Srpski korisnici su satirični tvit o Lidlu pogrešno protumačili kao stvarnost

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Više od stotinu srpskih korisnika Fejsbuka podelilo je lažnu imitaciju tvita međunarodnog lanca supermarketa Lidl na kojoj piše da "kupci koji podržavaju Rusiju neće moći da kupuju u [njihovim] objektima". Iako je šala nekima bila očigledna, drugi su je shvatili veoma ozbiljno, što je navelo lanac da izda saopštenje za javnost u kojem potvrđuje da to nije istina. Tvrdnja je proizašla iz satiričnih naloga.

"Kupci koji podržavaju Rusiju neće moći kupovati u našim objektima od ponedeljka. Moraćete da popunite upitnik na ulazu i da se izjasnite pod punim imenom i prezimenom," piše na slici koja izgleda kao loša imitacija tvita pripisanog kompaniji "Lidl Serbia", a koja je objavljena 20. marta 2022. u Fejsbuk grupi protiv vakcinacije i drugih ograničenja za zaustavljanje širenja kovida-19. Objava je podeljena 126 puta za tri dana.

Moguće je da je osoba koja je objavila post to uradila da se našali ili kao provokaciju, ali mnogi su to shvatili ozbiljno. "Nikad nisam ušla u vašu prodavnicu , niti cu da uđem da kupim nešto , kupujem kod naših ljudi u malim prodavnicama !", prokomentarisala je jedna korisnica. "Ima da kupim majcu sa putinom i da vidim ko ce da mi narusi kretanje po mojoj zemlji ustavom zagaratnovano", napisao je drugi.

Isti tekst na slici je objavljen i u drugim postovima koji su izazvali mnogo ljutih reakcija. "Fašisti" i "Lidl - marš iz Srbije!" napisali su korisnici ispod ovog posta. "FAŠISTI ZAVODE RED U SRBIJI. PRAVI SRBI NEĆE NI IĆI U OVE FAŠISTIČKE OBJEKTE," napisao je drugi korisnik u opisu slike.

Međutim, kao što su drugi korisnici pokušali da ukažu, tvrdnja je lažna i dolazi sa satiričnih naloga. Lidl nema Tviter nalog za Srbiju. Upozorena na glasine, kompanija je na svom sajtu potvrdila da to nije istina.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 23. marta 2022.

Navodni skrinšot tvita je odmah sumnjiv. Boja ne odgovara stilu pravog tvita. Takođe ne prikazuje "handle" (@)koji identifikuje korisnika Tvitera i koji se obično pojavljuje ispod imena korisnika (ime može da se promeni, handle ne može). Štaviše, AFP je potražio ali nije mogao da pronađe Tviter nalog za kompaniju Lidl na srpskom jeziku. Poređenja radi, ispod je primer tvita sa naloga AFP Činjenice i primer kako bi zgledalo skrinšot tog tvita.

Skrinšot tvita sa AFP-ovog naloga napravljen 24. marta 2022.

"Zašto ove objave nema na njihovoj stranici?" pitao je jedan Fejsbuk korisnik u komentarima ispod jedne od obmanjujučih objava. Drugi korisnik je odgovorio da je tvrdnja zapravo sa Tviter naloga pod handlom "Samo Dejo" i pokazao je skrinšot dotičnog tvita. Taj nalog je poznat po tome što redovno menja ime i sliku profila da bi se lažno predstavljao kao političari, zvezde ili drugi subjekti. Međutim, u opisu samog naloga na vrhu stranice jasno piše: "PARODY ACCOUNT - NIJE PRAVI NALOG, GLUPANI - Humor, parody, fake, fan nalog"

Skrinšot komentara ispod obmanjujuće Fejsbuk objave o Lidlu napravljen 23. marta 2022.

Nalog se 23. marta zvao "Ruslana" sa fotografijom ukrajinske pevačice i političarke Ruslane Stepanivne Ližičko. Dan kasnije, 24. marta, uzeo je ime kosovskog premijera Albina Kurtija.

Tvit o Lidlu od 19. marta je i dalje na nalogu (ali više nije potpisan "Lidl Serbia"), kao i nekoliko viceva o tome, kao ovde.

Lidl je 21. marta 2022. godine potvrdio u saopštenju za javnost da kompanija "ne stoji iza lažnog profila na Twitter-u."

"Kompanija Lidl Srbija ovim putem želi da informiše javnost da na društvenoj mreži Twitter ne postoji zvanični nalog naše kompanije. Naime, tokom prethodnih dana na ovoj mreži se pojavio lažni profil sa nazivom 'Lidl Serbia' koji iznosi netačne informacije vezano za navodne uslove i ograničavanje kupovine u našim prodavnicama," piše u saopštenju.

Uprkos svemu ovome, korisnici Fejsbuka su i dalje ljutito delili netačnu objavu 22. i 23. marta 2022.

Ovo nije prvi put da neki srpski internet korisnici ozbiljno shvataju satirični tvit. AFP Činjenice je u junu 2021. godine objasnio da srpska ministarka za ljudska prava i manjine Gordana Čomić nije tvitovala da će novi zakon o rodnoj ravnopravnosti kazniti muškarce koji gledaju žene u oči zbog "silovanja". Tvit je došao od "@samodejo3", emanacije "Samo Dejo" koja je takođe jasno bila identifikovana kao satirična.

Lažni skrinšotovi tvitova se lako prave i često se koriste u satirične svrhe, ali i za širenje dezinformacija. AFP je već ovog meseca objasnio da su lažni skrinšotovi korišćeni za plasiranje tvrdnje da je CNN lagao o smrti istog novinara u Avganistanu i kasnije u Ukrajini.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, AFP je objavio mnogo članaka o lažnim tvrdnjama, slikama i video snimcima izvučenim iz konteksta ili falsifikovanim.

Srbi tradicionalno smatraju Rusiju saveznikom. Nekoliko protesta u znak podrške Rusiji je organizovano u Srbiji, a srpske vlasti nisu bile voljne da prate SAD i EU u sankcionisanju Moskve zbog napada na Ukrajinu.

Ukrajinsko-ruski konflikt