Video prikazuje brazilskog poslanika ljutog što bolnica još nije otvorena

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Jedan video podeljen je na Fejsbuku 1.000 puta za nedelju dana uz tvrdnju da prikazuje građane u Brazilu koji su upali u Covid bolnicu za koju su mediji izveštavali da je kritično prenatrpana pacijentima i otkrili da je prazna. To je netačno. Video prikazuje brazilskog političara koji izražava nezadovoljstvo zbog odlaganja otvaranja nove bolnice za Covid-19.

"U Brazilu su mediji objavili kolaps zdravstvenog sistema, zbog neverovatnog broja zaraženih i mrtvih ljudi. Gradjani su upali u jedan C centar koji su spominjali mediji da najviše trpi krizu i razotkrili ovo (emotikon prsta koji upire u video),"navodi se u objavi sa videom u kome se vidi nekoliko muškaraca kako upadaju u nešto što izgleda kao prazna zgrada sa nekoliko praznih mobilnih kreveta. Od 2. avgusta 2021. objava je podeljena na Fejsbuku hiljadu puta.

Tvrdnja o čemu je video je, međutim, netačna. Reč je o video klipu starom godinu dana koji prikazuje brazilskog političara nezadovoljnog zato što nova privremena bolnica za Covid-19 nije otvorena na vreme.

Kovid skeptici često objavljuju video snimke koje netačno tumače kako bi pokazali da je pandemija Covid-a-19 prevara. AFP Činjenice je već pisao o jednoj takvoj tvrdnji da video dokazuje da su prazni kreveti na jednom odeljenju intenzivne nege u jednoj brazilskoj bolnici dokaz da je korona virus prevara, kao i o tvrdnji da je video iz izraelske bolnice potvrda da je pandemija nameštena.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 9. avgusta 2021.

Video se pojavio na društvenim mrežama u junu 2020. sa, takođe netačnom, tvrdnjom da prikazuje brazilskog poslanika Filipea Pubela (Filippe Poubel) koji je pobesneo kad je upao u privremenu bolnicu za koju se tvrdilo da ima 5.000 novih pacijenata obolelih od korona virusa i otkrio da je prazna. U to vreme bio je deljen među Fejsbuk korisnicima iz Nigerije i Sjedinjenih Država, kao i na Jutjubu.

Video, koji traje dva minuta i 19 sekundi, prikazuje najmanje četiri muškarca u crnim košuljama kako nasilno pomeraju ulaz u prostor za koji se ispostavilo da je bolnica u izgradnji koja tek treba da primi prvog pacijenta.

Koristeći alat InVID-ViVerifaj (InVID-WeVerify) AFP Fact Check je uradio pretragu snimka na internetu i pronašao mnogo dužu verziju (54 minuta) objavljenu 28. maja 2020. na Jutjub kanalu Filipea Pubela, poslanika koji predstavlja jedan okrug Rio de Žaneira. Potpis na Portugalskom glasi: "Poslanik Pubel u inspekciji privremene bolnice."

Pubel je snimak svog obilaska bolnice objavio i na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

U 21. minutu videa (20'51"), na ulazu u gradilište može da se vidi ime "Bolnica de Kampanja Sao Gonsalo" (Hospital De Campanha São Gonçalo). Onlajn pretraga dovela je AFP Fact Check do nekoliko članaka na portugalskom onlajn portalu R7 o odlaganju otvaranja bolnice i Pubelovoj inspekciji na licu mesta.

Skrinšot dužeg videa u trenutku kad se vidi ime bolnice, napravljen 10. avgusta 2021. (AFP zaokružio crvenim)

Sao Gonsalo je jedna od sedam privremenih bolnica koje je vlada Rio de Žaneira početkom 2020. odlučila da podigne kako bi se nosila sa naglim povećanjem broja slučajeva korona virusa u regionu.

Prema jednom članku brazilske novinske agencije Agência Brasil, objavljenom 18. juna 2020, objekat sa 200 kreveta namenjen je pacijentima obolelim od Covid-a-19 prebačenim nakon upućivanja iz neke institucije iz mreže javnog zdravstva. Tog dana je bolnica primila prvih 40 pacijenata, navodi Agencija u izveštaju.

Političar je započeo svoj video rekavši na portugalskom: "Stižem sad u bolnicu Sao Gonsalo koja je trebalo da bude otvorena danas a nije. Izvršićemo inspekciju."

U 54. sekundi snimka on kaže: "Evo zašto nisu želeli da uđem unutra -- ovo je trebalo da bude otvoreno danas. Pogledajte to, ništa nije spremno."

Prema izveštaju dnevnog lista Koreio do Brazil (Correio do Brasil) od 20. avgusta 2020, tog dana je počelo zatvaranje ove bolnice jer je, kako je objavilo Odeljenje državnog zdravstva u Rio de Žaneiru, postala nepotrebna zbog smanjenja broja pacijenata obolelih od Covid-a-19 hospitalizovanih u državi. "Ima slobodnih mesta u redovnim bolnicama u državnoj mreži. Demobilizacijom (bolnice), izbegavaju se nepotrebni troškovi," navodi se u saopštenju Odeljenja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, do 9. avgusta 2021. u svetu je registrovano više od 200 miliona potvrđenih slučajeva Covid-a-19, od čega u Brazilu preko 20 miliona, što ga, posle Sjedinjenih Država i Indije, čini trećom zemljom na svetu po broju obolelih od ove bolesti koju izaziva korona virus. Od Covid-a-19 u ovoj zemlji do istog datuma je preminulo više od 562.000 ljudi.

Prevela i pripredila
COVID-19