Ovo je kompjuterski generisan, a ne snimak hipersonične ruske rakete u akciji

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Snimak pregledan nekoliko desetina hiljada puta podeljen je na Fejsbuku uz tvrdnju da prikazuje hipersoničnu rusku raketu Kinžal (Bodež) kako pada na ukrajinsku metu. To je netačno: iako je Rusija najavila da koristi takvo oružje protiv Ukrajine, snimak koji kruži društvenim mrežama je digitalna kreacija specijaliste vizuelnih efekata.

"Ruski projektil Kindžal, brzine 12.000 km/h, 10 puta brži od zvuka, danas je korišten za uništavanje ukrajinskog skladišta oružja 136 metara pod zemljom. (Pogledajte čuđenje američkog novinara kad je iznenada vidio da dolazi)… ", piše u opisu snimka postavljenog na Fejsbuku 16. juna 2022. i podeljenog 250 puta za pet dana.

Snimak od 17 sekundi prikazuje objekat nalik raketi koja pada sa neba i udara u zemlju, praćena bljeskom svetlosti i oblakom pečurke. U trenutku kad dolazi do eksplozije, može se čuti kako jedna osoba viče iza kamere.

AFP je proverio izvor snimka i otkrio da ga je napravio specijalista za vizuelne efekte koji ga nije predstavio kao pravi snimak iz ruske invazije na Ukrajinu.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 22. juna 2022.

Snimak je podeljen uz istu tvrdnju na mađarskom, i uz navode na kineskom da prikazuje takozvanu termobaričnu bombu koju koristi Rusija.

Pretraga po ključnim rečima dovela je do identičnog snimka koji je 28. februara 2022. na Jutjub kanalu objavio korisnik naloga InsanePatient2 ("LudPacijent2").

Video je naslovljen: "Šta ako Rusija započne nuklearni rat? #kratki"

Opis kanala glasi: "VFX... to je to". "VFX" se odnosi na kompjuterski generisane vizuelne efekte.

Korisnik je taj snimak istog dana objavio i na svom TikTok nalogu, takođe uz opis "Šta ako Rusija započne nuklearni rat?"

U komentaru na TikTok postu, korisnik InsanePatient2 je napisao: "svim pojedincima glatkog mozga koji misle da pokušavam da prevarim ljude, reči 'šta ako' su bukvalno u naslovu. Nađite sebi pomoć."

Ispod su poređenja skrinšota pravog videa na Jutjubu i iz jednog od obmanjujućih postova objavljenih na društvenim mrežama:

Skrinšot pravog snimka objavljenog na Jutjubu (levo) i netačne Fejsbuk objave, napravljeni 23. juna 2022.

Na istim nalozima na Jutjubu i TikToku objavljeno je i mnogo drugih kompjuterski generisanih snimaka.

Vidi se da je ista pozadina korišćena i u drugim snimcima, na primer u ovom uz naslov "Mesec se sruši na Zemlju!", objavljenom na ovom Jutjub kanalu 4. marta 2022. U snimku je takođe objašnjeno kako je napravljen.

Skrinšot sa Jutjub snimka o "Mesecu" (levo) i sa Fejsbuk posta sa snimkom pogrešno predstavljenim kao napad ruske rakete u Ukrajini (desno), napravljeni 21. juna 2022. Podudarajuće elemente zaokružio AFP

Isti muški glas koji se čuje u obmanjujućim postovima na Fejsbuku i u snimku o "nuklearnom ratu", se čuje i u ovom snimku koji prikazuje scenario: "Šta ako bi se dve planete sudarile?" objavljenom 28. januara 2022. na istom Jutjub kanalu.

AFP je kontaktirao korisnika naloga, ali nije dobio odgovor do objavljivanja ove priče.

Hipersonična raketa Kinžal

Od početka invazije na Ukrajinu Rusija je u nekoliko navrata najavljivala da je testirala ili koristila hipersonično oružje, koje putuje do 10 puta većom brzinom od zvuka. Moskva je u martu saopštila da je prvi put u borbi upotrebila svoju visokopreciznu hipersoničnu raketu Kinžal (na ruskom jeziku „Bodež“) kojim je pogodila skladište oružja u Ukrajini, blizu granice sa Rumunijom. Putin je opisao rakete kao porodicu novog "nepobedivog" oružja u ruskom arsenalu.

( AFP / Gal ROMA, Anibal MAIZ CACERES, Sophie RAMIS)

Oružje nove generacije, koje je Putin predstavio 2018. godine, teže je pratiti i presresti raketnim odbrambenim sistemima nego konvencionalno oružje, zbog njihove brzine, ali i zbog toga što se lansira ka cilju na manjoj visini.

Prevela i pripredila
Ukrajinsko-ruski konflikt