Mapa pokazuje zagađenje, ne trovanje ‘koronavirusom’

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Objava na Fejsbuku tvrdi da novi koronavirus “nije virus” već “otrov” uz snimak mape kao dokaz. Mapa je, međutim, iz aplikacije za vremensku prognozu Ventuski i pokazuje nivo zagađenja vazduha iznad Srbije. Zdravstveni eksperti veruju da je virus prešao sa životinja na ljude u Kini pre nego što se proširio svetom.

Objava, pregledana više od 275 hiljada puta i podeljena na Fejsbuku više od 4,000 puta otkako je postavljena 18. jula, 2020, tvrdi da snimak mape dokazuje da je pandemiju uzrokovao “otrov”.

“Prosleđujem poruku prijatelja kome verujem i koji ima informacije iz prve ruke. Pogledajte ovaj snimak: Tačno se vidi gde su sve zatrovali ljude i gde su simptomi navodne korone. Oni nas truju noću. Svi su primetili žućkaste i crvenkaste oblake u jutarnjim časovima. Posle noćnog prskanja. Ovo je hemijsko biološki genocid. Nad nama se sprovodi istrebljenje.”

“Dakle nije virus. Trovanje je,” zaključuje tekst objave. Isti snimak sa sličnim tekstom podeljen je ovde.

Snimak objave napravljen 24. jula, 2020.

Snimak zapravo pokazuje nivo kvaliteta vazduha na mapi aplikacije za vremensku prognozu Ventuski. U donjem levom uglu mape može se pročitati da je mapa snimljena 17.jula, dok se na desnoj strani vidi skala koja po bojama pokazuje nivoe koncentracije zagađenja vazduha, date u mikrogramima (milioniti deo grama) po kubnom metru vazduha ili µg/m3.

Snimak Ventuski mape zagađenja vazduha u Srbiji istog datuma i u isto vreme kao na mapi u objavi, napravljen 24, jula, 2020.

U gradovima širom Srbije godinama se registruje povišen nivo zagađenja vazduha, dok je u jesen i zimu zagađenje nekad toliko visoko da se građanima preporučuje da ne izlaze napolje ili da izlaze samo sa maskom. Prošle zime Beograd je nekoliko puta bio među najzagađenijim gradovima na svetu prema aplikaciji Air visual koja se često koristi u regionu Balkana. Na njihovoj listi najzagađenijih zemalja na svetu 2019. godine Srbija zauzima 32. od 98 mesta. 

U izveštaju o ovom problemu u oktobru 2019. AFP citira zdravstvene zvaničnike koji upozoravaju na rizik od “vrlo visokih” nivoa aerozagađenja u Beogradu i nekoliko drugih gradova.

Pešak prelazi most usred velikog aerozagađenja u Beogradu, 16. januara, 2020. (AFP / Andrej Isakovic)

Od početka pandemije novog koronavirusa, pristalice teorija zavere dele različita objašnjenja uzroka COVID-a-19, među kojima neki za nastanak bolesti okrivljuju bakteriju ili čak 5G tehnologiju

Naučnici veruju da je virus prešao sa životinja na ljude, verovatno na pijaci u Kineskom gradu Vuhanu na kojoj se egzotične životinje prodaju kao meso.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objašnjava na svojoj internet stranici da je poznato da “nekoliko koronavirusa” uzrokuje respiratorne infekcije kod ljudi, “od obične prehlade do ozbiljnijih bolesti kao što su Bliskoistočni akutni respiratorni sindrom (MERS) i Teški akutni respiratorni sindrom (SARS).”

COVID-19 -- bolest koju uzrokuje najnovije otkriveni koronavirus -- prenosi se “sa osobe na osobu preko malih kapljica iz nosa ili usta, koje se izbacuju kada osoba koja ima COVID-19 kašlje, kija ili govori”, navodi SZO.

“Ljudi mogu dobiti COVID-19 ako udišu te kapljice od osobe koja je zaražena virusom. Zato je važno biti najmanje jedan metar udaljen od drugih.”

Ovo nije prvi put da se slike mapa na društvenim mrežama pogrešno povezuju sa pandemijom. U februaru, AFP-ov servis za proveru činjenica na engleskom, AFP Fact Check, razobličio je mapu koja je navodno pokazivala visoke nivoe sumpor dioksida nastale od masovnih kremacija u Vuhanu. Mapa je zapravo pokazivala prognozu nivoa sumpor dioksida i vulkanskog gasa koje uzrokuje čovek, a ne podatke iz realnog vremena.

 

COVID-19