Australijski premijer Skot Morison (u sredini) zavrće rukav pre dobijanja doze Fajzer/Biontek vakcine protiv Covid-a-19 u Sidneju, 21. februara 2021. (Stiven Safore / AFP)

Fejsbukom se šire netačne tvrdnje da je vakcinacija australijskog premijera protiv Covid-a-19 ‘lažna’

Copyright AFP 2017-2021. Sva prava zadržana.

U Fejsbuk objavama, podeljenim nekoliko stotina puta za nedelju dana, tvrdi se da je vakcinacija protiv Covid-a-19 australijskog premijera Skota Morisona -- koju je 21. februara 2021. uživo prenosila nacionalna televizija -- lažna. U objavama se tvrdi da je zdravstveni radnik koji je vakcinisao Morisona ostavio poklopac na špricu. Tvrdnja je, međutim, netačna: bolničar je upotrebio otvorenu iglu prilikom vakcinacije Morisona, pokazuju brojne fotografije i video snimci procedure.

“Australijski premijer se pelcovao, samo mu nisu skinuli kapicu,” tvrdi se u Fejsbuk objavi podeljenoj više od 750 puta od 23. februara.

Slika u objavi pokazuje australijskog premijera Skota Morisona (Scott Morrison) kako prima vakcinu u jednom medicinskom centru na severozapadu Sidneja, kao što je izvestio AFP. 

Morison je bio jedan od prvih Australijanaca koji je primio vakcinu protiv Covid-a-19 u okviru pokretanja nacionalnog programa vakcinacije 21. februara 2021.

Snimak obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 1. marta 2021.

Objave sa istom tvrdnjom postavljene su na Fejsbuku ovde i ovde

Tvrdnja je, međutim, netačna.

Video snimci i fotografije sa događaja jasno prikazuju iglu bez poklopca koja je ubodena u Morisonovu ruku.

Ispod je fotografija AFP-a na kojoj je zabeležena Morisonova vakcinacija i na kojoj se vidi igla bez poklopca. 

Australijski premijer Skot Morison (levo) prima vakcinu protiv Covid-a-19 u medicinskom centru Kastl Hil u Sidneju, 21. februara 2021. (Stiven Safore / AFP)

Morisonova vakcinacija uživo je prenošena iz različitih uglova na televizijskim kanalima Ej-Bi-Si Njuz (ABC News), 7 Njuz (7News) i 10 Njuz (10News).  

Ispod su snimci Morisonove vakcinacije iz videa televizijskog kanala 10 Njuz, na kojima se takođe vidi vrh igle.

Odgovarajući na pitanje AFP-a o obmanjujućim objavama, doktor Najdžel Grebert (dr Nigel Grebert) iz medicinskog centra Kastl Hil (Castle Hill Medical Centre) rekao je da je igla bila bez poklopca kad je Morison primio vakcinu.

“Sa fotografija je prilično jasno da je imao špric od jednog milimetra sa iglom kalibra 25 na njemu. Jasno, nema poklopca,” rekao je on u mejlu 23. februara 2021.

“I da je iko to pokušao sa poklopcem na igli na nekoliko metara od desetine novinskih ekipa, kamera i zdravstvenih radnika, bilo bi apsurdno očigledno… gore nego trećerazredni TV šou.”

Gugl pretraga po ključnim rečima “25G igla” na engleskom dovela je do liste potkožnih igala ovde i ovde na sajtovima za medicinsku opremu. Oba sajta pokazuju da se igla vidi iznad narandžaste plastične osnove.

Snimak sa jednog od sajtova za medicinsku opremu (Ark Health) napravljen 23. februara 2021.

Smernice Međunarodne organizacije za standarde, koja se bavi medicinskim standardtima, navode da je potkožna igla za jednokratnu upotrebu kalibra 25 narandžaste boje.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE