Trudnica dolazi u centar za vakcinaciju da primi Fajzter-Biontek vakcinu protiv Covid-a-19 u kolumbijskom gradu Medelinu, 24. jula 2021. ( AFP / Joakin Sarmiento)

N1 nije manipulisao fotografijom vakcinacije trudnice, reč je o ilustraciji

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fejsbuk objave podeljene više od 1.500 puta za pet dana prikazuju medijske izveštaje iz Kolumbije i Srbije objavljene u dva meseca razmaka koji uključuju fotografije vakcinisanja iste trudnice, uz tvrdnju da je to dokaz da "mediji lažu" o vakcinaciji protiv Covid-a-19. To nije tačno. Fotografije su upotrebljene kao ilustracija priča o trudnicama i Covid-u-19 -- što je rutinska praksa u medijima -- i nisu dokaz razobličene teorije zavere da je pandemija inscenirana.

“Ista trudnica...prva slika je kolumbijka vakcinisana 27og avgusta u kolumbiji,druga slika zove se jovana i vakcinisana prekjuce u beogradu. Mediji vas lazu,” piše iznad montirane fotografije koja prikazuje izveštaje iz kolumbijskih novina i portala N1 o trudnicama i vakcinaciji, koji koriste fotografije iste trudnice iz malo drugačijeg ugla. Datumi objave izveštaja, jedan u avgustu, drugi u oktobru, zaokruženi su plavom bojom.

Prema podacima Fejsbuka, ovakve objave podeljene su 1.600 puta od 21. oktobra, kao ovde i ovde.

Iz komentara u objavama jasno je da mnogi korisnici veruju u ovu tvrdnju, koja je povezana sa starim teorijama zavere da je pandemija Covid-a-19 prevara ili je inscenirana na neki način, što je AFP već razobličio ovde i ovde. "Čak su ljeni ,da si nađu neku drugu osobu ili slike," napisala je jedna korisnica Fejsbuka. "Mozda je druga doza pa se našla kod nas. Udala, promenila veru, ime, pre zime.....," napisao je drugi korisnik.

Fotografije su, međutim, samo upotrebljene kao ilustracije dve različite priče o trudnoći i vakcinaciji. Osim toga, N1 ne tvrdi da je ime žene na fotografiji Jovana, žena o kojoj govori članak. Zapravo, fotografija je potpisana nazivom agencije od koje je kupljena, imenom fotografa koji ju je snimio i jasnom naznakom da je reč o ilustraciji.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 25. oktobra 2021.

Prva fotografija prikazana u objavi je iz izveštaja časopisa El Kolombiano (El Colombiano), objavljenog 27. avgusta 2021, u kome se navodi da se u Antiokiji, regionu u Kolumbiji, povećava broj smrtnih slučajeva trudnica povezanih sa Covid-om-19. Izveštaj kao ilustraciju koristi fotografiju Manuela Saldariaga, fotografa tih novina, na kojoj se vidi trudnica obučena u crveno kako sedi na stolici dok prima vakcinu protiv Covid-a-19. U potpisu ispod fotografije navodi se: "Vlasti su pozvale trudnice da idu na vakcinalne punktove. FOTO: MANUEL SALDARIAGA."

Snimak izveštaja i fotografije u novinama El Colombiano, napravljen 25. oktobra 2021.

Drugačija fotografija iste žene u objavi može se videti na skrinšotu izveštaja onlajn portala televizije N1 od 17. oktobra 2021 o trudnici Jovani Cvetković Lazić koju su četiri puta odbili na punktu za vakcinaciju zato što nije imala potvrdu svog ginekologa da je za nju bezbedno da primi vakcinu. Izveštaj je ilustrovan fotografijom iste trudnice kao u izveštaju kolumbijskih novina, snimljenom iz malo drugačijeg ugla. Fotografija nema potpis, ali je na njenom dnu napisano da je reč o slici AFP-a, ime njenog fotografa Joakina Sarmienta i jasno naznačeno da je to ilustracija.

U članku ispod govori se o ženi iz Srbije po imenu Jovana, ali to nije u potpisu fotografije.

Skrinšot izveštaja N1 napravljen 25. oktobra 2021.

Fotografiju smo pronašli u AFP-ovoj arhivi. Snimljena je 24. jula 2021. i u njenom potpisu piše: "Trudnica prima Fajzer-Biontek vakcinu protiv Covid-a-19 u centru za vakcinaciju u kolumbijskom gradu Medelinu 24. jula 2021. Kolumbija je počela da vakciniše žene koje su trudne tri meseca i više." Medijski klijenti pretplaćeni na foto servis neke novinske agencije mogu i često koriste foto arhive da ilustruju svoje priče.

Trudnica prima vakcinu Fajzer-Bionteka protiv Covid-a-19 u centru za vakcinaciju u kolumbijskom gradu Medelinu 24. jula 2021. Kolumbija je počela da vakciniše žene koje su trudne tri meseca i više. ( AFP / Joakin Sarmiento)

Trudnice pozvane da se vakcinišu

Trudnicama u Srbiji preporučuje se da prime Fajzer-Biontekovu vakcinu nakon prvog trimestra trudnoće. Međutim, brojne žene koje su htele da se vakcinišu kažu da su na vakcinalnim punktovima odbili da im daju vakcinu jer nemaju pisanu saglasnost svog doktora, koji ne želi da je izda.

Jedna trudnica požalila se na Fejsbuku da doktori na vakcinalnom punktu "nisu hteli da me vakcinišu dok ne donesem od nje (ginekologa) napismeno i sa pečatom da daje dozvolu. Oni kažu da nisu do sad imali nijednu trudnicu za vakcinu i zato ne smeju," napisala je ona u svojoj objavi.

Stručnjaci kažu da trudnice treba da se vakcinišu jer su u većem riziku od najgoreg ishoda ukoliko obole od Covid-a-19. AFP Činjenice je o tome pisao ovde.

Naučnici i doktori preporučuju trudnicama da se vakcinišu protiv Covid-a-19 pošto istraživanja pokazuju da su vakcine bezbedne za njihe (ovde i ovde). Na svojoj internet stranici o trudnicama i Covid-u-19, ažuriranoj 19. oktobra 2021, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da je sve više dokaza koji "ukazuju da koristi od vakcine protiv Covid-a-19 prevazilaze bilo koji poznati ili mogući rizik od vakcinacije tokom trudnoće."

Prema navodima ovog izveštaja, u Srbiji je tokom ove godine 10 trudnica preminulo od Covid-a-19, od kojih nijedna nije bila vakcinisana. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je 18. oktobra da je u tom trenutku 25 trudnica bilo "ozbiljno bolesno" od Covid-a-19 i da "nijedna od njih nije vakcinisana."

COVID-19 VAKCINE