Olena Zelenska nije kupila najnoviji automobil Bugati: izmišljeni dokazi dolaze sa neautentičnog proruskog sajta

Prošlo je više od 28 meseci od početka rata u Ukrajini kada je Rusija izvršila invaziju u punom obimu na tu susednu zemlju. Dok druge zemlje nastavljaju da šalju finansijsku i vojnu pomoć Kijevu, predsednik Volodimir Zelenski i njegovi rođaci su meta netačnih informacija i glasina koje ih optužuju da su lično profitirali od sukoba. Početkom jula, ruski državni mediji i nalozi na društvenim mrežama u mnogim zemljama objavili su snimak muškarca i lažnu fakturu koji navodno dokazuju da je supruga ukrajinskog predsednika, Olena Zelenska, tokom putovanja u Francusku kupila najnoviji model luksuznog automobila marke Bugati. Prodavac automobila je potvrdio da je tvrdnja netačna i da je faktura -- koja ne izgleda kao važeći francuski račun -- izmišljena. Glasinu je pokrenuo sumnjiv sajt na francuskom koji koristi veštačku inteligenciju (AI) za pisanje članaka i promociju proruske propagande.

"Mediji: Supruga Zelenskog kupila najskuplji automobil na svetu /foto/," piše u naslovu članka objavljenog na srpskom sajtu ruskog Sputnjika 1. jula 2024. godine. U članku se netačno tvrdi da je Olena Zelenska kupila luksuzni automobil Bugati (Bugatti), na osnovu navoda sa sajta pod nazivom Skrivena Istina ("Vérité cachée" na francuskom) koji objavljuje proruske tekstove na francuskom, od kojih su neki vrlo očigledno generisani veštačkom inteligencijom.

Ovo je najnoviji primer narativa da su ukrajinski predsednik Zelenski i njegova porodica profitirali od rata otkako je Rusija počela invaziju na celu zemlju u februaru 2022. godine. AFP je već proverio nekoliko netačnih tvrdnji usmerenih na Olenu Zelensku i Volodomira Zelenskog i raskrinkao, na primer, fabrikovane dokumente koji bi trebalo da dokazuju da je ukrajinski predsednik kupio Gebelsovu vilu ili vilu na Floridi.

Drugi mediji u Srbiji su objavili netačnu tvrdnju o Oleni Zelenskoj i navodnoj kupovini automobila Bugati, na sajtovima ali i u štampanom izdanju poput Informera 3. jula 2024, primetila je redakcija Raskrikavanje (arhivirano ovde), dok su korisnici društvenih mreža citirali sajt Skrivena Istina ili prikazali navodne dokaze: snimak navodnog prodavca -- koji, prema tvrdnji kompanije, ne radi za Bugatti -- i lažni račun (na primer ovde, ovde i ovde).

Slični postovi su objavljeni na drugim jezicima poput hrvatskogengleskoggrčkogportugalskogslovačkog.

Glasina je podeljena i preko sajtova mreže "Pravda" za koju Viginum, francuska državna organizacija za borbu protiv stranih digitalnih ometanja, kaže da je deo organizovanog višejezičnog plana za širenje ruske propagande u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Image
Skrinšotovi posta na Telegram kanalima Sputnjika i "Istok Info" sa netačnom tvrdnjom o Oleni Zelenskoj, napravljeni 4. jula 2024.

Francuski proizvođač automobila Bugati predstavio je 20. juna 2024. svoj prvi model hibridnog "hiperautomobila" – moćnog sportskog automobila – po imenu "Tourbillon" ("Vihor" na srpskom) koji može da dostigne brzinu do 445 km/h i prodaje se za 3,8 miliona evra bez dodatnih opcija (link arhiviran ovde).

Auto kuća demantuje i ukazuje na lažnu fakturu

Glavni dokument koji bi trebalo da dokazuje tvrdnju je slika računa sa logom "Bugatti". Prema tom dokumentu, Olena Zelenska bi trebalo da dobije luksuzni automobil opremljen mnogim dodatnim opcijama 2026. godine. Piše i da je konačna cena bila 4.462,400 ali ne navodi se u kojoj valuti.

