Žena prolazi ispred porodilišta “Narodni front” u Beogradu, 6. decembra 2018. (Andrej Isaković/AFP)

Citat bivše ministarke da će samo vakcinisana deca moći da dobiju finansijsku pomoć je iz 2018. i izvučen je iz konteksta

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Na stotine Fejsbuk objava podeljeno je u nedelju dana sa fotografijom bivše ministarke Slavice Đukić Dejanović i citatom da će samo vakcinisana i deca na školovanju moći da dobiju finansijsku pomoć države, ostavljajući utisak da je to povezano sa sadašnjom vakcinacijom protiv Covid-a-19. Nije. Fotografija je skrinšot Blicovog izveštaja iz 2018; izjava je izvađena iz konteksta i nema nikakve veze sa korona virusom, već drugim bolestima za koje je vakcinacija dece odavno obavezna, rekla je Đukić Dejanović za AFP Činjenice.

“Dejanović: Od 1. jula država daje 12.000 dinara za treće i 18.000 za četvrto dete, ali samo roditeljima koji VAKCINIŠU I ŠKOLUJU DECU,” glasi tekst ispod slike Slavice Đukić Dejanović na skrinšotu novinskog izveštaja koji je od 31. maja podeljen u Fejsbuk objavama više od 300 puta. “Gospodjo Slavice prelazite CRVENU liniju i ozbiljno me izazivate da se uključim u ozbiljniju borbu! Nema prelaska CRVENE linije jer tamo su naša deca, zapamtite to!,” navodi se u jednoj od objava.

Neki korisnici su shvatili da su objave obmanjujuće jer dele priču objavljenu 2018. Drugi su, međutim, razumeli da je to zvanična objava da će finansijska pomoć porodicama biti uslovljena vakcinacijom dece protiv Covid-a-19. “Ovoj ženi treba više fajzera,” napisala je jedna korisnica, aludirajući na jednu od vakcina protiv Covid-a-19 koje se trenutno daju u Srbiji i širom sveta. “Da evo krenuli su nam na decu od 12 do 16 godina, 50 posto im treba (vakcinisane) dece,” napisala je jedna žena. “Nece ljudi moci imati dece posle vakcinisanja postace sterilni i ovo je dio eksperimenta i oni koji ce moci radjace decu sa deformitetima,” napisao je jedan korisnik odražavajući široko rasprostranjenu teoriju zavere koju je AFP Činjenice već razobličio. Na nekoliko skrinšotova podeljenih na društvenim mrežama isečen je datum objavljivanja članka (kao na primer ovde), što je stvorilo još veću konfuziju.

Objave su podeljene u trenutku kad mediji izveštavaju da, nakon što je Evropska agencija za lekove odobrila davanje Fajzer-Biontek vakcine deci od 12 do 15 godina u Evropskoj uniji, treba očekivati da će i u Srbiji deca istog uzrasta uskoro moći da budu vakcinisana protiv Covid-a-19.

Snimak obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 3. juna 2021.

Fotografija podeljena u obmanjujućim objavama je skrinšot Blicovog izveštaja od 22. maja 2018. kada je Đukić Dejanović bila ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku. Ona je govorila o tada novom zakonu o finansijkoj podršci porodicama sa decom.

Đukić Dejanović je tada između ostalog rekla da će “od prvog jula ove godine svaka žena koja je rodila treće dete od 25. decembra prošle godine, svakog meseca do desete godine deteta primati 12.000 dinara. Onoj koja je rodila četvrto dete daćemo 18.000 dinara (mesečno) narednih 10 godina.”

Međutim, dodala je ona tada, moraće da budu ispunjeni određeni uslovi da bi majka i dete mogli da dobiju tu pomoć.

“Jedan od uslova je da dete bude vakcinisano, dete mora biti u zdravstvenom i obrazovnom sistemu, mora se znati gde živi, njegovi roditelji moraju biti edukovani za brigu o detetu. 

