Silueta ruku ispred džinovske instalacije skulpture Zemlje na izložbi "Krhki raj" u Oberhauzenu u zapadnoj Nemačkoj, 5. novembra 2021. ( AFP / Ina Fasbender)

NASA ne očekuje da džinovski asteroid udari Zemlju u septembru 2022, netačna tvrdnja kruži godinama

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Krajem maja i juna 2022. više od 600 puta su na Fejsbuku objavljene tvrdnje na srpskom jeziku da će "džinovsko nebesko telo udariti blizu Portorika" krajem septembra i izazvati početak "apokalipse". Uz objave je podeljen link do članka čiji je naslov "Zemlja će nestati u septembru, NASA to zataškava?". Fejsbuk objave su, međutim, obmanjujuće: link vodi do starog članka iz 2019. koji je od reči do reči kopija netačnih tvrdnji objavljenih 2015. u jednom popularnom srpskom tabloidu i brojnim portalima na engleskom jeziku. Tvrdnju je tada opovrgla Američka svemirska agencija NASA i takav događaj se očigledno nije dogodio ni 2015. a ni 2019. Nasin Centar za proučavanje objekata blizu Zemlje (CNEOS) objašnjava da nema naučnih dokaza da bi bilo kakav džinovski asteroid uticao na Zemlju u narednih 100 godina.

"Džinovsko nebesko telo će krajem devetog meseca udariti blizu Portorika i time će započeti apokalipsa," navodi se u Fejsbuk objavama, kao na primer ovde i ovde, postavljenim 20. juna 2022, ili ovom postu objavljenom krajem maja. Ukupno su ovakve objave podeljene više od 600 puta od 20. maja 2022. i sve uključuju link do članka pod naslovom: "ZASTRAŠUJUĆE: Zemlja će nestati u septembru, NASA to zataškava?".

Iako se mnogo korisnika u komentarima nasmejalo na ovu tvrdnju, neki su je shvatili ozbiljno jer objave ostavljaju utisak da je u članku čiji se link deli najavljen kraj Zemlje u septembru 2022. "Kako smo si zaslužili. Svaka čast pojedincima, jedino što mi je žao dijece i dobrih ljudi. Zlobni smo došli prema sebi, drugima i kugli zemaljskoj. Uništavamo sve i mora doći dan kad ce nam se vratiti kao bumerang", napisala je jedna korisnica, čiji je komentar dobio 22 lajka. "Ako je tako neka, vrijeme je da se ovaj svijet ugasi, zao mi je sviju ali toliko smo postali kameni, losi za sebe, za okolinu, za planetu posebno", komentarisala je druga. Mnogi su podelili objavu bez bilo kakvih komentara.

Objave su, međutim, obmanjujuće, kao i članak koji je zapravo iz 2019. Tvrdnja potiče iz 2010. od samoproglašenog "proroka" i postala je toliko viralna 2015. da je NASA morala da reaguje i saopšti da za nju nema nikakvog naučnog osnova. Kad je reč o septembru 2022, Nasina tabela objekata koji prilaze blizu Zemlji, koju je AFP pretražio, pokazuje da nije predviđeno da bilo kakav veliki asteroid udari u Zemlju u bliskoj budućnosti.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 21. juna 2022.

Link vodi do starog članka

U svim Fejsbuk objavama podeljen je link do obmanjujućeg članka koji je objavljen u julu 2019. i u kome se navodi da će džinovski asteroid uništiti Zemlju u septembru te godine.

Prema ovom obmanjujućem tekstu, "Džinovsko nebesko telo će krajem devetog meseca udariti blizu Portorika i time će započeti apokalipsa, tvrdi Efrain Rodrigez i ističe da je tu poruku primio direktno od Boga. Ta informacija navodno se skriva. Džinovski asteroid hrli ka našoj planeti i između 22. i 28. septembra udariće blizu Portorika i uništiti skoro sav život na Zemlji, upozorio je američki propovednik Efrain Rodrigez."

To je zapravo od reči do reči kopija ovog članka iz 2015. objavljenog u jednom srpskom tabloidu, što nije pomenuto u članku iz 2019, niti u Fejsbuk objavama. U leto 2015. ova tvrdnja je postala viralna i na internet blogovima i forumima na engleskom jeziku, od kojih većina citira iste tvrdnje samoproglašenog "proroka" Efraina Rodrigeza pomenutog u srpskom tabloidu.

U avgustu 2015. glasina je postala toliko proširena da je NASA bila prinuđena da reaguje saopštenjem i da objasni da tvrdnja nema nikakvu naučnu osnovu.

"Nema nikakve naučne osnove -- nijednog dokaza -- da će asteroid ili bilo koji drugi nebeski objekat udariti Zemlju tih datuma", rekao je tada Pol Čodas (Paul Chodas), direktor Nasine Kancelarije za objekte blizu zemlje (Near-Earth Object - NEO) u Laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni u Kaliforniji.

"Nasin Program za posmatranje objekata blizu Zemlje navodi da nisu uočeni asteroidi ili komete koji bi udarili Zemlju bilo kad u doglednoj budućnosti. Svi poznati potencijalno rizični asteroidi imaju manje od 0.01% šanse da udare Zemlju u narednih 100 godina", dodaje NASA u saopštenju.

"Zapravo, ni jedan jedini od poznatih objekata nema kredibilne šanse da udari našu planetu u sledećem veku", rekao je Čodas tada.

O ovoj temi naširoko se izveštavalo u to vreme kao na primer ovde i ovde na engleskom i ovde na srpskom.

Očigledno, nikakva takva kolizija nije se dogodila ni 2015. ni 2019, uprkos najavama u ovim starim člancima na srpskom.