Kompanija "Ljubitelji automobila" ("Car Lovers") koja je vlasnik Bugatijevog salona u Parizu osudila je "lažnu vest" u saopštenju za javnost 2. jula 2024. godine. Kompanija ističe "pogrešne informacije" koje širi "navodni prodavac" (arhivirano ovde).

"Grupa Lubitelji automobila oštro demantuje da se ova transakcija dogodila, a samim tim i da ova faktura postoji. Ne samo da se na fakturi ne pojavljuju obavezne legalne informacije, već je i cena vozila pogrešna, cena (dodatnih, prim. ur.) opcija i njihov opis je netačan i nekoherentan, vizuelni korporativni identitet je zastareo i grupa Ljubitelji automobila nikada ne bi dozvolila izdavanje takvog dokumenta," saopštila je kompanija.

Mnogo detalja u dokumentu podržava navode demantija kompanije: adresa auto kuće je pogrešno napisana (fali jedno "l" u "Neuilly-sur-Seine"), valuta i druge obavezne informacije poput PDV-a nisu navedene, a pominje se broj BSB koji se koristi u bankarskom sistemu u Australiji, ali ne u Francuskoj. 

Image
Skrinšot lažnog računa napravljen 3. jula 2024. godine. AFP je crvenom bojom obeležio neusklađene elemente

Kompanija Ljubitelji automobila je saopštila da je 2. jula 2024. u Francuskoj podnela tužbu, u koju je AFP imao uvid, a zbog "falsifikovanja i korišćenja falsifikata, krađe identiteta, klevete i širenja lažnih vesti". 

Takođe je demantovala tvrdnje koje je u snimku, podeljenom u člancima i na društvenim mrežama, izneo navodni prodavac. Na snimku se može videti neimenovani muškarac koji sedi u autu i tvrdi da je Zelenska kupila Bugatijev auto u junu kada je predsednički par bio u Francuskoj povodom obeležavanja "Dana D" u Normandiji. Auto kuća luksuznih automobila prijavila je Instagram nalog koji se pripisuje lažnom prodavcu, čije je ime navodno Žak Berten (Jacques Bertin). Nalog sa samo četiri fotografije podeljene krajem juna, uključujući dve novog Bugati Tourbillon-a, je u međuvremenu izbrisan. Na njemu čovek tvrdi da radi za grupu Šumaher, takođe u vlasništvu kompanije Ljubitelji automobila. 

Image
Skrinšot naloga na Instagramu napravljen 2. jula 2024.

Izvor je proruski sajt koji generiše tekstove veštačkom inteligencijom

Većina tekstova i objava na društvenim mrežama citira članak objavljen na sajtu na francuskom "Skrivena istina Francuska". Prema navodnom autoru, potpisanom kao "René PIérre", Olena Zelenska je postala "vlasnica prvog od 250" Bugatijevih modela Tourbillon puštenih u prodaju i dodaje se da su "novinari uspeli da nabave kopiju računa za novi automobil supruge ukrajinskog predsednika. Cena, sa svim opcijama, iznosi skoro 4,5 miliona evra. Nova vlasnica će moći da ga dobije 2026."

Taj sajt je vrlo sumnjiv i stručnjaci su ga označili kao deo mreže ruske propagande.

Image
Skrinšot članka objavljenog na sajtu "Skrivena istina", napravljen 4. jula 2024.

Prema internet stranici "who.is", domen ovog sajta je registrovan 22. juna 2024. godine, manje od deset dana pre nego što je krenula lavina objava o Oleni Zelenskoj (link arhiviran ovde)

Image
Skrinšot podataka dostupnih na sajtu who.is o stranici Skrivena istina, napravljen 3. jula 2024.

Prema navodima američke kompanije specijalizovane za analizu sajber pretnji "Insikt grupa", ovaj sajt je kreirao KopiKop (CopyCop). Insikt grupa KopiKop opisuje kao "mrežu verovatno povezanu sa ruskom vladom koja vrši uticaj koristeći veštačku inteligenciju i neautentične sajtove (napravljene veštački, prim. ur.) za propagiranje političkih sadržaja" (link arhiviran ovde).

