Ovo nije dizel agregat već mobilni punjač za električne automobile

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Nasuprot tvrdnji koju na stotine korisnika društvenih mreža iz Srbije i Hrvatske deli na društvenim mrežama od kraja leta 2022, fotografija prikazuje kako ispražnjenu bateriju električnog automobila puni "Mobilni električni punjač vozila", odnosno napajanje za električna vozila austrijskog Auto-moto kluba (OAMTC), a ne dizel agregat. Osim toga, reč je o staroj fotografiji koju je klub objavio na Fejsbuku u maju 2019.

Od jula 2022. više od 350 korisnika iz Srbije, kao na primer ovde i ovde, i Hrvatske, na primer ovde, podelilo je fotografiju električnih kola. Tekst na fotografiji je isti u svim objavama i u njemu se navodi: "Zelena agenda: kombi na plin vuče generator na dizel kako bi napunio bateriju na električnim kolima." Fotografija je podeljena i na Tviteru kao i na Fejsbuku još 2021. godine. Ista tvrdnja još od juna 2019. cirkuliše na Fejsbuku i na drugim jezicima poput engleskog, francuskog i nemačkog. Tada ju je na engleskom razobličio AFP Fact Check, a 2021. je tekst objavio i AFP-ov servis za proveru činjenica na nemačkom jeziku.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 29. septembra 2022.

Dezinformacije o takozvanim zelenim tehnologijama, a posebno o električnim vozilima, sve više se dele u regionu. AFP Činjenice je već razobličio tvrdnju da se baterije električnih automobila brzo prazne na hladnoći i toploti, ili onu da baterije zagađuju čovekovu okolinu. Tvrdnja o dizel agregatu takođe spada u seriju tvrdnji da zelene tehnologije nisu održive bez zagađenja čovekove okoline.

Nije agregat na dizel gorivo

Broj za hitne pozive i skraćenica austrijskog Auto-moto kluba -- ÖAMTC -- mogu se pročitati na navodnom dizel agregatu i na kombiju koji ga vuče. AFP je zato pitao Klub za tu fotografiju. Portparol Aleksandar Lueger odgovorio je u mejlu 18. marta 2021: "To nije agregat na benzin ili dizel, već mobilno napajanje za električne automobile. Nažalost, dezinofrmacija se stalno iznova širi na društvenim mrežama otkako smo postavili tu fotografiju na Fejsbuku."

"Mobilni punjač za električna vozila", kako je napajanje nazvano u članku o predstavljanju ovog proizvoda iz 2018. godine, namenjen je električnim automobilima kad se isprazne na putu. Za samo nekoliko minuta, punjač, koji se sastoji od nekoliko ćelija litijuma, treba da snabde bateriju električnog automobila sa dovoljno struje tako da može samostalno da stigne do sledeće stanice za punjenje, odnosno oko 12 kilometara.

Model napajanja prikazan na slici zove se "Voteks mobajl punjač za električna vozila" (Votexa Mobile EV Charger) i distribuira ga kompanija za logistički servis auto-moto klubova. Na svojoj internet stranici kompanija navodi da obezbeđuje baterije i druge proizvode povezane sa energijom, kao i usluge, "uključujući vodeći evropski servis baterija za automobile, baterije za električne bicikle i mobilne punjače za električna vozila".

Originalna slika

Sam ÖAMTC postavio je originalnu fotografiju na Fejsbuku u maju 2019. i u objavi napisao: "Ukoliko baterija ne može dalje, donećemo vam sveži sok! Naše 'mobilno napajanje strujom' za električna vozila je uspešno završilo svoj test u praksi. Nakon oko 20 minuta, električni Mercedes imao je dovoljno struje da bez ikakvih problema odveze našeg člana do sledeće stanice za punjenje".

Prema zvaničnim podacima, broj električnih vozila u Austriji naglo je porastao u poslednjih deset godina: od 1.400 vozila 2012. do 106.457 krajem decembra 2021.

Prevela i pripredila
KLIMA