Žene drže transparent tokom skupa u Beogradu povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, 8. marta 2013. ( AFP / ANDREJ ISAKOVIĆ)

Novi srpski zakon o rodnoj ravnopravnosti ne kažnjava muškarce zbog 'gledanja žena u oči'

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Intervju samoproglašenog stručnjaka za feminizam koji tvrdi da će novi zakon Republike Srbije o rodnoj ravnopravnosti kazniti muškarce koji bi "gledali žene u oči", pregledan je na Jutjubu više od 13,000 puta za nedelju dana. Skrinšotovi tvita u kojem se  iznosi ista tvrdnja podeljeni su na desetine puta na Fejsbuku i još više na Tviteru. Zakon ne sadrži takvu meru, a tvrdnja potiče od čoveka koji misli da je rodna ravnopravnost nacizam. Originalni tvit je satiričan, ali su ga mnogi korisnici shvatili ozbiljno.

“Novim propisima ozakonjen progon muškaraca u SRB i gledanje žene u oči biće kažnjivo!” piše u naslovu članka objavljenog 3. juna 2021. na srpskom nacionalističkom i konzervativnom portalu Srbin Info. Članak sadrži video snimak intervjua koji traje sat i po vremena, sa samoproglašenim "specijalistom za feminizam" Vladislavom Đorđevićem. Intervju je istog dana objavljen i na Jutjub kanalu portala Srbin info. Pregledan je više od 13.000 puta za nedelju dana. Isti video i naslov se nalaze na drugim nacionalističkim portalima poput ovog i ovog.

Ovo je netačno. U Zakonu o rodnoj ravnopravnosti koji je stupio na snagu 1. juna 2021. nema ničega što bi učinilo kažnjivim ako muškarac "gleda ženu u oči", potvrdila je za AFP Činjenice poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji. Ovi članci se zasnivaju isključivo na tumačenju nacrta zakona samoproglašenog branioca maskulinističkog pokreta Vladislava Đorđevića. Đorđević tvrdi da su muškarci pravi diskriminisani pol, a ne žene i da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici jedan od glavnih razloga zašto gradski muškarci ostaju neoženjeni.

Skrinšot članka objavljenog na portalu Srbin Info napravljen 11. juna 2021.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti usvojila je srpska Skupština 20. maja 2021. godine, ali u intervjuu objavljenom 3. juna Đorđević objašnjava da govori o nacrtu zakona jer "ne očekuje da se promenio". Konačni tekst zakona usvojen je sa 17 amandmana, mada ni nacrt ni konačni tekst nemaju elemente koji podržavaju Đorđevićeve tvrdnje.

Cilj zakona, kako je navedeno u prvom članu, je preduzimanje "mera za ostvarivanje i unapređivanje rodne ravnopravnosti (koje) podrazumevaju stvaranje jednakih mogućnosti za učešće i ravnopravan tretman žena i muškaraca u oblasti rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, vaspitanja, nauke i tehnološkog razvoja, informaciono-komunikacionih tehnologija i informacionog društva, odbrane i bezbednosti, saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine, kulture, javnog informisanja, sporta, u organima upravljanja i nadzora i njihovim telima, političkog delovanja i javnih poslova, seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava, pristupa robi i uslugama."

Skrinšot zakona o rodnoj ravnopravnosti napravljen 15. juna 2021.

Prema Đorđeviću, međutim, "cilj ovog zakona je da neudata devojka ostane neudata, i ako je udata da se razvede." Takođe se žali da se "diskriminacija protiv muškaraca zove rodna ravnopravnost" i kaže da je "ovo feministički nacizam". Zakon upoređuje sa Nirnberškim zakonima, koje su nacisti usvojili 1935. godine i koji su bili jedan od glavnih koraka koji su doveli do genocida nad osam miliona Jevreja od strane nacista i njihovih saveznika tokom Drugog svetskog rata. Nacistički režim je takođe progonio homoseksualce, ubijao gejove i agresivno promovisao natalitet i brak za arijevke.

