HRT je citirao lokalnu švedsku političarku koja je netačno tvrdila da su kemtrejlsi stvarni

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video izveštaj Hrvatskog javnog servisa HRT podeljen je na društvenim mrežama više od 4.500 puta uz tvrdnju da je "državna televizija priznala" postojanje kemtrejlsa -- neosnovane teorije zavere prema kojoj avioni dok lete tajno prskaju štetne hemikalije. Tvrdnja, međutim, nije tačna. Iz HRT-a kažu da je video zapravo izveštaj o izjavi jedne švedske političarke, a ne priznanje da postoje kemtrejlsi. Izveštaj iz 2012. bio je o stavovima Pernile Hagbert koja je tvrdila da kemtrejlsi postoje, iako naučnici kažu da za to nema dokaza.

"Smrtonosno zaprašivanje. Napokon priznali i to na drzavnoj televiziji.hvala na smjelosti urednika HRT," navodi se u objavi podeljenoj 4.500 puta otkako je 31. maja 2022. objavljena na Fejsbuku. I dok je većina korisnika komentarisala da je to potvrda onoga što su već znali, samo jedna korisnica je ukazala na to da je reč o starom videu i prema tome izrazila sumnju u ovu tvrdnju. Ista tvrdnja postavljena je i kao skrinšot posta objavljenog na ruskoj društvenoj mreži vkontakt. Slična tvrdnja sa istim videom objavljena je i na TikToku i Tviteru.

Tvrdnja, međutim, nije tačna. Video je samo izveštaj HRT-a iz 2012. o izjavi Pernile Hagberg (Pernilla Hagberg), koja je pogrešno predstavljena kao "vođa švedske stranke zelenih", jednim švedskim novinama. AFP Činjenice je već  razobličio dezinformacije u vezi sa njenim tvrdnjama iznetim u tim novinama. Urednik HRT-a kaže da je video prepričana izjava Hagbergove, a ne priznanje da kemtrejlsi postoje.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 14. juna 2022.

Obrnuta pretraga slika na Guglu dovela je do dužeg videa istog izveštaja postavljenog na Jutjub kanalu "Duhom istine" 24. oktobra 2012, pod naslovom "Švedska političarka javno priznala postojanje Chemtrailsa!" U potpisu je objašnjeno da je video iz ekološke emisije HRT-a Eko zona emitovane 20. oktobra 2012. oko nedelju dana nakon što je na hrvatskom prvi put objavljen članak o izjavi Hagbergove švedskim novinama Katrineholms Kuriren publikovane 20. septembra, 2012.

Prema onome što govori spikerka u izveštaju jasno je da je reč o prenošenju vesti.

Spikerka u video izveštaju kaže: "'Bijeli zrakoplovni tragovi koji jako dugo ostaju na nebu zapravo su opasni otrovi', tvrdi predsjednica švedske Stranke zelenih Pernila Hagberg". Ona nastavlja citirajući tvrdnje Hagbergove da su kemtrejlsi "mješavina kemikalija, virusa i metala poznatija pod nazivom kemtrejls" i da su "takozvano zaprašivanje, blagoslovile Si-Aj-Ej (CIA), Američka sigurnosna agencija, a u Švedskoj tamošnja vlada."

Urednik emisije Eko zona na HRT-u Mladen Ilinčić rekao je u mejlu za AFP 17. juna 2022. da je u videu preneta "prepričana izjava koju je Hagbergova dala u rujnu 2012. za Katrineholms Kuriren" i poslao nam arhiviranu kopiju originalne izjave švedske političarke koju su tada koristili, a koja se poklapa sa već pomenutom izjavom švedskom listu Katrineholms Kuriren.

Ilinčić je pojasnio da "HRT time nije priznao da postoje kemtrejlsi, već je samo izvestio o stavovima Hagbergove".

Prema navodima švedskog lista Katrineholms Kuriren, Hagberg nije bila "vođa stranke Zelenih" ili predstavnik "švedskih vlasti", kako se ističe u tekstu objavljenom na portalu Bljesak.info, već lokalni lider u maloj opštini Vingaker, koja broji oko 9.000 stanovnika. Stranka se ogradila od njenih izjava, a ona je napustila Zelene 2014. godine, preneli su švedski mediji.

"Stranka Zelenih joj je zamerila na stavovima i morala je da napusti stranku. Pernila Hagberg nikada nije bila ni na jednoj funkciji u stranci na nacionalnom nivou i napustila je stranku 2014. godine," potvrdila je u mejlu za AFP Činjenice 3. novembra 2021. portparolka stranke Hane Simonsen (Hanne Simonsen).

Kada je Hagberg dala svoju izjavu 2012. godine, "stranka Zelenih je imala samo dva člana izabrana u opštinsko veće" Vingakera, dodala je ona.

Stav stranke je da su kemtrejlsi "teorije zavere koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću," rekla je Simonsen.

