Video prikazuje SpaceX raketu Falcon 9 koja je lansirana 2018. godine, a ne kemtrejlse ili Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video lansiranja rakete Falkon 9 u okviru svemirskog programa Spejs Eks (SpaceX) u oktobru 2018. se ponovo pojavljuje na Fejsbuku ali uz tvrdnju da snimak prikazuje “coronu” ili “izvor trovanja”. Program Spejs Eks nema nikakve veze sa pandemijom Covid-a-19 koju izaziva virus.

“Dragi moji prijatelji pogledahte ovaj snimak shvaticete zasto mmoramo nositi maske (…) Zalosno narode dosta vise lazi virus kad nas oni licno truju,” piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 20. marta 2021. i podeljenoj više od 2.000 puta za devet dana. Isti snimak je postavljen ovde i ovde uz tvrdnju da video prikazuje “coronu” i “izvor trovanja, nije virus”.

Video kruži internetom na različitim jezicama, posebno od decembra 2020. među ljudima koji veruju da vide NLO (ovde piše da je NLO pogodilo raketu u Kini) i među ljudima koji misle da je Zemlja ravna (ovde se pita da li je raketa “pogodila kupolu” koja navodno okružuje našu “ravnu” planetu). Snimak ne prikazuje ni posetu nekog vanzemaljca niti raketnu nesreću, nego uspešno lansiranje rakete Falkon 9 američkog milijardera Ilona Maska (Elon Musk) u okviru njegovog svemirskog programa Spejs Eks 7. oktobra 2018. godine.

Skrinšot objave na Fejsbuku napravljen 29. marta 2021.

Obrnuta pretraga na Jandeksu sa skrinšotovima video snimka izdvojenim putem besplatnog alata Invid/ViVerifaj pokazala je da je snimak napravljen 7. oktobra 2018. i obljavljen na Jutjubu 9. oktobra 2018. Video prikazuje “najnovije lansiranje (i sletanje)” Spejs Eksove rakete Falkon 9 iz vazduhoplovne baze Vandenberg (AFB).

Isti ženski glas koji na engleskom pita “šta je ovo” čuje se u video snimku na Jutjubu i na video snimcima objavljenim na Fejsbuku.

Objavljeno je i nekoliko snimaka tog događaja iz drugih uglova, na primer iz Plaje Viste (Playa Vista) u Kaliforniji, iz centra Los Anđelesa i iz San Dijega. Svi ti snimci prikazuju trenutak kada deo rakete pada nazad ka Zemlji i emituje belo isparenje nalik talasima.

Snimci objave na Fejsbuku sa netačnom tvrdnjom (gore levo), originalnog videa na Jutjubu (gore desno), videa snimljenog u San Dijegu (dole levo) i videa snimljenog na Plaji Visti (dole desno), napravljeni 29. marta 2021.

“Ovo može izgledati kao svemirski brod vanzemaljca. Ali to je puls potisnika gasa na @Spejs Eks Falkon 9, dok faza pojačavanja vodi raketu nazad na Zemlju,” napisano je kasnije na Tviteru specializovanog naloga Mlečni Put (The Milky Way).

Originalni video se pominje u opisu lansiranja američkog novinara i istoričara Džejmsa Oberga (James Oberg) koji se bavi pitanjima svemira. U opisu je na 43. stranici navedena tačna lokacija odakle je video snimljen, što smo proveravali na Gugl mapi.

Snimci videa na Fejsbuku (gore), originalnog videa na Jutjubu (u sredini) i Gugl Mapesa (dole) napravljeni 29. marta 2021.

Falkon 9 je “prva raketa za višekratnu upotrebu” za prevoz ljudi i tereta u svemir prema proizvođaču Spejs Eksu američkog milijardera lona Maska. “Lansiranje, čija je primarna misija bila postavljanje argentinskog satelita za radarsko snimanje SAOCOM 1A, urađeno je iz svemirskog lansirnog kompleksa 4E vazduhoplovne baze Vandenberg u 19:22 po pacifičkom vremenu (u ponedeljak u 02:22 UTC). Falkonov prvi stepen uspešno je spušten u obližnjoj zoni sletanja 4 oko sedam i tri četvrt minuta nakon poletanja,” izvestio je tada specializovani sajt Nasa Spejs Flajt (Nasa Space Flight).

Lansiranje je uživo prenosio i Spejs Eks.

AFP Činjenice je ovde i ovde razobličio tvrdnju da je Covid-19 otrov raspršen iz vazduha. Covid-19 je bolest koju izaziva korona virus Sars-Cov-2 i koji se prenosi uglavnom kapljičnim putem.

COVID-19