Sukob između policajaca i vatrogasaca se dogodio u januaru 2020. tokom protesta zbog penzija

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video podeljen na Fejsbuku više od 1,2 hiljade puta za manje od 24 sata krajem novembra navodno prikazuje sukob policajaca i vatrogasaca koji se  protive državnim merama za zaustavljanje širenja Covid-a-19. Video je zapravo snimljen tokom protesta zbog penzija 28. januara 2020. godine, pre nego što je francuska država preduzela bilo kakve epidemiološke mere.

“Pariz - Sukob policajaca i vatrogasaca jer vatrogasci više ne žele da služe državi koja zlostavlja sopstveni narod merama protiv ‘pandemije’ (sic),” napisao je autor objave postavljene na Fejsbuku 29. novembra 2020. godine. Video je viđen više od 50.000 puta i podeljen 1,2 hiljade puta za samo jedan dan. U objavi se nalazi video na kome se vidi kako se francuski vatrogasci sukobljavaju sa policijom.

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 30. novembra 2020.

Tvrdnja je netačna: video je snimljen 28. januara, mnogo pre nego što su preduzete bilo kakve mere protiv širenja virusa Sars-Cov2 koji uzrokuje bolest Covid-19.

Identifikacija video snimka

Pretraga ključnih reči “sukob policajaca i vatrogasaca” na Fejsbuku je dovela do istog snimka boljeg kvaliteta objavljenog 27. novembra 2020. 

Video se nalazi i u drugoj objavi postavljenoj 25. novembra u kojoj se tvrdi da se protest dešavao “sinoć” bez detalje niti naveđene veze sa pandemijom.

Na kaputu jednog čoveka piše “sapeurs pompiers Haute Savoie” (vatrogasci iz francuske oblasti Gornja Savoja) i “EN GREVE” (u štrajku). Takođe na leđima nekoliko policajaca piše  “CRS”  što je specialna francuska policijska jedinica zadužena za održavanje reda. Vidi se i logo “HZ Press” u gornjem desnom uglu.

Snimak sa videa na Fejsbuku napravljen 30. novembra 2020.

HZ Press (Or Zon Pres ili Hors-Zone Press na francuskom) je mikro-agencija uglavnom specijalizovana za video izveštavanje o protestima u Parizu. Pronašli smo video objavljen na njihovom Jutjub kanalu 28. januara 2020. Našli smo ga takođe na Storiful gde piše da je ga snimio Nikola Mercije (Nicolas Mercier), osoba koja stoji iza HZ Presa.

“Na marginama ovog događaja, pedesetak vatrogasaca stupa na trg prolazeći kroz zgradu u ulicu Kur de Vincen (Cours de Vincennes). Desetak članova CRS-a predvođenih komesarom policije intervenisalo je kako bi ih sprečili da stupe na ulicu, a zatim i na kružni put. Nakon nasilnog sučeljavanja i kako bi izbegli dalju eskalaciju, vatrogasci odlučuju da se vrate nazad,” piše u opisu ispod snimka na Jutjubu.

Snimak je postavljen na Tviter nalogu HZ Presa i takođe je označen  kao deo videa koji je objavila agencija Ruptli (Ruptly), sestrinska agencija agencije  Raša Tudej (Russia Today).

Nikola Mercije je potvrdio AFP Činjenicama 30. novembra da je snimio video tokom protesta vatrogasaca u Parizu 28. januara 2020. 

“Vatrogasci su ušli u neku zgradu kako bi došli do trga gde su se sukobili sa policijom. Kasnije je došlo do polemike oko ovog događaja jer su policajci ispalili dimne bombe od kojih su neke sletele u obližnju školu,” rekao je AFP-u u telefonskom razgovoru.

Francuski mediji su izvestili o toj polemici. Na snimku se vidi  predškolska ustanova Marsulan, odvojena od trga samo zidom visokim tri metra. Deca su bila unutra tokom sukoba.

Prva tri slučaja zaraze novim koronavirusom, koji se pojavio u Vuhanu u Kini krajem 2019. godine, potvrđena su u Francuskoj 24. januara. Prvu strogu meru, zabranu okupljanja više od 5.000 ljudi u zatvorenom prostoru, francuska vlada je donela 29. februara. Stoga je nemoguće da su ovi vatrogasci protestovali protiv mera preduzetih za zaustavljanje pandemije Covid-a-19.

Protest zbog penzije i uslova rada

Francuski vatrogasci su protestovali u Parizu 28. januara 2020. godine kao deo višemesečnog pokreta kako bi zahtevali da se poseban bonus na zaradu koji priznaje rizike njihovog posla uskladi sa sličnom bonusom koji ima policija, da se održi broj zaposlenih i da se očuva njihov postojeći penzioni sistem.

U jednom od najupečatljivijih protesta u Parizu poslednjih meseci, neki vatrogasci su ispaljivali raznobojne dimne rakete, dok su se drugi koji su nosili posebne zaštitne prsluke zapalili, preneo je AFP sa događaja.

Snimci sukoba sa policijom na široko su prenošeni u francuskim medijima kao ovde i ovde, kao i u međunarodnim medijima, na primer ovde i ovde.

COVID-19