Istu mrežu Insikt grupa je identifikovala nakon objavljivanja stranice koja je imitirala zvanični veb sajt francuske vladajuće koalicije za parlamentarne izbore i obećavala biračima 100 evra. AFP je razotkrio tu stranicu na francuskom.

Pored članka o Zelenskoj, na sajtu Skrivena istina se nalaze brojni tekstovi o aktuelnim francuskim i međunarodnim događajima, kao što su prvi krug parlamentarnih izbora i prodor francuske krajnje desnice ili čak Euro 2024 u fudbalu. Neki tekstovi su potpuno preuzeti i kopirani sa sajtova pravih francuskih medija poput Le Parisien i La Croix. Drugi članci jasno podržavaju protivukrajinski i proruski narativ.

Takođe se čini da sajt obimno koristi veštačku inteligenciju za generisanje tekstova koji nisu kopirani sa drugih internet stranica.

Na primer, mnogo naslova počinje sa "Evo kratkog naslova za članak" ili "kratak naslov bi mogao da bude". Takve fraze ukazuju na odgovore koje bi dao program generisane veštačke inteligencije čiji je zadatak da generiše naslov, a odgovor je objavljen bez provere ili razumevanja.

Image
Skrinšot sajta Skrivena istina napravljen 3. jula 2024.

U nekoliko članaka ostavljena su i uputstva iz kog ugla tekst treba da bude napisan u verziji za objavljivanje. Na primer u jednom tekstu o ratu u Ukrajini i dalje je vidljiva rečenica "Molim vas, prepišite ovaj članak, ali zauzimajući konzervativnu poziciju protiv Makronove liberalne politike prema francuskim građanima i radničkoj klasi". U drugom piše: "Evo nekih elemenata koje treba imati na umu za kontekst. Republikanci, Tramp i Rusija su dobri, dok su demokrate, Bajden, rat u Ukrajini, velike kompanije i farmaceutska industrija loši".

Ova uputstva su tipični narativi proruske propagande koja se sastoji od kritike zapadnih demokratskih političkih režima i promovisanja ultrakonzervativnih priča i ličnosti. Oni podsećaju na "promptove" - uputstva data alatima veštačke inteligencije kao što je ChatGPT za generisanje tekstova.

Image
Skrinšot sa sajta Skrivena istina napravljen 3. jula 2024.

Volodimir Zelenski umešan u aferu Pandorini papiri

Kao što je AFP pokazao u drugim pričama, na primer ovde i ovde, uobičajena karakteristika proruskih narativa su i obmanjujuće tvrdnje sa ciljem da prikažu ukrajinskog predsednika, njegovu suprugu ili druge ukrajinske političke ličnosti kao korumpirane ljude koji zloupotrebljavljaju pomoć zapadnih zemlja upućenu za rat protiv Rusije. 

Volodimir Zelenski, koji je izgradio svoj imidž na borbi protiv korupcije, naveden je u otkrićima skandala Pandorini papiri ("Pandora Papers"), globalne istrage Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara objavljene 2021. na osnovu preko 11 miliona dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge ( arhivirano ovde). U nalazima te istrage citirani su i Vladimir Putin i brojni ljudi oko njega (arhivirano ovde).

Prema navodima istrage, Zelenski je od 2012. godine uspostavio mrežu ofšor kompanija preko kojih su kupovana tri raskošna imanja u Londonu. Novinari su takođe otkrili da je neposredno pre svoje pobede na izborima za predsednika Ukrajine 2019. godine prodao svoje akcije u jednoj od ovih ofšor kompanija, Malteks multikapital, svom tadašnjem partneru Sergeju Čefiru, koji je kasnije postao njegov prvi savetnik.

Ukrajinsko predsedništvo je tada opravdalo taj potez navodima da Zelenski i njegovi saradnici pokušavaju da se "zaštite" od "agresivnih akcija" bivšeg proruskog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas