Ovi automobili su parkirani zbog prestanka rada kompanije, a ne zbog problema sa baterijama

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fotografija oštećenih automobila parkiranih u polju je za dve nedelje podeljena skoro dve stotine puta uz tvrdnju na hrvatskom da su ova električna vozila pripadala gradskoj upravi Pariza i da su "svi imali isti problem": neispravne baterije koje ne mogu više da se pune. U postu se takođe tvrdi da su automobili sada napušteni i da njihove baterije zagađuju životnu sredinu. Ovo je netačno: na fotografiji se vide oštećeni automobili parkirani nakon što je otkazan ugovor za javni servis za zajedničko korišćenje električnih automobila u Parizu. Nisu parkirani zbog problema sa baterijama, a lokalne vlasti su potvrdile da su ostavljeni bez baterija. Fotografija je zastarela jer na ovom polju sada nema više automobila, potvrdile su lokalne vlasti AFP-u.

"Ovo je deponija sa stotinama polovnih električnih vozila," piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 15. juna 2022, u kojoj se nalazi slika oštećenih automobila na nekom polju. "Svi imaju isti problem. Čelije za pohranu električne energije su prazne. I ne mogu se više puniti," piše dalje. Tvrdi se da baterije nisu zamenjene jer "niti jedna zemlja još nema izgrađena spremišta za pohranu istrošenih baterija" zbog toga što bi skladište navodno koštalo "više nego što košta tvornica za proizvodnju automibila ili baterija", i jer "čelije koje se više ne mogu puniti, ne možete nigdje odložiti ili pohtaniti." U postu se tvrdi i da "ovako automibili stoje i svoj otrov iz čelija ispuštaju ravno u zemlju."

Post je podeljen preko 180 puta za manje od dve nedelje. Slika i tekst su podeljeni i u drugim objavama, poput ove. Mnogi korisnici kritikovali su "farsu" sa električnim vozilima. "A sta su tek otrovali i izrovali praveći baterije," komentarisao je jedan korisnik ispod posta. "Treba ukinuti..auto netrosi ulje malo trosi ali eko test problem zbog komplicirane elektronike nepotrebne," napisao je drugi.

Tvrdnja je, međutim, netačna. Automobili na fotografiji bili su deo voznog parka kompanije Bolore (Bolloré) čiji je ugovor za servis za zajedničko korišćenje električnih automobila u Parizu i okolnim mestima raskinut 2018. godine. Neki od automobila su poslati u grad Romorantin. Oni u dobrom stanju prodati su privatnim vozačima po niskim cenama. Neki koji su bili previše oštećeni su parkirani i čekali da budu rastavljeni i reciklirani. Lokalne vlasti su potvrdile za AFP Činjenice da danas, u junu 2022, nema više automobila na polju koje se vidi na slici podeljenoj na drušvenim mrežama. Baterije nisu ostavljene u automobilima, saopštile su vlasti. Takođe nije tačno da se baterije iz električnih automobila ne mogu reciklirati ili skladištiti.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 21. juna 2022.

Objava na hrvatskom je zapravo kopija postova koji su već deljeni 2021. godine na drugim jezicima poput engleskog, španskog i nemačkog. AFP-ov servis za proveru činjenica je proverio sliku i tvrdnje o baterijama na ovim jezicima (ovde, ovde i ovde). Slika tih automobila je podeljena uz sličnu tvrdnju i na francuskom i proverio ih je AFP.

Automobili su iz servisa za zajedničko korišćenje koji je ukinut

Obrnuta pretraga slika na Guglu je pokazala da su slike ovih automobila prvo objavljene u martu 2021. na Fejsbuk stranici francuskog korisnika čiji je nalog posvećen električnim vozilima. Korisnik se u objavi žalio na neslavni kraj automobila u Romorantinu, gradu u centralnom delu Francuske.

Francuski korisnici društvenih medija podelili su slike i istakli da su automobili deo flote Autolib-a, servisa za zajedničko korišćenje automobila (takozvani "car sharing" na engleskom ili "autopartage" na francuskom) koji je bio dostupan u Parizu od 2011. do 2018. Slogan usluge "Libre comme l'air" na francuskom je vidljiv sa strane automobila na fotografiji podeljenoj na društvenim mrežama.

Slika električnog automobila Autolib u Parizu 2012. (levo) koju je snimio fotograf AFP-a Erik Pjermon i skrinšot netačne Fejsbuk objave napravjen 21. juna 2022. (desno)

Automobili su uklonjeni iz francuske prestonice u leto 2018. nakon što su zastali pregovori pariske vlade i firme Bolorea o plaćanju duga ovog nerentabilnog servisa. Nekih 4.000 "Bluecars" (korišćenih u Parizu pod imenom Autolib), koji su činili taj vozni park, premešteno je iz Pariza i njegovih predgrađa. O tome su naveliko izveštavali francuski i međunarodni mediji, uključujući AFP.