Ni u septembru 2022. se ne očekuje da neki objekat udari Zemlju

"Tvrdnja o neminovnom džinovskom udaru ove godine je pogrešna koliko i slična lažna priča o neminovnom udaru 2015. Nema naučne osnove za ovogodišnju tvrdnju, ni trunke dokaza", rekao je Čodas za AFP Činjenice u mejlu od 23. juna 2022.

"Nije predviđen sudar bilo kog džinovskog asteroida sa Zemljom ni u 2022. niti bilo koje godine u narednom veku", rekao je on i dodao:

"To znamo zato što naša Kancelarija, Centar za proučavanje objekata blizu Zemlje (CNEOS) prati SVE poznate asteroide koji mogu prići bilo gde blizu naše planete, u bilo kom trenutku u narednom veku i predviđamo njihovo buduće kretanje, te da li postoji bilo kakva šansa za udar. Ne nalazimo nijedan veliki asteroid sa bilo kakvom šansom da udari u Zemlju."

Prateći Nasin tutorijal, pregledali smo CNEOS-ovu tabelu podataka sa objektima koji prilaze blizu Zemlji, pretražujući podatke za naredne mesece i godine.

U narednih godinu dana nijedan objekat se ne može videti da prilazi zemlji bliže od jedne lunarne distance (oko 384.000 kilometara). Koristeći ovaj filter takođe smo videli da se ne očekuje nikakva kolizija do 2200. kada se baza podataka završava.

Ukoliko proširimo pretragu na udaljenije objekte, na primer koristeći filter za nominalnu razdaljinu manju od "0.05 au" (astronomskih jedinica), možemo videti dva objekta koji prilaze Zemlji u septembru 2022: 2021 CQ5 prvog dana septembra i 2016 HF2 krajem meseca, odnosno 29. septembra 2022. Prvi se očekuje oko 12:42 UTC (koordinisano univerzalno vreme koje je jednako GMT vremenu, a oko 14:42 po lokalnom vremenu u Srbiji), plus-minus dva sata i devet minuta, biće veliki pet do jedanaest metara i neće prići bliže zemlji od 3.206.000 kilometara. Drugi se očekuje 29. septembra u 5:16 sati, plus-minus 10 sati i 48 minuta i trebalo bi da prođe pored zemlje na razdaljini ne bližoj od 7.185.000 kilometara.

Skrinšot Nasinog pregleda projekcije objekta za 1. septembar 2022 (levo) i 29. septembar 2022. (desno), napravljen 22. juna 2022. AFP je crvenim zaokružio Zemljinu orbitu, a zelenom očekivane objekte

"Prema našim procenama, preko 95% velikih asteroida blizu Zemlje je već otkriveno i, kao što sam rekao, znamo da ne mogu da udare u Zemlju. Procenjujemo da postoji još nekoliko velikih asteroida koje tek treba da otkrijemo, ali šanse da će neki od njih udariti našu planetu u bilo kojoj od godina o kojima govorimo je izuzetno mala, manje od jedan u milion", rekao je Čodas u junu 2022.

"Osim toga, istraživački programi Nase bi gotovo sigurno primetili tako veliki asteroid nakon mnogo godina upozorenja i bilo bi prilika da se pošalju misije u Svemir da skrenu ili presretnu nadolazeći asteroid," dodao je.

Tvrdnje potiču iz 2010.

Apokaliptična teorija o asteroidu koji udara Zemlju u blizini Portorika samoproklamovanog proroka Efraina Rodrigeza cirkuliše internetom najmanje od 2013. godine kada smo pronašli da ju je negirao jedan evangelistički sveštenik. Video snimci sa Rodrigezovim tvrdnjama na španskom i engleskom od 2013. i ranije su uklonjeni sa Jutjuba, dok mu je za njegov internet sajt istekla pretplata. Pronašli smo video sa njegovim "proročanstvom" iz 2014. i 2015. i u oba postoji saopštenje sa tvrdnjom da je Rodrigez odobrio engleski prevod 17. decembra 2013. Njegovo "obraćanje iz Teksasa" tadašnjem američkom predsedniku Baraku Obami na istu temu objavljeno je 2014. godine.

Iako njegovi sledbenici tvrde da se Rodrigez distancirao od toga da će apokalipsa početi u septembru 2015, on u jednom govoru starom najmanje sedam godina jeste rekao da "će presuda pasti ove godine". Osim toga, u pismu za koje prema izveštajima tvrdi da je poslao Nasi 2010. godine (link do tog izveštaja na koji se pozivaju mnogi članci ne radi), prvo pominjanje njegovog "proročanstva", Rodrigez jeste rekao da je "udar ovog asteroida u Portoriku neminovan u svakom trenutku".

Skrinšot Rodrigezovog videa o apokalipsi napravljen 22. juna 2022.

Prema Čodasovim rečima, Rodrigezove tvrdnje se čak ne mogu nazvani ni "teorijom", "zato što ne postoji apsolutno nikakav dokaz koji bi to podržao. Da neki džinovski asteroid prilazi Zemlji, svi astronomi širom sveta bi ga videli da dolazi što oni, naravno, nisu".

"Dokazano je da je Rodrigezova priča 2015. bila pogrešna i niko ne bi trebalo da obrati pažnju na nju ni ove godine", dodao je Čodas.

Ulaz u NASA-inu Laboratoriju za mlazni pogon u Pasadeni u Kaliforniji ( AFP / Patrik T. Felon)

AFPje već razobličito različite netačne tvrdnje o mogućnostima da nebeska tela udare u Zemlju, kao na primer onu da je veći rizik da asteroid pogodi našu planetu nego da se umre od kovida-19, ili da je NASA upozorila da je stvarni asteroid na putu da udari Zemlju.