Ljudi uživaju u sunčanom popodnevu na brdu koje gleda na Akropolj u Atini, 1. aprila 2021. (Luiza Guliamaki / AFP)

Ne postoji grčki predsednik Panajotis i Vučić nije tražio od Grčke da prizna Kosovo

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U Fejsbuk objavama koje su podeljene na stotine puta u pet dana tvrdi se da je “grčki predsednik Panajotis” navodno rekao da mu je srpski predsednik Vučić tražio da prizna nezavisnost Kosova. To je potpuno netačno. Grčki predsednik Panajotis nikada nije postojao; sadašnja predsednica Sakelaropolu nije objavila ništa slično tome; Vučićeva savetnica za medije tvrdnju je nazvala “lažnom vešću”; Vučić je rekao da će zamoliti “grčke prijatelje” da ne priznaju nezavisnost Kosova.

“Predsednik Grčke Stefanos Panajotis izjavio je danas da mu je Aleksandar Vučić tražio da prizna ‘Kosovo’, ali da on to neće uraditi ni po cenu svog mandata!”, navodi se u Fejsbuk objavi postavljenoj 28. maja 2021. Prema podacima Fejsbuka, objave sa tom tvrdnjom podeljene su ukupno više od 600 puta. Tekst objave prate dve fotografije: jednog čoveka i teksta pisanog grčkim alfabetom.

AFP Činjenice je proverio informacije iz objave. Ona je potpuno netačna.

Snimak netačne Fejsbuk objave napravljen 1. juna 2021.

Grčki predsednik je žena

Sadašnja predsednica Grčke je Katerina Sakelaropolu (Katerina Sakellaropoulou) koju je parlament 22. januara 2020. izabrao da bude prva žena na čelu Helenske republike. Osim toga, u istoriji grčke republike nije bilo predsednika po imenu Stefanos Panajotis. Lista svih sedam bivših predsednika otkad je Grčka postala demokratska država 1974. godine može se videti na zvaničnoj internet stranici Predsedništva. Kako je objava od 28. maja i u njoj se navodi da je “grčki predsednik rekao danas”, pretražili smo saopštenja predsednice Sakelaropolu izdata 27. i 28. maja 2021. godine. Tih dana Grčka je proslavljala 40 godina članstva u Evropskoj uniji. Predsednica Sakelaropolu 27. maja se srela sa predsednikom Evropskog parlamenta, Davidom Sasolijem (David Sassoli) i potpredsednikom Evropske komisije, Margaritisom Skinasom (Margaritis Schinas). Sutradan, 28. maja, sastala se sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom (Charles Michel). 

Ni u jednom od transkripta izjava, koji su postavljeni na internet stranici, ne pojavljuje se reč Kosovo. Izjave su bile uglavnom o Grčkoj kao članici EU i o pandemiji koronavirusa.

Demanti predsednika Srbije

Savetnica za medije predsednika Srbije, Suzana Vasiljević, nazvala je tvrdnju “lažnom vešću.”

“Ono što predsednik Vučić svakoga dana ističe je da Srbija neće priznati Kosovo i naglašava da nam je potrebno kompromisno rešenje, razgovor i dogovor, da nam je potreban mir,” rekla je Vasiljević za AFP Činjenice 1. juna.

Grčka je jedna od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova. Vučić je 27. maja rekao da je Srbija zvanično obaveštena da će Grčka unaprediti svoje odnose sa Kosovom na viši nivo. “Oni uspostavljaju odnose na nivou političkih direktora, to je najviša moguća ličnost do nivoa ministra. Što znači da je sledeći korak -- a mi se nadamo i molićemo naše grčke prijatelje da se to ne desi -- priznavanje Kosova od strane Grčke,” rekao je Vučić.

Ko i šta je na fotografijama

Prva fotografija u objavi prikazuje sedog čoveka nagoveštavajući da je to “predsednik Panajotis.” Međutim jednostavna obrnuta pretraga slika na Guglu pokazala je da je ova fotografija već korišćena u avgustu 2019. i januaru 2021. da se ilustruje netačna informacija o navodnoj smrti “Stefanosa Panajotisa, čoveka koji je tokom bombardovanja Srbije i Crne Gore 1999. organizovao proteste, blokirao aerodrome i sprečavao NATO avione da polete.” crnogorski Digitalni Forenzički Centar razobličio ju je pre dve godine, dok je srpski Istinomer to učinio kada se ponovo pojavila početkom ove godine. Stefanos Panajotis jednostavno ne postoji.

U oba teksta koje su se bavile proverom činjenica čovek sa fotografije je identifikovan kao Vanđel Dule (Vangjel Dule), predstavnik grčke manjine u Albaniji. 

Dule je od 2002. godine na čelu stranke Jedinstvo za ljudska prava koja predstavlja grčku zajednicu u albanskom parlamentu. Dule je dva putao bio i član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i izabran je za poslanika na poslednjim parlamentarnim izborima u Albaniji, održanim 25. aprila 2021. Njegova fotografija upotrebljena u netačnoj objavi postavljena je na sajtu Vikimedija komons (Wikimedia Commons) u martu 2015. uz opis da ju je snimio fotograf Vasileos Fils (Vasileios Fills) u maju 2011. Fotografija je isečak veće slike koja je postavljena ovde i prikazuje sastanak sa bivšim grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom.

Snimak sa Vikimedije komons napravljen 1. juna 2021.

Druga fotografija je skrinšot iz teksta na grčkom objavljenog 28. maja 2021, na novinskom portalu Dikastiko posvećenom izveštavanju iz pravosuđa. Ime iz naslova, Panagiotis Statis, je ime novinara koji je napisao komentar o primedbama tužioca EU na imenovanje dva viša grčka tužioca. Članak nema veze sa Kosovom niti ga uopšte pominje. 

Snimak članka na portalu Dikastiko napravljen 1. juna 2021.