Stoga su uklonjeni zbog prestanka aktivnosti, a ne zbog rasprostranjenog problema sa njihovim baterijama.

Automobili na polju su pomereni i nisu bili parkirani sa baterijama

Mediji su izvestili da je deo voznog parka poslat u Romorantin i da su automobile kupovale različite kompanije za različite namene. Automobili na fotografiji objavljenoj na Fejsbuku su parkirani na travnatoj površini i vidno su oštećeni. AFP je posetio lokaciju u martu 2021. i video da vozila, koja su pripadala kompaniji Atis Production, "očigledno nisu namenjena za trenutnu prodaju."

Na travnatom polju prikazanom na fotografiji nalazilo se "oko 990 vozila, sva bez baterije," navela je Regionalna direkcija za životnu sredinu Centar-Val de Loar (Dreal), koju je AFP kontaktirao u martu 2021. u vezi sa ovim konkretnim fotografijama. "Lokacija prikazana na fotografijama podeljenim na društvenim mrežama je travnata površina na kojoj su stacionirana vozila bez baterija," potvrdio je portparol.

Iz lokalnog saveza opština kojem taj prostor pripada rekli su za AFP Činjenice da automobila sada nema i da je fotografija koja se deli na društvenim mrežama zastarela. "Vozila Autoliba više nisu na ovom polju i lokacija je napuštena od prošle godine," potvrdila je Fadila Smatel (Fadhila Smatel), portparolka Federacije opština Romorantina i Monestoa (CCRM) u mejlu za AFP Činjenice 23. juna 2022.

Ona je takođe potvrdila da "nije primećeno zagađenje nakon njihovog odlaska."

Lokalne novine Nova Republika takođe su u oktobru 2021. izvestile da su automobili parkirani na travnatom polju premešteni.

Ostali automobili u dobrom stanju su prodati - sa baterijama

Drugi deo voznog parka poslat u Romorantin bio je u dobrom stanju i otkupljen je za prodaju privatnim korisnicima. Autopuzz, kompanija koja je kupila automobile za preprodaju, rekla je za AFP Činjenice da su kupili neka od vozila i držali ih na parkingu bivše fabrike automobila Matra u istoj industrijskoj zoni (a ne na lokaciji prikazanoj u objavama na Fejsbuku). Međutim, i ovi automobili su od tada svi prodati ili premešteni na druge lokacije. "Napustili smo ovo mesto pre skoro godinu dana," rekao je direktor Autopuza Gijom Ramirez (Guillaume Ramirez) u telefonskom razgovoru 28. juna 2022. On je rekao da su do sada prodali "blizu 3.000" tih Bluecar-a.

Nova Republika je takođe u oktobru 2021. objavila da su svi preostali automobili u vlasništvu Autopuza uklonjeni.

Neke druge automobile prodala je garaža Karavek (Caravec) 2018. godine, kako je tada preneo AFP. "Prvo su (automobili) bili predodređeni za deponiju (...) Zaista smo želeli da izbegnemo njihovo odlaganje, čak i na ekološki prihvatljiv način, pa smo odlučili da ih vratimo u formu i prodamo," rekla je za AFP jedna od direktora ovog prodavca automobila Šarlot Kavarek (Charlotte Cavarec):

"Nijedan od ovih automobila se nije našao tamo jer je postojao opšti tehnološki problem," rekao je za AFP 18. maja 2021. Fabricio Proti (Fabricio Protti), zamenik generalnog direktora Bolore-a, francuske firme koja je proizvodila ta vozila i nadgledala upravljanje njima.

Automobili su uklonjeni iz francuske prestonice u leto 2018. nakon što su pregovori između vlade Pariza i Bolorea zastali, rekao je Proti. To je jedini razlog zašto su automobili završili na terenu, rekao je on i dodao da je veliki broj automobila preko posrednika prodat za privatnu upotrebu, dok su oni koji se vide na slikama prodati za rezervne delove.

Kompanija Atis Produkcija (Atis Production) je kupila automobile parkirane na travnatom polju da bi ih rastavila na delove koji bi mogli ponovo da se koriste, ali to na drugom, asfaltiranom mestu u istoj industrijskoj zoni Romorantina. Inspekcija prefekture Loar i Šer (Loire-et-Cher) u julu 2020. pokazala je da ova aktivnost nije registrovana.Dekretom kasnije tog meseca je kompaniji naloženo da reguliše svoju delatnost.