“Dete koje nije vakcinisano neće imati pravo, dete koje nije sa sedam godina upisano u osnovnu školu a da ne postoji objektivan razlog takođe nema pravo na pomoć. Prosto to dete mora biti deo ove države i u administrativnom i u suštinskom smislu,” rekla je tada Đukić Dejanović.

Ona je govorila o zakonu koji je usvojen 14. decembra 2017. godine, kao što je izvestila agencija Beta. Njegova primena počela je 1. jula 2018. 

Zakon je bio deo kampanje da se podstakne natalitet u zemlji koji je, tada na nivou 1.5 deteta na jednu ženu, bio jedan od najnižih u Evropi, kako je pisao i AFP.

Aleksandra Milenović posmatra svoju 24 sata staru bebu Milicu u Ginekološkoj i akušerskoj klinici “Narodni front” u Beogradu, 31. jula 2018. (Oliver Bunić/AFP)

Đukić Dejanović je 3. juna 2021. za AFP Činjenice rekla da u skorije vreme nije govorila za medije o finansijskoj pomoći za decu i da citat iz 2018. “nema nikakve veze sa Covid-om ili pandemijom. Nismo ni znali za Covid u to vreme.”

Seća se izjave iz 2018, ali kaže da je ona “apsolutno izvučena iz konteksta.”

“Smisao te izjave tada je bio da prednost za finansijsku pomoć treba da imaju roditelji koji će  ulagati u decu a ne u sebe, da su kriterijumi da pomoć dobije onaj koji investira u zdravlje svog deteta, obrazovanje, vodi dete na kontrole i vakcinisanje, ali je rečeno i da nijedno dete ne sme biti diskriminisano,” rekla je Đukić Dejanović u telefonskom razgovoru.

Šta kaže zakon?

Prema zakonu, finansijska pomoć države biće isplaćena roditeljima koji imaju jedno do četvoro dece. Roditeljski dodatak za prvo dete rođeno 1. jula 2018. ili kasnije iznosi 100.000 dinara i isplaćuje se odjednom. Za drugo dete rođeno 1. jula 2018. ili kasnije pomoć je 240.000 dinara i isplaćuje se u 24 rate po 10.000 dinara. Roditeljski dodatak za treće dete je 1.440.000 dinara i isplaćuje se u ratama od po 12.000 mesečno u periodu od 10 godina, dok će za četvrto dete pomoć biti isplaćena u mesečnom iznosu od 18.000 dinara u narednih deset godina.

Zakon, međutim, kaže da se “ukoliko se u toku isplate prava na roditeljski dodatak koja se vrši u meseĉnim ratama utvrdi da deca nisu vakcinisana u skladu sa propisima u oblasti zdravstvene zaštite Republike Srbije, prekida dalja isplata prava do odluke ministarstva nadležnog za socijalna pitanja.” 

Vakcinacija u Srbiji 

Vakcinacija dece protiv određenih bolesti obavezna je u Srbiji već decenijama, ali je postala problem sa rastom antivakserskog pokreta, kada je procenat vakcinisane dece opao i doveo do izbijanja epidemije malih boginja u oktobru 2017. godine, primoravajući vlasti da preduzmu strože mere, o čemu je AFP izveštavao.

Kao što je AFP Činjenice već pisao ovde i ovde, deca u Srbiji moraju biti vakcinisana protiv 11 zaraznih bolesti da bi im bilo dozvoljeno da se upišu u školu ili predškolski program. Prema članu 32 zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti to su vakcine protiv: tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubeole, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B, i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Prema zakonu, sud može da kazni roditelje ili staratelje kaznom od 50.000 do 150.000 dinara u slučaju da odbiju obaveznu vakcinaciju deteta. 

U Srbiji je u toku vakcinacija odraslog stanovništva protiv Covid-a-19 i nije obavezna. Do 7. juna 2021. dato je više od 4.7 miliona doza, dok je 2.1 miliona stanovnika u potpunosti vakcinisano. 

VAKCINE COVID-19