Slika je snimljena nakon saobraćajnog incidenta na Filipinima u aprilu 2020. i nije povezana sa pozivima na bojkot u maju 2021.

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

Fotografija koju su korisnici Fejsbuka u Bosni podelili krajem maja navodno prikazuje kako su flaše Koka-kole razbacane po asfaltu u Maleziji nakon poziva na bojkot tog brenda zbog navodnih veza sa Izraelom i usred obnovljenih borbi između Izraela i Palestinaca. Slika je, međutim, snimljena na Filipinima u aprilu 2020. kada su flaše pale iz kamiona koji se skrenuo da izbegne sudar.

“Slika dolazi iz Malezije a nastala je nakon objave vlasti da bojkotuju cionisticke proizvode,” piše u opisu fotografije postavljene na Fejsbuku 22. maja 2021. Istu sliku i tekst su podelili drugi korisnici i stranice iz Bosne, kao ovde i ovde

Slika prikazuje kako su flaše rasute po asfaltnom putu i ​​nekoliko kamiona. AFP-ov servis za proveru činjenica na engleskom pronašao je njeno poreklo: objavljena je 16. aprila 2020. godine i prikazuje posledice saobraćajnog incidenta na Filipinima.

Skrinšot obmanjujuće objave na Fejsbuku napravljen 7. juna 2021.

Postovi u kojima se nalaze ista slika i tekst su podeljeni širom sveta na Fejsbuku, uključujući u Egiptu, Indiji, Tunisu, Bangladešu i na Filipinima

Saobraćajna nesreća na Filipinima

Fotografija podeljena na Fejsbuku nema nikakve veze sa Malezijom ili pozivima na bojkot. Obrnuta pretraga slika na Guglu pokazuje da je slika deo grupe fotografija koje su filipinski kanali ABS-CBN i GMA Nevs prikazali 16. aprila 2020.

U opisu objave na tagaloškom jeziku ABS-CBN-a piše: “Stotine boca bezalkoholnih pića rasute su po cesti nakon što su pale sa kamiona koji je ovog četvrtka pokušao da izbegne čeoni sudar sa drugim kamionom u Silanganu, Kanlubang Kalamba Citi, Laguna.”

Obe  vesti pripisale su fotografiju Matu Palentinosu (Matt Palentinos), koji je slike istog dana prvi put objavio na svom ličnom Fejsbuk nalogu.

Palentinos, koji živi u provinciji Laguna na Filipinima, potvrdio je AFP-u da je slučajno bio na licu mesta kad se nesreća dogodila.

“Ovo se dogodilo neposredno ispred skladišta Coca-Cole ovde u Silanganu”, rekao je AFP-u. AFP je pronašao mesto na Gugl mapama, ispred punionice Koka-kole u ​​provinciji.

Skrinšot fotografije podeljene na Fejsbuku (levo) i fabrike Koka-kole u ​​Silanganu na Gugl mapama (desno)

Pozivi na bojkot u Maleziji dolaze od organizacija civilnog društva

Objava je kružila društvenim mrežama dok su organizacije civilnog društva u Maleziji i neki opozicioni poslanici pozivali na bojkot proizvoda Koka-kole zbog navodnih veza američkog brenda sa Izraelom, nakon niza smrtonosnih borbi između Izraela i Hamasa u maju, u kojima su izraelski napadi na Gazu ubili 254 Palestinca, uključujući 66 dece.

Za Koka-kolu je već ranije tvrđeno da finansira izraelske oružane snage, što je firma više puta dematovala. U maju je saopštila da su pozivi na bojkot u Maleziji zasnovani na “lažnim informacijama” i “nerazumevanju našeg prisustva na Bliskom istoku i posvećenosti njemu.”

Prošle godine je saopštila da “ne prenosimo sredstva za podršku oružanim snagama u Izraelu ili bilo kojoj drugoj zemlji na svetu.” Slični bojkoti pića su se nazivali ranije u Maleziji.

Malezijska vlada saopštila je da osuđuje “izraelsku nesrazmernu i groznu agresiju 8. maja 2021. godine” (u džamiji Al-Aksa). “Malezija je oduvek bila snažni zagovornik palestinske stvari i ostaje nepokolebljiva izražavajući podršku obnovi neotuđivih prava Palestinaca“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova 28. maja. Međutim, nije pozvalo na bojkot brendova.

Obnovljeno nasilje između Palestinaca i Izraela dovelo je do drugih slučajeva fotografija i video zapisa izvađenih iz konteksta. AFP Činjenice pokazao je ovde da video ne prikazuje tursku vojsku u Izraelu 2021. godine već na putu za Siriju 2018. godine.

AFP u Maleziji je već razobličio tvrdnju da bar kodovi prikazuju u kojoj zemlji je proizvod proizveden.

Prevela i pripredila
IZRAELSKO-PALESTINSKI KONFLIKT