Žena iz Izraela kaže da njeni napadi nemaju nikakve veze sa vakcinom za Covid-19

U objavama, podeljenim na Fejsbuku na stotine puta krajem oktobra, tvrdi se da sadrže snimak na kome se vidi kako je žena u Jerusalimu dobila napad na ulici nakon, navodno, vakcinacije protiv Covid-a-19 Fajzerovim cepivom. Tvrdnja je netačna: ta žena ju je nazivala "lažima" i javno je osudila upotrebu njenih zdravstvenih problema za širenje poruke protiv vakcinacije. Ona je objasnila da godinama pati od napada i da oni nisu povezani sa vakcinacijom.

"Reakcija nakon uboda bockom Jaffa St. Jeruzalem, reakcija nakon uboda Pf-1-z-era," piše u opisu video snimka postavljenog na Fejsbuku 28. oktobra 2021. i podeljenog preko 300 puta za nedelju dana, što se jasno odnosi na vakcinu protiv Covid-a-19 koju je razvio Fajzer-Biontek (Pfizer-BioNTech).

Na snimku se vidi kako bolničari u prometnoj ulici nose mladu ženu u besvesnom stanju. Čovek koji snima video može se čuti kako viče na hebrejskom "Ljudi, ovo je od Fajzera, ovo je od Fajzera, bila je zdrava, ovo je Fajzer!"

Video je podeljen na drugim jezicima poput portugalskog, španskog, grčkog i poljskog, uz tvrdnju da je žena dobila napad izazvan vakcinacijom protiv Covid-a-19. U objavama na slovačkom se tvrdi da žena je zapravo "devojčica od 13 godina". Ništa od toga nije tačno, objasnila je kasnije žena iz snimka na svom Fejsbuk nalogu i u izraelskim medijima. Nije ni znala čoveka koji ju je snimio.

Image
Skrinšot obmanjujućeg Fejsbuk posta napravljen 5. novembra 2021.

Da bismo proverili tvrdnje iznete u objavama i preveli ključne izjave, obratili smo se našim kolegama u AFP-ovom birou u Jerusalimu.

Čovek koji snima incident kaže na hebrejskom i engleskom: "Ljudi, nemojte da primite vakcinu, ovo je ono što je Fajzer uradio toj devojci. Bog vam je dao snažno telo, rođeni ste zdravi, ne treba vam druga vakcina, šta ste vi narkomani da vam trebaju nove igle svaki dan? Hoćete u raj? Ne menjajte svoj DNK!"

Naši novinari su našli nekoliko izveštaja o ovom incidentu u pouzdanim izraelskim medijima. "Protivnik vakcinacije objavio je snimak mlade žene koja se grči u Jerusalimu: 'To potkopava svaki pedalj moje duše'," piše u naslovu članka objavljenog na sajtu Ynet koji sadrži intervju sa ovom ženom.

U članku je opisano kako je dvadesettrogodišnju Hendi Armen (Hendy Armen) u centru Jerusalima snimio antivakser koji je tvrdio da je njen napad rezultat Fajzerove vakcine. Prema navodima u članku, čovek koji je postavio snimak tvrdio je da je Armen primila vakcinu samo 24 sata pre kolapsa. Međutim, kako se dalje navodi u članku, njegove tvrdnje su bile neutemeljene. Armen pati od čestih napada kao posledice prethodnih trauma, piše u tekstu.

Isto su izvestili drugi mediji poput video portala Mako i dnevnog lista Makor Rišon. Mediji su potvrdili da se incident dogodio 26. oktobra 2021. u Ulici Jafa u Jerusalimu.

Hendi Armen već godinama pati od napada i to nema veze sa vakcinacijom

Hendi Armen (הנדי ארמן na hebrejskom) je na svom Fejsbuk nalogu 31. oktobra 2021. objasnila okolnosti incidenta. "Prošle nedelje sam imala napad u Ulici Jafa u Jerusalimu i jedan 'heroj' je odlučio da izvadi svoj telefon i snimi me u stanju najveće ugroženosti i poniženja! Ne samo da me je snimio, već je počeo da viče da je moje stanje krivica Fajzera i vakcinacije... to je najveća laž na svetu," izjavila je.

Armen je napisala da je muškarac ne poznaje i da ne zna kroz šta ona prolazi. Izrazila je svoje gađenje što ju je protivnik vakcinacije iskoristio za širenje lažnih vesti i njegovu antivaksersku propagandu.

