Tvrdnja o ljudskom mesu u Mekdonaldsovoj fabrici potiče iz satiričnog članka iz 2014. godine

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fejsbuk objava u kojoj se tvrdi da je u Mekdonaldsovoj fabrici mesa pronađeno ljudsko meso podeljena je nekoliko hiljada puta za manje od dva dana. Tvrdnja nije tačna, kaže predstavnik Mekdonaldsa za AFP Činjenice. Na svom sajtu kompanija navodi da u hamburgerima koristi 100% goveđe ili svinjsko meso.

“Kolone i kolone čekaju u McDonald’s,” navodi se u Fejsbuk objavi. Uz tekst je podeljen i snimak jednog onlajn članka sa naslovom na engleskom: “BOMBSHELL: Human Meat Found in McDonald’s Meat Factory!!!” (BOMBA: Ljudsko meso pronađeno u Mekdonaldsovoj fabrici mesa)”.  Ispod naslova mogu se videti tri fotografije: jedna pokazuje mleveno meso, dok druge dve navodno pokazuju ljudska tela ili njihove delove u fabrikama mesa. Prema podacima Fejsbuka od 21. februara 2021. kada su postavljene, objave su ukupno podeljene 3.600 puta.

Tvrdnja, koja kruži internetom od 2014. godine, je, međutim, netačna.

Snimak Fejsbuk objave napravljen 22. februara 2021.

Članak je objavljen 12. februara 2021. na internet stranici NYNettle.info koja je delila brojne netačne priče poput one da je milijarder i filantrop Džordž Soroš uhapšen, što je AFP Činjenice razobličio ovde, ili o italijanskoj političarki koja je tražila da suosnivač Majkrosofta Bil Gejts bude optužen za zločine protiv čovečnosti, o čemu smo takođe pisali.

Članak navodi da su nakon “šokantnog audio priznanja čoveka koji je tvrdio da Mekdonalds koristi ljudsko meso” nadležni inspektori istražili slučaj i “navodno pronašli ljudsko i konjsko meso u zamrzivačima Mekdonaldsove fabrike mesa u Oklahoma Sitiju.” “Osim toga, inspektori su pronašli ljudsko meso u nekoliko kamiona koji su prevozili hamburgere za isporuku restoranima brze hrane,” piše u članku. Potom su citirani “drugi izveštaji koji sugerišu da su nakon inspekcije Mekdonaldsovih fabrika i restorana širom zemlje (SAD) nadležne vlasti pronašle ljudsko meso na čak 90% lokacija.” Članak zatim citira jednog Ef-Bi-Aj (FBI) agenta koji je rekao internet portalu Hazlers (Huzlers) da je “najgori deo to što to nije samo ljudsko meso, već meso od dece.”

Hazlers je satirični portal koji je objavio identičan članak u martu 2014. i koji se ispostavio kao njegov autor. U sekciji “O nama” portal se predstavlja kao “zabavni blog za satiru i fikciju.” Na dnu veb stranice piše “Verujte polovini onog što vidite i ničemu što čitate onlajn.” Ovu priču Hazlersa razobličio je američki sajt sa proveru činjenica Snoups (Snopes) u aprilu 2014, ali se ona ponovo pojavila kao da je istinita u avgustu 2017. i maju 2020. bez napomene da potiče sa satiričnog portala.

I NYNettle.info pominje Hazlers kao izvor, ali takođe ne pominje da je to satirični portal.

Mekdonalds negira priču

Na svojoj internet stranici Mekdonalds navodi da se hamburgeri “prave od 100% goveđeg ili svinjskog mesa.” Na upit AFP Činjenica da komentariše članak, predstavnik Mekdonaldsa u Srbiji rekao je u mejlu od 22. februara da “navedene tvrdnje nisu istina.”

“McDonald`s posluje po najvišim standardima uključujući propise Svetske zdravstvene organizacije o bezbednosti hrane, kao i regulativu svake od zemalja u kojoj se hrana proizvodi ili u kojoj se distribuiraju proizvodi. Ovi standardi i sledivost omogućavaju da se u svakom trenutku zna koji su proizvodi od kog mesa, odnosno sa koje farme,” rekao je predstavnik kompanije posredstvom PR-a Tamare Bekčić.

Maska za lice mogla se videti na maskoti lanca restorana za brzu ishranu Mekdonalds, Ronaldu Mekdonaldu. Snimljeno u Hiderabadu u Indiji 10. jula 2020.(Noa Silam / AFP)

Fotografije u članku

Članak uključuje tri fotografije, jednu mlevenog mesa i dve druge: prva pokazuje navodno ljudsko telo na mesarskom stolu, dok druga implicira upotrebu ljudskih tela i delova tela u fabrikama mesa.

Koristeći obrnutu pretragu slika na pretraživaču TinAj (TinEye), prvu fotografiju smo pronašli na internet portalu sa vestima iz tehnologije, kulture i nauke CNET. U članku iz 2012. portal objašnjava da je “telo na mesarskom stolu” deo privremene prodavnice koja je umetnička instalacija u Smitfild trgovini mesa (Smithfield Meat Market) u istočnom Londonu, čiji je cilj bio promovisanje izlaska kompjuterske igrice Resident Evil 6.

“Nazvana Vesker i sin (Wesker & Son - Veleprodaja mesa), mesara koja je bila otvorena do 29. septembra je bila privremena prodavnica koja je prodavala proizvode od mesa u obliku delova tela, kao promocija pokretanja igrice Resident Evil 6, koja izlazi ove nedelje,” navodi se u članku objavljenom 2. oktobra 2012. godine.

Aleks Brajan, zvanični fotograf tog događaja, rekao je AFP-u 2018. godine da je meso bilo govedina i piletina izloženi da izgledaju kao delovi ljudskog tela.

"Bio je to dvodnevni događaj koji je organizovalo odeljenje za marketing i odnose sa javnošću Kapkom (Capcom) kao egzibiciju. Sve je kreirala jedna umetnica i onda je prodato, a zarada je donirana Udruženju ljudi bez udova (NPO Limbless Association),” rekao je Brajan.

Snimak članka CNET-a (levo) i fotografija iz Fejsbuk objave (desno) napravljeni 22. februara 2021.

Druga fotografija je takođe u opticaju godinama, preciznije od novembra 2014, pokazala je obrnuta pretraga slika na TinAju. Rezultati su je prikazali pod nazivom “Kinezi jedu bebe”. Jedan rezultat imao je naslov “Kina proizvodi konzervisanu govedinu od mrtvih ljudi.” Gugl pretraga po tim ključnim rečima dovela nas je do nekoliko članaka poput ovog iz 2016. o kineskom demantiju da koristi ljudsko meso kao konzervisanu govedinu i prodaje je u Africi. Ta tvrdnja godinama cirkuliše internetom i AFP Fact check ju je razobličio u decembru 2018. i avgustu 2019.