Prefektura je tada ukazala na probleme sa određenim uslovima skladištenja, posebno ističući prisustvo četiri palete baterija koje su ostavljene napolju, a nisu zaštićene od vremenskih uslova na asfaltiranoj lokaciji (ne na travnatom polju). Uredba je na istoj lokaciji zabeležila i "incident" u vezi sa vozilom sa akumulatorom. "Vučna baterija vozila je bila oštećena hvataljkom," rekla je za AFP portparol Dreala, institucije pod jurisdikcijom prefekture, uveravajući da "nije bilo požara" niti "zagađenja izazvanog ovim incidentom."

Što se tiče ostalih problema na koje je prefektura ukazala u julu 2020. godine, poseta u januaru 2021. "omogućila je da se uoči da se većina mera nametnutih dekretom poštuje," navodi Dreal. "Ostalo je da se završi evakuacija otpadnih vozila," koja je izvršena "nekoliko dana kasnije," rekli su tada predstavnici regionalnih vlasti. Još jednom posetom u maju 2021. "potvrđeno je da su aktivnosti demontaže i skladištenja otpadnih vozila završene."

Električne baterije se mogu reciklirati ili skladištiti

Sa brzim razvojem i težnjom za transportom na električni pogon, pitanje ponovne upotrebe i reciklaže baterija postaje sve veća briga koja zahteva razvoj novih tehnologija i kapaciteta. Evropski parlament je ovog meseca odobrio zabranu prodaje novih automobila na benzin i dizel od 2035. godine, što zahteva da se brzo i široko uvedu električna vozila. Ovo će zahtevati brzu adaptaciju industrije, uključujući ponovnu upotrebu i reciklažu baterija iz električnih vozila u Evropskoj uniji.

Iako je reč o novim tehnologijama i izazovima, netačno je tvrditi da se baterije ne uklanjaju, ne sklanjaju ili ne recikliraju nigde u svetu, kako se tvrdi u postovima na hrvatskom jeziku. Aktivnosti za uklanjanje i bezbedno skladištenje ovih baterija razvijaju se zajedno sa tržištem električnih vozila. To se čak radi i u Romorantinu, gde su bili parkirani električni automobili Autolib-a, kao što je prikazano na AFP fotografiji ispod.

Radnik u fabrici za reciklažu automobila Indra u Romorantinu, u centralnoj Francuskoj, uklanja bateriju električnog vozila Citroen Ami koji je povučen iz upotrebe, 9. septembra 2021. ( AFP / Erik Pjermon)

"Svake godine u Evropsku uniju uđe oko 800.000 tona akumulatora za automobile, 190.000 tona industrijskih baterija i 160.000 tona potrošačkih baterija," navodi Evropska komisija.

Deo ovih baterija i njihovih komponenti se recikliraju. Internet pretraga brzo pokazuje da se mnoge kompanije u svetu bave reciklažom baterija iz električnih automobila, kao što su preneli mediji ovde, ovde i ovde.

"Danas u Evropi postoji nekoliko kompanija koje recikliraju baterije (Valdi, Glencore, Umicore, Accurec, Northvolt itd.), od kojih svaka ima kapacitet da reciklira do 20.000 tona baterija godišnje. Kapaciteti su i dalje mali jer je obim posla još uvek mali, ali se pojavljuju projekti postrojenja za reciklažu baterija, posebno u Nemačkoj," rekla je za AFP Činjenice u mejlu od 23. juna 2022. Maeva Filipo (Maeva Philippot), doktorka nauka na Odseku za elektrotehniku i energetsku tehnologiju Univerziteta Vrije u Briselu, čija je specijalizacija uticaj baterija iz električnih vozila na životnu sredinu .

Filipo ukazuje na već postojeće propise EU za upotrebu, ponovnu upotrebu i reciklažu električnih baterija. Evropska komisija predložila je 2020. godine nove propise, sa "obaveznim uslovima za sve baterije (tj. industrijske, automobilske, za električna vozila i mobilne telefone) koje dospevaju na tržište EU," kao deo "Zelenog dogovora" Evropske unije koji ima za cilj da postigne klimatsku neutralnost do 2050.

Komisija predlaže da se "baterije – industrijske, automobilske i baterije za električne automobile – moraju u potpunosti prikupljati. Sve prikupljene baterije moraju da se recikliraju i da se postigne visoki nivo njihovog oporavka, posebno vrednih materijala kao što su kobalt, litijum, nikl i olovo."

KLIMA