Video prikazuje poljoprivredni protest iz 2019, a ne protiv Covid propusnica 2021.

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Korisnici Fejsbuka podelili su na stotine puta za manje od jednog dana jedan video uz tvrdnju da prikazuje protest u Berlinu 13. decembra 2021. protiv restriktivnog takozvanog Covid "2G pravila". To, međutim, nije tačno. Video je snimljen tokom protesta poljoprivrednika održanog u Berlinu 26. novembra 2019. kada je nekoliko hiljada traktora blokiralo puteve koji vode u nemačku prestonicu zbog novih pravila za očuvanje životne sredine koja uključuju zabranu upotrebe nekih pesticida.

"13.12.2021..U Berlinu, u Nemačkoj, demonstranti protiv 2G propusnica i diskriminatornih blokada blokirali su ulazne tačke u i iz Berlina sa traktorima i velikom poljoprivrednom opremom," navodi se u objavi, podeljenoj više od 350 puta u prvih 15 sati otkad je postavljena na Fejsbuk 13. decembra 2021. i ukupno 1.600 puta za dva dana, prema podacima ove društvene mreže.

Objavu prati trideset pet sekundi dug video koji prikazuje noćnu blokadu puteva traktorima i drugim velikim vozilima.

Međutim, netačno je reći da prikazuje protest protiv Covid propusnica ili pravila 2G u decembru 2021. To je snimak velikog protesta protiv novih mera za zaštitu čovekove sredine, održanog u Berlinu u novembru 2019.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 14. decembra 2021.

Koristeći digitalni alat za verifikaciju videa InVID, podelili smo video u određeni broj slika što nas je, posredstvom Guglove obrnute pretrage slika, dovelo do istih fotografija i videa koji su postavljeni dve godine ranije, dokazujući da video nije snimljen 13. decembra 2021.

Isti video je 26. novembra 2019. na svoj Jutjub kanal postavila nemačka internet radio stanica Anten Turingen (Antenne Thuringen). Istog dana podelio ga je i jedan korisnik Tvitera, a retvitovan je sa objašnjenjem da su "poljoprivrednici iz cele Nemačke dovezli svoje traktore u prestonicu Berlin da pokažu nezadovoljstvo nakon što je nemačka Vlada uvela nova ograničenja za zaštitu životne sredine koja uključuju restrikciju pesticida i herbicida."

Drugi Tviter korisnik postavio je isti video sa tekstom "Poljoprivrednici rano jutros na putu za Berlin u više od 5.000 traktora kako bi protestovali protiv Vladine agrikulturne politike."

Dalja pretraga sa ključnim rečima na engleskom "Berlin-protest-poljoprivreda-26.11.2019" dovela je do jednog dužeg videa sa protesta na Jutjubu nemačko kanala Agrartechnik MV, koji deli sadržaje o poljoprivrednoj tehnologiji na različitim društvenim medijima. Video iz netačnih objava poklapa se sa samim početkom ovog snimka dugog 13 minuta.

Skrinšot iste scene u videu netačne Fejsbuk objave (levo) i kanala Agrartehnik MV (desno), napravljen 14. decembra 2021. Poklapajuće detalje zaokružio AFP

"Protest u Berlinu!!! sa više od 15.000 traktora i više od 40.000 učesnika. Jedan od najvećih protesta poljoprivrednika protiv agrikulturne politike održan je 26. novembra 2019. u Berlinu, između ostalog zbog strožih pravila za zaštitu životne sredine. Iz tog razloga poljoprivrednici iz cele Nemačke morali su da dođu u Berlin sa svojim traktorima," navodi se na nemačkom u potpisu ispod videa.

Postoje i brojni izveštaji lokalnih medija o tom događaju, kao na primer ovde i ovde, uključujući i ovaj u kome je objavljena fotografija snimljena na istom mestu iz malo drugačijeg ugla:

Skrinšot videa iz netačne Fejsbuk objave (levo) i fotografije sa onlajn portala Nordvest Cajtung koja ilustruje protest iz novembra 2019 (desno), napravljen 14. decembra 2021.

AFP je takođe izveštavao o tom protestu, kao i neki portali u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Šta je pravilo 2G?

Kao i mnoge druge zemlje, Nemačka je uvela takozvane Covid propusnice, potvrde koje sadrže informaciju da li je i kada neka osoba vakcinisana, oporavila se od Covid-a-19 i/ili testirana na korona virus. U zavisnosti od vakcinalnog statusa, ljudima je dozvoljeno ili zabranjeno da uđu u određene objekte.

U Nemačkoj je to definisano takozvanim pravilima 2G, 2G plus i 3G.

Nemačke vlasti su 18. novembra odlučile da uvedu pravilo 2G, što znači da je samo osobama koje su se oporavile od Covid-a ili su u potpunosti vakcinisane dozvoljeno da uđu u prodavnice neprehrambenih proizvoda, kao i objekte za kulturu i zabavu poput restorana, barova, hotela i pozorišta. Prodavnice koje prodaju stvari za dnevne potrebe, poput supermarketa, apoteka, drogerija i knjižara, ostaju otvorene za svakoga.

Prema pravilu 3G samo oporavljeni, vakcinisani ili testirani ljudi imaju pristup radnim mestima i javnom prevozu.

Na mestima gde je posebno veliki rizik od infekcije, vakcinisani i oporavljeni moraju takođe pokazati aktuelan negativni test na korona virus. To je pravilo 2G plus.

Skrinšot sa internet stranice poverenika za migracije, izbeglice i integraciju pri nemačkoj federalnoj Vladi, napravljen 14. decembra 2021.

Protesti protiv mera koje su vlade preduzimale da zaustave širenje korona virusa održani su u brojnim zemljama što je dovelo do pojave dezinformacija na društvenim mrežama, kao što su fotografije i video snimci sa drugih događaja koji su izvučeni iz konteksta da bi uvećali značaj protesta protiv restrikcija uvedenih zbog Covid-a-19. AFP je razobličio takve netačne tvrdnje više puta, kao na primer ovde, ovde i ovde.

COVID-19 VAKCINE