub snimka francuske novine Parizijen (desno), napravljenih 24. novembra 2022. Podudarajuće elemente zaokružio AFP

Drugi video koji smo pronašli nalazi se na zvaničnom Jutjub kanalu francuske televizije BFMTV. I u njemu je moguće prepoznati, iz drugog ugla, čoveka u maslinastozelenoj majici kako udara šamar Makronu.

Još jedan detalj nam omogućava da potvrdimo da je reč o istom incidentu koji se dogodio u junu 2021. Žena sa plavom kosom koja nosi svetloplavu bluzu može se videti iza čoveka koji je udario Makrona, a identifikovan je kao Damien Tarel. Zaokružili smo crvenom tu osobu u poređenju skrinšotova niže:

Poređenje skrinšotova videa iz obmanjujuće Fejsbuk objave (levo) i francuskog novinskog kanala BFMTV (desno), napravljenih 24. novembra 2022. AFP je crvenim zaokružio podudarajuće elemente

U renomiranim onlajn izvorima nema pomena o nedavnom sličnom incidentu udaranja predsednika Makrona. Izveštaj o događaju u junu 2021. našao se na naslovnim stranama međunarodnih medija, ali i onih u našem regionu kao ovde i ovde.

Damien Tarel, 28, je 10. juna 2021. osuđen na zatvorsku kaznu od 18 meseci, od čega 14 uslovno, nakon što je priznao krivicu i odrekao se prava na suđenje. Njegova celokupna presuda potvrđena je u procesu žalbe početkom novembra 2022.

Razlozi zbog kojih je Tarel ošamario predsednika bili su tema još jedne netačne tvrdnje koju je AFP razobličio.

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovo je izabran u aprilu 2022, čime je postao prvi francuski predsednik u 20 godina koji je osvojio drugi mandat. Prema istraživanju objavljenom 19. novembra 2022. u francuskim Nedeljnim novinama JDD, njegova podrška u novembru bila je stabilna na 35%.

Prevela i priredila