Posetioci stoje ispred Koloseuma koji je 1. juna 2020. ponovo otvoren u Rimu (AFP / Filippo Monteforte)

Ne, Italija nije otkrila da 5G ili bakterija izazivaju COVID-19 i da može da se leči paracetamolom

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Nekoliko objava na društvenim mrežama i članaka objavljenih na Internetu tvrde da je Ministarstvo zdravlja Italije otkrilo da KOVID-19 (COVID-19) izaziva bakterija, da ga pogoršava 5G mreža i da može da se leči lekovima protiv bolova i antibioticima. Sve te tvrdnje su netačne: Ministarstvo zdravlja je reklo da su ove objave “obmane”, a tvrdnje pobijaju i međunarodni eksperti.

Poruke kruže društvenim mrežama na različitim jezicima barem od polovine maja 2020. kao ovde na španskom i ovde na tagalogom.

Isti dugački tekst bio je preveden na bosanski i hrvatski i objavljen ovde na Fejsbuku 3. jula 2020. i na različitim internet portalima kao ovde, ovde i ovde. Tekst tvrdi da “COVID-19 nije virus”, da je “lek za koronavirus napokon pronađen u Italiji” i da je izvor svih informacija Ministarstvo zdravlja Republike Italije. Tekst je, međutim, sastavljen od niza lažnih informacija.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 13. jula 2020.

“To je obmana”, potvrdila je portparolka italijanskog Ministarstva zdravlja timu AFP-a za proveravanje činjenica na Filipinima 3. juna 2020. Međunarodni zdravstveni stručnjaci takođe su odbacili tvrdnje.

Mit bakterije

Tekst tvrdi da: “Italijanski lekari nisu poštovali globalni zakon SZO (Svetske zdravstvene organizacije) o zdravstvu, koji ih poziva da ne obavljaju obdukciju umrlih od koronavirusa, i otkrili su da to NIJE VIRUS, već BAKTERIJA koja uzrokuje smrt! Ona dovodi do stvaranja ugrušaka u krvi i smrti pacijenta. Tako Italija već pobeđuje tzv. Covid-19, koji nije ništa drugo do ‘uobičajena intravaskularna koagulacija’ (tromboza).”

Naučnici su otkrili da COVID-19 izaziva koronavirus, a ne bakterija. Bolest je prvi put izbila u kineskom gradu Vuhanu (Wuhan)  krajem 2019. godine. Prema podacima AFP-a, do 13. jula 2020. više od 571,000 ljudi je umrlo od COVIDa-19 u celom svetu.

“Do 7. januara kineski naučnici su izolovali novi koronavirus (CoV) pronađen u pacijentima u Vuhanu”, piše u izveštaju objavljenom u vodećem naučnom časopisu Lanset (The Lancet).

Međunarodni komitet za taksonomiju virusa (ICTV) dao je 11. februara 2020. novom virusu ime “teški akutni respiratorni sindrom koronavirus 2”, ili SARS-CoV-2, zbog njegove genetičke veze sa koronavirusom odgovornim za izbijanje SARS-a  2003. godine.

Dok se bolest veoma brzo proširila svetom, naučnici su samostalno radili da bi izolovali novi virus. Sve nacionalne agencije za zdravstvo, kao na primer u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i na Filipinima, tvrde da bolest je viralna. Studije na pacijentima bolesnim od COVIDa-19 u zemljama poput Australije, Italije, Malezije, Nepala, Koreje i Francuske takođe kažu da ta bolest nije bakterijska.

Takođe, netačna je tvrdnja da je Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO) zabranila obdukciju na pacijentima koji su preminuli od COVIDa-19. SZO je objavila 24. Marta 2020. godine privremeno uputstvo za “prevenciju infekcije i kontrolu bezbednog upravljanja mrtvim telom u kontekstu COVIDa-19”, u kome nigde ne piše da se ne sme raditi obdukcija. SZO čak daje konkretne smernice o “pripremi i pakovanju tela za prebacivanje iz bolesničke sobe u odeljenje obdukcije, mrtvačnicu, krematorijum ili mesto sahrane”.

Navodni lekovi za lečenje virusa

Tekst dalje tvrdi da se pacijenti mogu lečiti “antibioticima, protuupalnim lijekovima i antikoagulansima. Prije svega - ASPIRIN…” Piše: “Sada ćete morati učiniti sledeće:
Uzmite aspirin 100 mg i apronax ili paracetamol ...
Zašto???
Jer je dokazano da COVID-19 zgušnjava krv, podsticajući razvoj tromboze kod ljudi. Jer krv nije zasićena kiseonikom.
Krv se zgušnjava, protok u srcu i plućima usporava, osoba ne može disati i brzo umire!!!”

Tvrdnja da se pacijent oboleo od COVIDa-19 može lečiti paracetamolom ili drugim običnim lekovima je netačna.

“Tačipirina (Paracetamol) pruža ublažavanje bola, što je veoma korisno u slučaju visoke temperature, ali ne leči koronavirus”, piše Ministarstvo zdravlja Italije na svom sajtu (na italjianskom) posvećenom raskrinkavanju obmane o COVIDu-19.

Ministarstvo trvdi na sajtu, koji je ažuriran 2. jula 2020. godine, da “ne postoji specifičan tretman za bolest uzrokovanu novim koronavirusom. Lečenje se i dalje uglavnom zasniva na simptomatskom pristupu, pružajući podržavajuće terapije (npr. terapija kiseonikom, unošenje tečnosti) zaraženim ljudima, što ipak može biti veoma efikasno.”

SZO takođe potvrđuje ovde da “trenutno ne postoji licencirani lek za COVID-19” i da “antibiotici ne rade protiv virusa”.

SZO protiv mitova (Svetska Zdravstvena Organizacija)


Obmana oko 5G zračenja

Tekst tvrdi i da je 5G telekomunikaciona mreža otežavajući faktor bolesti. “Covid-19 ... nije virus, kako su nas naterali da verujemo! Ovo je vrsta bakterije ... koja, pojačana 5G elektromagnetskim zračenjem, izaziva upalu i hipoksiju!!!”

Druga objava na srpskom na Fejsbuku 6. jula 2020. navodi sličnu tvrdnju. Piše da su: “napokon italjanski stručnjaci pronašli koji je uzrok smrti COVID-19. Uopšte nije virus nego 5G mreža koja utiče na krvne sudove i zgrušavnje krvi gde dolazi do tromboze, kolapsa pluća i srca i pacijent umire, za to niko nije dao da se sekciraju umrli, pod izgovorom visoko prenosljivi virus.”

Snimak sa Fejsbuka napravljen 9. jula 2020.

Ne postoji nijedan naučni dokaz za tvrdnju da su COVID-19 i 5G mobilna tehnologija povezane i ta veza je već bila mnogo puta opisana kao teorija zavere. AFP je izvestila na engleskom o toj netačnoj tvrdnji da 5G širi COVID-19 na primer ovde i ovde.

“Virusi ne mogu putovati radio talasima ili mobilnim mrežama”, potvrđuje Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO) na ovoj internet stranici koja je namenjena proveravanju mitova o pandemiji. “COVID-19 se širi respiratornim kapljicama kada zaražena osoba kašlje, kija ili govori.”

AFP je ranije već proverila različite tvrdnje koje povezuju 5G sa pandemijom, uključujući objave koje tvrde da bi 5G mreža bila korišćena da upravlja mikročipovima implantiranim vakcinacijom i da je 5G ubila mnogo ptica u gradu Kruševcu u Srbiji.

Prevela i priredila Marion Dautry
5G