Prema brojnim naučnim izvorima, kao na primer ovde i ovde, beli tragovi koje avioni ostavljaju za sobom se zovu kontrejlsi (contrails na engleskom) i rezultat su vodene pare koja se kondenzuje kad dođe u kontakt sa česticama izduvnih gasova.

Švedski meteorološki institut kaže da su tragovi na nebu kondenzacija

Međutim, njena izjava je u to vreme privukla pažnju, što je navelo Švedski meteorološki i hidrološki institut (SMHI) da reaguje. "Postoje ljudi koji veruju da neke trake kondenzacije koje prate avione predstavljaju namerno ispuštanje opasnih supstanci koje imaju za cilj da utiču na nas, ljude. Oni to zovu kemtrejlsi. Iz naučne perspektive, nema dokaza za postojanje kemtrejlsa," saopštilo je ovo telo 2013. godine.

"Još od nastanka vazduhoplovstva primećeno je da izduvni gasovi ponekad postaju kondenzacioni tragovi (kontrejls ili contrails na engleskom). To se dešava posebno kada avion leti dosta visoko. Ako su vlažnost i temperatura pogodne, mogu ostati duže. U tim slučajevima doprinose povećanju oblačnosti," objašnjava Institut.

Članak objavljen na sajtu Instituta ponovo je ažuriran u aprilu 2021. pošto se teorija zavere o kemtrejlsima ukrstila sa netačnim uverenjem da Covid-19 nije bolest izazvana novim korona virusom, već otrovom koji se prska iz aviona. AFP Činjenice je ovde razobličio ove tvrdnje.

Naučno istraživanje iz 2016. godine, koje je prošlo stručnu recenziju, otkrilo je da 76 od 77 ispitanih atmosferskih hemičara i geohemičara, nije pronašlo nikakav dokaz o programu atmosferskog zaprašivanja velikog obima kao što se veruje u teoriji zavere.

I Kit grup (The Keith Group), istraživačka grupa za geoinženjering sa Harvarda koja se bavi naukom i javnom politikom solarnog geoinženjeringa, na svojoj  internet stranici odgovara na pitanja o teoriji zavere o kemtrejlsima: 

"Izuzetno neobične tvrdnje zahtevaju izuzetno neobične dokaze. Tvrdnja da postoji veliki tajni program prskanja materije iz aviona je izuzetno neobična. Ipak, svi dokazi koje smo do sada videli su vrlo slabi. Najčešća tvrdnja je jednostavno da kondenzovani tragovi aviona izgledaju 'drugačije', bez bilo kakve komparativne analize", napisali su iz ove grupe.

"Kada bi takav program postojao u razmerama neophodnim da se objasne količine kemtrejlsa za koje se tvrdi da postoje, (za njegovo sprovođenje bi) bile potrebne hiljade ili možda desetine hiljada ljudi. Bilo bi izuzetno teško zadržati takav program u tajnosti, jer bi neki pojedinac koji je deo programa veoma jednostavno mogao da ga otkrije koristeći procurele dokumente, fotografije ili stvarni hardver", dodaje se.

Pitanje o ovoj teoriji zavere je 2010. postavljeno i u Hrvatskom saboru. Poslanica Mirela Holy je 13. maja 2010. zvanično upitala Vladu Hrvatske da li je "upoznata s fenomenom chemtrailsa i raspolaže li s rezultatima istraživanja učinaka ovog uznemiravajućeg fenomena?"

Tadašnja premijerka Jadranka Kosor odgovorila je u ime Vlade i objasnila da su "tragovi koji se vide iza mlaznih aviona u preletima na nebu oblaci u obliku ravnih linija koji se uglavnom sastoje od čestica leda i nazivaju dekondenzacijski tragovi ili contrails". Ona je dodala da se "u ovom trenutku ne može ni potvrditi niti negirati moguće tragove chemtrailsa u zračnom prostoru Republike Hrvatske, s obzirom na to da ne postoje pouzdane informacije o njihovoj pojavi. Naime, kada bi postojao konkretni dokaz da je u zračnom prostoru Republike Hrvatske uočena pojava chemtrailsa, vrlo lako bi se utvrdilo koji avion je što ispuštao i u koju svrhu."

"U tom smislu, svaka dojava o pojavi chemtrailsa treba biti dokumentirana datumom, točnim vremenom i lokacijom uočenog traga, kako bi se prema planovima letenja ustanovilo koji i čiji je avion ostavljao tragove na nebu," odgovorila je Kosor.

Ranije ove godine je društvenim mrežama kružila još jedna lažna vest u kojoj se tvrdilo da je novinska agencija Rojters objavila da Švedska, Poljska i Norveška tuže Svetsku zdravstvenu organizaciju zbog "zaražavanja Evrope prskanim hemikalijama." To nije tačno, potvrdile su zvanične vlasti iz tri zemlje za AFP Činjenice u januaru i ponovo u avgustu 2021.