"Ovaj zakon etablira mušku krivicu par excellence. Anti-braka je u suštini, anti-nataliteta," tvrdi Đorđević. To je netačno: u zakonu ne postoji ništa što ograničava brak ili rađanje. Zakon zapravo zabranjuje "raskid radnog odnosa od strane poslodavca, odnosno organa javne vlasti, kao i proglašavanje zaposlenog za višak na osnovu pola, odnosno roda, trudnoće, porodiljskog odsustva ili odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta, kao i zbog pokrenutog postupka za zaštitu od diskriminacije, uznemiravanja, seksualnog uznemiravanja i seksualnog ucenjivanja" (član 31).

Naslov u člancima da će "gledanje žene u oči biti kažnjivo" potiče od komentara o tome da je zakonom zabranjeno seksualno uznemiravanje, koji Đorđević iznosi posle 38. minuta. "Tu se spominje takozvano seksualno uznemiravanje, to je tako definisano široko da može da uhvati skoro bilo šta. To je naprosto napisano tako da može preći od pričanja masnog vica, može od nehotičnog dodira (...) Idu dalje, postoje ono što nazivaju 'eyes rape', silovanje očima, pogledom. Pogledate, ona vas prijavi da ste nju silovali očima i idete u zatvor, deset godina robije jer ste silovali pogledom."

"Informacija koja je plasirana u određenom broju medija i na mrežama apsolutno je netačna i takva odredba ne postoji ni u jednom zakonu Republike Srbije, niti postoji mogućnost da bi neka od odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti mogla da bude tako protumačena," potvrdila je u mejlu za AFP Činjenice 14. juna 2021. poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

"Svrha Zakona o rodnoj ravnopravnosti je da se izjednači položaj žena i muškaraca, odnosno da se uspostavi bolji rodni balans u svim oblastima života (...) Intenzivni napori da se zakon opstruira i da se svede na neku lingvističku polemiku ili tvrdnje o nekom neadekvatnom kažnjavanju, su namerna zamena teza sa ciljem sticanja jeftinih političkih poena. Naravno da takav pristup otežava veću ravnopravnost muškaraca i žena u Srbiji, ali to je svakako proces koji se ne dešava preko noći i još će mnogo toga morati da se uradi da se obezbedi ono što Zakon predviđa," napisala je Janković.

Đorđević takođe tvrdi da su "lezbofeministi" otišle toliko daleko da tvrde da muškarci mogu "silovati prdežom."

Kao što je američki sajt za proveru činjenica Snoups već objasnio 2019. godine, "silovanje prdežom" je izmišljotina pristalica pokreta maskulinizma za diskreditaciju feminizma, a ne feministički koncept. AFP Činjenice takođe nije pronašao nijedan trag takvog feminističkog koncepta kao što je "silovanje pogledom". Spominje se u ovoj kolumni objavljenoj u francuskom dnevniku Liberasion u januaru 2020. godine, ali bez izvora i definicije, i čini se da je pomešan sa pojmom "muški pogled" ("male gaze" na engleskom), što je feministički koncept koji gleda na to kako žensko telo i ponašanje u društvu i kulturi mogu biti kontrolisani patrijarhalnim normama.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti opisuje "seksualno, odnosno polno uznemiravanje" kao "svaki neželjeni verbalni, neverbalni ili fizički akt seksualne prirode koji ima za cilj ili posledicu povredu ličnog dostojanstva, a naročito ako se time stvara strah, neprijateljsko, zastrašujuće, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje." Član 32. o "zabrani uznemiravanja, seksualnog uznemiravanja i seksualnog ucenjivanja," koji pripada poglavlju o rodnoj ravnopravnosti u oblastima rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, kaže da je "zabranjeno uznemiravanje, seksualno uznemiravanje i seksualno ucenjivanje na radu ili u vezi sa radom na osnovu pola odnosno roda koje čine poslodavci, zaposleni ili druga radno angažovana lica prema drugim zaposlenima ili drugim radno angažovanim licima. Uznemiravanje na osnovu pola i seksualno uznemiravanje zabranjeni su ne samo na radnom mestu, već i prilikom zapošljavanja, stručnog usavršavanja i napredovanja."

Nigde nije zapisano da će biti kažnjivo ako muškarac gleda ženu u oči. Članci objavljeni na portalima takođe ne spominju da je i sam Đorđević u videu priznao da "preteruje". "To je stilska figura da bih naglasio dokle one (feministkinje) idu," rekao je. Ali je takođe rekao da "citira te ludače."

Zakon zabranjuje nejednakost zarada na osnovu pola, obavezuje lokalne institucije i kompanije sa više od pedeset zaposlenih da imaju osobu zaduženu za nadgledanje rodne ravnopravnosti i da koriste "rodno osetljiv jezik" u borbi protiv stereotipa koji pogađaju i žene i muškarce. Tekst u 9. poglavlju predviđa i finansijske kaznene odredbe u slučaju prekršaja od strane poslodavaca, osiguravajućih društava i sredstava informisanja, organa javne vlasti, političkih stranaka, sindikalnih organizacija. Ne pominju se zatvorske kazne.

Satirični nalog na Tviteru ozbiljno protumačen

Mnogo korisnika Fejsbuka i Tvitera je podelilo 6. i 7. juna skrinšot jednog tvita u kojem se tvrdi da "od sledeće godine gledanje žena u oči biće kažnjivo, doneli smo novi zakon koji rešava to pitanje." Slika naloga prikazuje sadašnju ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanu Čomić. Ti korisnici su shvatili tvit kao njenu ozbiljnu i zvaničnu izjavu i reagovali su gnevnim, homofobičnim i islamofobičnim komentarima.

"Sto NAM se društvo više bavi ŽENAMA, to je sve manje ŽENSTVENOSTI, sve manje MUŠKOSTI; A sve više LEZBEJKI, i sve više Homoseks.!!!" napisala je jedna korisnica na Fejsbuku. "Znaci zene ce nositi feredze za sad a kasnije cemo uvesti hidzab i burku sve po islamskim zakonima nije ni cudo sto uvozimo migrante," napisao je drugi korisnik. "Beli muškarac je meta .. beli muškarac koji nije (uvredljiva reč za homoseksualce) je za njih nepoželjan .. Stub porodice, a zna se cilj globalista - androgena bića," komentarisao je drugi. Neki su priliku iskoristili za više seksističkih komentara i opravdavanje seksualnog uznemiravanja.

Skrinšot objave na Fejsbuku napravljen 10. juna 2021.

Taj nalog, međutim, nije zvaničan nalog ministarke nego satirični nalog koji se koristi za ruganje raznim srpskim političarima. "NIJE PRAVI NALOG GLUPANI" piše u opisu ovog naloga. Korisnik(ci) tog naloga često menja ime i kasnije se predstavio kao "Goran Veslić" uz sliku sadašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića. Satirični tvit o zakonu o rodnoj ravnopravnosti se i dalje nalazi na nalogu, ali sad izgleda kao da je to izjava Gorana Vesića. Kao što smo već objasnili, u ovom zakonu se ne pominje takva zabrana.

Skrinšot Tviter naloga "samodejo3" napravljen 15. juna 2021.

  

Reagujući i na intervju i na činjenicu da su ljudi satirični tvit shvatili ozbiljno, Gordana Čomić je za AFP Činjenice rekla da je "sadržaj koji je odabran za ruganje zakonu sociološki zanimjiv, ali je laž i nema veze sa zakonom o rodnoj ravnopravnosti."

"Ovaj zakon NIJE zakon o ženama, to je zakon o ženama i muškarcima, a očigledno provocira mnoge koji više ne smeju slobodno pisati svoju mržnju prema ženama, pa pišu ili koješta ili ruganje ili satiru, što je sve legitimno kao sloboda govora za odbranu sopstvenih predrasuda," napisala je u mejlu 14. juna 2021.

Organizacije za ljudska prava i za ženska prava već dugo pozivaju na bolje zakone protiv rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije, ali su kritikovale to što će se iz državnog budžeta finansirati samo programi za one koji vrše rodno zasnovano nasilje, dok će SOS telefonske linije i ženska skloništa morati da se oslanjaju na lokalne samouprave.