Učenici iz osnovne škole Kakamega u Keniji čekaju roditelje ispred škole 4. februara 2020, dan posle smrtonosnog stampeda ( AFP / Brajan Ongoro)

Ova deca nisu umrla u Južnoj Africi od vakcine za Covid-19, već u stampedu u Keniji

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavi podeljenoj na Fejsbuku više od 5.000 puta za pet dana nalazi se video snimak za koji se tvrdi da prikazuje tela trinaestoro dece umrle "od vakcine protiv Covid-a-19 u Južnoj Africi". To je netačno: video je snimljen u Keniji u februaru 2020. godine, mnogo pre nego što je svet počeo da vakciniše stanovništvo protiv Covid-a-19. Učenici su umrli u tragičnom stampedu u školi.

"13 dece je umrlo od vakcine Co#&d-19 u školi u Južnoj Africi i bez medijskog izveštavanja, samo postova na Instagramu koje i dalje brišu glavne internet platforme," piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 29. oktobra 2021. godine i podeljenoj preko 5.000 puta za pet dana. U objavi se nalazi kratki ali uznemirujući snimak koji prikazuje tela dece i odraslih kako plaču pored njih.

Snimak je podeljen uz istu tvrdnju na drugim jezicima poput grčkog, španskog i portugalskog.

Međutim, AFP-ova istraga je pokazala da video nije snimljen u Južnoj Africi, niti ima ikakve veze sa vakcinacijom protiv Covid-a-19. Snimljen je u februaru 2020. godine kada su učenici poginuli u stampedu u školi.

Skrinšot obmanjujuće objave na Fejsbuku sa snimkom koji je zamutio AFP Činjenice

Video je snimljen 2020. godine posle stampeda u školi

U Februaru 2020. je AFP već pokazao da ne prikazuje decu umrlu tokom napada gasom u Zambiji, već je našao objavu na Fejsbuku postavljenu 3. februara 2020. sa opisom da je tragedija nastala u Keniji.

To pokazuje da je snimak podeljen na društvenim mrežama mnogo pre nego što su počele kampanje vakcinacije protiv Covid-19 u Africi ili bilo gde u svetu. Vakcinacija u Južnoj Africi je, na primer, počela godinu dana kasnije, u februaru 2021.

U opisu video snimka koji je AFP pronašao piše "Stampedo u osnovoj školi Kakamega" i da je to bila "tragedija".

Pretraga sa rečima "Kakamega", "osnovna škola" i "deca" dovela je do brojnih medijskih izveštaja o stampedu koji se dogodio u školi u gradu Kakamega na zapadu Kenije.

AFP-ov izveštaj o incidentu objašnjava da se dogodio 3. februara 2020. kada je najmanje trinaestoro dece poginulo, a na desetine je povređeno u stampedu koji se dogodio kada su učenici izašli iz osnovne škole. Broj žrtava je kasnije porastao na petnaestoro dece.

Snimak je podeljen i na Jutjubu 3. februara 2020. uz opis da je reč o stampedu u školi u Kakamegi. To je još jedan primer da je snimak nastao pre kampanje vakcinacije koja je počela u martu 2021. godine u Keniji.

O posledicama stampeda su izvestili AFP ovde i popularna televizijska stanica u Keniji NTV Kenya ovde. Iz ovih izveštaja možemo videti da je reč o istoj tragediji kao u videu podeljenom ovih dana na Fejsbuku. Na primer, može se videti kako zdravstveni radnici brinu o deci koja su preživela stampedo. Deca nose istu svetlo zelenu školsku uniformu, kao i deca na snimku podeljenom na Fejsbuku.

Skrinšotovi iz AFP-ovog izveštaja (levo), izveštaja NTV Kenije (centar) i snimka postavljenog na Fejsbuku koji je AFP zamaglio (desno)

Britanski list Dejli Mejl (The Daily Mail) je takođe objavio članak o incidentu sa fotografijama AFP-a, Rojtersa i kenijskog lista Standard.

Na jednoj od tih fotografija, koju je snimio Rojters, vidimo stopala dece kako leže jedno pored drugog na podu; neki nose čarape, a drugi ne. Upoređujući je sa video snimkom objavljenim na Fejsbuku, možemo zaključiti da prikazuje istu scenu, ali iz drugog ugla. AFP je pronašao još jednu fotografiju objavljenu 4. februara 2020, koja je sledećeg dana bila objavljena u članku časopisa AfrikMag. Ta slika takođe prikazuje istu scenu iz drugog ugla. Detalji dečje odeće poklapaju se sa detaljima dece na video snimku koji proveravamo.

Kako javljaju lokalni mediji (ovde, ovde), krajem juna 2020. objavljeni su rezultati istrage o stampedu u osnovnoj školi Kakamega, koja je utvrdila da se radilo o nesrećnom slučaju, a da nema "jasnog krivičnog dela" koje je dovelo do toga.

Snimak je već nekoliko puta korišćen uz druge netačne tvrdnje

Snimak na kome se vide tela dece je i ranije deljen uz barem dve različite netačne tvrdnje.

AFP-ov servis za proveru činjenica u Africi je razobličio u februaru 2020. tvrdnju da prikazuje žrtve napada gasom u Zambiji.

Francuski medij France 24 je u junu 2021. razobličio tvrdnju da snimak prikazuje da je grupa školaraca umrla nakon što je jela otrovni keks na proslavi rođendana u učionici.

Prevela i pripredila
VAKCINE COVID-19