Ova žena je povređena u granatiranju Kijeva i nije glumica

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Od samog početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. bilo je netačnih tvrdnji na društvenim mrežama kojim korisnici pokušavaju da pokažu da je izveštavanje zapadnih medija o ovom konfliktu lažirano. U jednom takvom pokušaju da se dovede u sumnju rad novinara, u objavama podeljenim tokom oktobra, navodi se da je žena koja je teško povređena u ruskim raketnim napadima na glavni grad Ukrajine samo glumica koja za zapadne medije glumi da je ranjena. Dokaz za to je navodno deo snimka u kome se vidi kako ona pokušava da napravi selfi. Snimak se, međutim, može pronaći među izveštajima o ruskim raketnim napadima na Kijev 10. oktobra, o kojim su mediji naširoko izveštavali. Jedan od novinara koji je bio svedok ovog incidenta potvrdio je za AFP da je događaj stvaran, a i sama žena sa snimka objasnila je situaciju u odvojenom intervjuu, u kome se jasno vide i njene povrede.

Objave su podeljene na nekoliko jezika i sadrže fotografiju ili snimak žene oblivene krvlju čija je glava umotana u zavoj, dok se ispred nje vide fotografi. U videu ona pokušava da napravi selfi.

Pretražujući ovu scenu na internetu uspeli smo da pronađemo da je zabeležena 10. oktobra 2022. tokom serije ruskih raketnih napada na nekoliko gradova u Ukrajini, uključujući i glavni grad Kijev. U napadima, koji su naišli na široku osudu, uključujući i Ujedinjenih nacija, poginulo je najmanje desetoro ljudi.

Tvrdnja da je povređena žena glumica podeljena je na stotine puta na društvenim mrežama i na hrvatskom i srpskom. "Ukrajinski glumci odjeveni u ranjenike snimaju selfie u Kijevu - uživo za zapadne medije," navodi se u ovoj objavi na ruskoj društvenoj mreži VKontakt.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. više puta je na društvenim mrežama podeljena netačna tvrdnja u pokušaju da se dovedu u sumnju događaji u ovoj zemlji i izveštavanje zapadnih medija o konfliktu, uključujući i navode da su žrve glumci. Proverili smo neke od njih, kao na primer ovde i ovde, i pokazali da su netačne.

U ovom slučaju razgovarali smo sa fotografom koji je potvrdio da je događaj stvaran. Pronašli smo i intervju u kome žena iz videa, čije povrede su jasno vidljive, objašnjava situaciju.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 27. oktobra 2022.

Slične objave u kojima se sugeriše da je scena lažna kruže i na španskom, francuskom, holandskom i engleskom. U nekim od njih, kao i u jednom na srpskom, različiti ugledni mediji optuženi su da su umešani u "prevaru". Netačnu tvrdnju je podelio i Dimitri Polianski, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama.

Fotografija je nastala 10. oktobra tokom ruskog granatiranja

Obrnuta pretraga slika pokazala je da je fotografiju snimio fotograf novinske agencije Asošijeted pres (AP) Efrem Lukacki (Efrem Lukatsky) 10. oktobra 2022.

Skrinšot internet stranice Asošijeted presa napravljen 18. oktobra 2022.

Nova pretraga Gugla po ključnim rečima dovela je do originalnog videa koji je takođe objavio AP 10. oktobra 2022. U pratećem tekstu se navodi da je video snimljen u Kijevu nakon što je Rusija otpočela napade na više ukrajinskih gradova 10. oktobra.

AFP Factual, AFP-ov servis za proveru činjenica na španskom, kontaktirao je Lukackog koji je potvrdio: "To je moja fotografija i moj video".

U jednom od videa podeljenom na društvenim mrežama, čuje se kako žena nekom kaže na ukrajinskom: "Slikaj me. Andrej Andrejeviču, da li me čuješ?" Potom dodaje: "Slikaću (se) sada. Slikaću se i poslati (fotografiju) mojoj sestri u Rusiji.”

Više svedoka

Novinari AFP-a u Kijevu izvestili su da su od eksplozija rano ujutru srušene i oštećene zgrade u Kijevu, pokidane vodovodne cevi, da su na ulicama nastali krateri i bili zapaljeni automobili.

Pretražujući AFP-ovu bazu fotografija sa slikama iz Kijeva od 10. oktobra, pronašli smo dve slike iz iste scene, na kojima se vidi ista povređena žena. Snimila su ih dva fotografa, Oleksandr Komenko (Khomenko) i Maksim Marušenko (Maxym Marusenko), posredstvom agencije Nurfoto (NurPhoto).

Komenko je 10. oktobra objavio i video na Fejsbuku u kome su prikazani medicinski radnici kako previjaju povređenu ženu.

Komenko je AFP-u ispričao kako je saznao za napad. "Hodao sam pored železničke stanice u pravcu Ulice Taras Ševčenko, gde je pala prva raketa, kad sam u blizini čuo eksploziju i video dim. Odmah sam krenuo u tom pravcu...".

"Prvo što sam video bili su medicinski radnici koji su pružali pomoć nekolicini ljudi čija su lica i tela bila krvava. Nekoliko novinara je radilo sa njima, uključujući i Efrema Lukackog. Radili smo rame uz rame sa njim oko 15 do 20 minuta", rekao je.

Na molbu AFP-a, fotograf je preveo dijalog između žene i čoveka koji joj pomaže u videu koji je snimio.

"U redu je. Uspećemo, daćemo sve od sebe", kaže čovek. Žena odgovara, pokazujući mu krvav peškir: "Ovo je moja krv na ovom peškiru i na mom džemperu". Na to on odgovara: "Najvažnije je da ste dobro...".

Ranjena žena objašnjava fotografiju

Ukrajinski list Fakti i komentari (Факти та коментарі) identifikovao je povređenu ženu u članku od 12. oktobra, rekavši da je reč o Oleksandri Kiselijovoj (Oleksandra Kiselyova). Kiselijova je za ovaj list rekla da je išla u kancelariju kad je raketa pala.

Kiselijovu je intervjuisala i ukrajinska televizijska stanica TCH. Na njenom licu mogu se videti modrice i rane.

Tokom intervjua, žena je govorila o sestri koju je pomenula u videu deljenom na internetu, a u kome se vidi kako pokušava da napravi selfi. AFP je preveo njene reči sa titla na ukrajinskom: "Moja sestra živi u Rusiji i ne veruje mi. Ona već zna šta mi se dogodilo, nije me zvala".

Prevela i pripredila
Ukrajinsko-ruski konflikt