Takođe je objasnila da pati od psihogenih neepileptičkih disocijativnih napada (PNES), neizlečivog i dugotrajnog stanja koje je rezultat traume izazvane seksualnim zlostavljanjem u prošlosti.

"Skoro devet godina sam se hrabro borila sa napadima (PNES), gde je svaki napad stvarno zajeb****. (...) Muka mi je, teško mi je, ne mogu da se nosim sa činjenicom da su uzeli nešto tako lično kao posledicu mog seksualnog zlostavljanja i iskoristili to kao sredstvo da zastraše ljude vakcinama," rekla je.

"Ljuta sam, uvređena sam, osećam da mi je oduzeto dostojanstvo. Jednostavno ne mogu da ćutim pred ovim ljudima koji se neće zaustaviti ni pred čim da promovišu totalne laži. Sramota je za čovečanstvo koliko će se ljudi nisko spuštati samo da bi dobili neke lajkove, deljenje (objava) i pažnju," zaključila Armen, zahvalivši lekarima i policiji na brizi.

U svom postu Armen je objavila i sliku priznanice za njen višesatni boravak u hitnoj pomoći jedne jerusalimske bolnice u noći između 26. i 27. oktobra:

Image
Slika bolničke potvrde iz Univerzitetske bolnice Hadasa skinuta sa posta Hendi Armen 3. novembra 2021.

Na bolničkom dokumentu vidimo njeno ime, datum i vreme prijema u hitnu pomoć (26. oktobar, 18:11:08) i otpusta (27. oktobar, 00:29:23). Iz pečata na tom dokumentu vidimo da je bila u jerusalimskoj Univerzitetskoj bolnici Hadasa-Mt. Skopus.

Kontaktirali smo portparolku bolnice, ali je ona 3. novembra odgovorila da ne može da pruži detalje kako bi "sačuvala poverljivost pacijenta kako to zakon zahteva." Međutim, potvrdili smo da je memorandum na objavljenom papiru isti kao i na drugim javno dostupnim dokumentima iz ove bolnice (ovde ili ovde).

"Nisam protiv vakcinacije"

U intervjuu za televijsku stanicu Rešet 13 (Kanal 13) Armen je izjavila da nije protiv vakcinacije. "Ja sam se dva puta vakcinasala (protiv Covid-a-19). Nisam imala priliku da primim treću dozu jer sam se zarazila virusom, bila sam bolesna pa sam ozdravila," rekla je.

Lažne tvrdnje o njenom napadu na ulici su "sve zasnovane na lažima kako bi se stvorio strah i proširila budalasta i neosnovana agenda - i na čiji račun? O mom trošku!," rekla je.

Nismo mogli da potvrdimo kada je Armen vakcinisana. Ako joj je bilo vreme za treću dozu, kako kaže, onda bi trebalo da je drugu dozu dobila pre najmanje nekoliko meseci.

Izrael je 30. jula 2021. godine bio prva zemlja na svetu koja je učinila dostupnom treću dozu Fajzer vakcine svim osobama starijim od 60 godina i koje su vakcinisane najmanje pet meseci ranije. Od tada, Izrael proširuje program za revakcinaciju na sve starije od 12 godina. U oktobru je uvedena nova mera po kojoj su oni koji nisu primili treću vakcinu ili se nisu nedavno oporavili od Covida, izgubili status potpuno vakcinisanih.

Ovo nije prvi put da je stanje Hendi Armen opisano u medijima. Još u martu 2019, mnogo pre pandemije Covid-a-19, izraelska TV emisija Hazinor, koja pokriva nove medijske i internet trendove, podelila je njenu priču na svom Fejsbuk nalogu, rekavši da ona pati od napada izazvanih posttraumatskim stresnim poremećajem. U ličnom opisu, ona objašnjava svoje neurološke probleme i poremećaje u ishrani kao posledicu seksualnog zlostavljanja u detinjstvu.

Kako je rekla za Ynet, njeno stanje se pogoršalo od incidenta u Ulici Jafa. "Ovo su teška osećanja. Od incidenta jedva spavam, ne mogu da jedem. Ranije sam imala poremećaj u ishrani, a sada se ponovo razbuktao. Imala sam još tri napada od incidenta, dok u proseku imam oko jedan napad mesečno."

Tim AFP-ovog servisa za proveru činjenica na slovačkom nije uspeo da utvrdi identitet čoveka koji je snimio video, niti izvor gde je prvi put objavljen. Armen je rekla za Ynet da je u policiji podnela krivičnu prijavu protiv osobe koja je distribuirala snimak.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas