Fotografja ne prikazuje pakovanje vakcine Astra Zeneka iz 2018. godine

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fotografija pakovanja Astra Zenekine vakcine protiv Covid-a-19, koje je navodno datirano iz 2018. godine, podeljeno je na Fejsbuku na hiljade puta za samo nekoliko dana uz tvrdnju da je vakcina napravljena pre nego što je pandemija proglašena 2020. Tvrdnja je, međutim, netačna. Slika je fotomontaža. Osim toga, Astra Zeneka je negirala za AFP da je pakovanje vakcine za Covid-19 imala 2018.

Obmanjujuće objave sa netačnom tvrdnjom podeljene su više od 20.000 puta od 21. avgusta 2021.

U nekim od objava, kao što je ova i ova, podeljen je skrinšot Tvita koji uključuje fotografiju pakovanja Astra Zenekine vakcine za Covid-19 na kojoj je očigledan datum 2018. "Vakcina za covid napravljena 2018.g a virus se pojavio 2019g! Koga vi maltretirate i lažete dve godine ???!!!" navodi se u tekstu. Deleći ovaj skrinšot, jedan Fejsbuk korisnik je napisao: "Dragi prijatelji. Kako je moguće da se vakcina protivu Covida 19 proizvela 15-07-2018 a virus se pojavio krajem 2019??????"

Slične tvrdnje kružile su društvenim mrežama i na drugim jezicima, uključujući engleski, nemački, rumunski i finski. AFP Finska je razobličio sliku ovde.

Skrinšot Fejsbuk objave sa fotomontažom pakovanja Astra Zeneka vakcine, napravljen 24. avgusta 2021.

Fotografija podeljena u Fejsbuk objavama navodno pokazuje pakovanje za vakcinu za Covid-19 Astra Zeneke, farmaceutske i biotehnološke kompanije i proizvođača jedne od vakcina za Covid-19 trenutno odobrenih u Evropskoj uniji i Srbiji. U gornjem levom uglu obmanjujuće fotografije, zaokruženo crvenim, nalazi se serija brojeva koji podsećaju na datum: 2018.07.15. Ovo bi moglo da znači da je pakovanje napravljeno dve godine pre nego što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila izbijanje Covid-a-19 globalnom zdravstvenom opasnošću u januaru 2020.

Datum je naknadno dodat

AFP je upotrebio obrnutu pretragu slika da nađe poreklo fotografije. Na osnovu te pretrage, ispostavilo se da je fotografija izmontirana.

Obrnuta pretraga slika pokazala je da je ista fotografija pakovanja Astra Zenekine vakcine za Covid-19 kružila društvenim mrežama već u novembru 2020. Na ranijim slikama, iako su inače identične fotografiji u Fejsbuk objavama, nedostaje datum u levom gornjem uglu.

Jedna druga obmanjujuća Fejsbuk objava, objavljena 12. novembra 2020, pokazuje tri različite fotografije koje čini se prikazuju isto pakovanje za vakcinu za Covid-19 kao i objave iz avgusta.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave iz novembra 2020, napravljen 12. avgusta 2021.

U njoj se takođe dovodi u pitanje vreme kada je pakovanje proizvedeno. Ovu tvrdnju proveravali su drugi nezavisni novinari za proveru činjenica. Rojters je u novembru 2020. izvestio da Fejsbuk objava netačno sugeriše da je posao početka pravljenja pakovanja za vakcinu protiv Covid-a-19 dokaz da je pandemija planirana.

Originalna fotografija pakovanja vakcine podeljena je i u tvitu "Mreže građanskih novinara" (Citizen Journalist’s Network) od 15. novembra 2020, u kome je pisalo da je to "uzorak pakovanja koje čeka da proizvodnja vakcine uđe u puni pogon."

Fotografije pakovanja vakcine iz novembra 2020. i avgusta 2021. su gotovo identične. Slika čini se prikazuje isto pakovanje, sa potpuno istim oznakama. Jedina razlika između dve fotografije je što je ova iz avgusta 2021. zumirana i ima seriju brojeva u gornjem levom uglu. Zapravo, izgleda da su brojevi dodati naknadno, pošto se font i rezolucija, čini se, razlikuju od ostatka fotografije.

Skrinšot fotografije pakovanja vakcine bez datuma iz novembra 2020. (levo) i zumirana sa dodatim datumom u netačnim Fejsbuk objavama, napravljen 24. avgusta 2021.

Osim toga, datum proizvodnje ne nalazi se na pakovanju Astra Zenekine vakcine za Covid-19: u dokumentu teksta za spoljašnje i unutrašnje pakovanje za Astra Zenekinu vakcinu ne zahteva se datum proizvodnje. Umesto toga, uključeni su serijski brojevi i rok trajanja. Fotografija ispod pokazuje ispravno obeležen rok trajanja sa skraćenicom EXP jasno vidljivom pre datuma.

Kutija vakcine Astra Zeneka slikana u farmaceutskoj velikoprodajnoj kompaniji Hungarofarma u Budimpešti, 6. februara 2021. Sliku je zumirao servis AFP-a za proveru činjenica da bolje pokaže rok upotrebe.  ( POOL / MTI / AFP / Zoltan Mate)

Astra Zeneka negira navode

AFP je kontaktirao Astra Zeneku da proveri tvrdnju. Kompanija je negirala navode da je pakovanje za vakcinu za Covid-19 bilo dostupno već 2018. godine.

"Mogu da potvrdim da Astra Zeneka nije imala pakovanje za vakcinu za Covid-19 već 2018." godine, rekao je AFP-u 26. jula 2021. godine Kim Blumli (Kim Blomley), direktor za odnose sa medijima u Astra Zeneki.

Kompanija je ukazala na činjenicu da je Regulatorna agencija za lekove i zdravstvo (MHRA) Ujedinjenog Kraljevstva njenu vakcinu za Covid-19 odobrila za hitnu upotrebu tek 30. decembra 2020.

Štaviše, Univerzitet Oksford i Astra Zeneka su 30. aprila 2020. istovremeno objavili sporazum o razvoju vakcine protiv Covid-a-19 i mogućoj distribuciji na veliko, tako da je proizvodnja njihove brendirane verzije mogla legalno da počne samo posle tog datuma, kao što je portparold Grupe Oksford vakcina objasnio AFP-u ovde.

Slučajeve SARS-CoV-2 SZO je prvo prijavila 4. januara 2020, a pandemiju je proglasila 11. marta iste godine.

AFP je ranije proverio tvrdnje da su vakcine Astra Zeneke za Covid-19 razvijene pre pandemije. Tvrdnja je u skladu sa rasprostranjenom teorijom zavere da je pandemija korona virusa planirana. AFP je proverio slične tvrdnje na srpskom ovde i ovde i na engleskom ovde.

AFP Činjenice je takođe razobličio tvrdnju da vakcine Astra Zeneke sadrže tkiva ćelija abortiranih fetusa i da je Srbija zaustavila davanje Astra Zenekine vakcine iz bezbednosnih razloga.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE