Klimatske aktivistkinje nisu ofarbale privatni mlaznjak pop zvezde Tejlor Svift

Američka pevačica Tejlor Svift je kritikovana zbog čestih letova privatnim avionom, jer se smatra da emisija gasova iz letelica umnogome doprinosi klimatskim promenama izazvanim ljudskom aktivnošću. Međutim, brojni mediji širom sveta, pa i u Srbiji i Bosni, netačno su preneli vest o aktivistkinjama ekološkog pokreta "Just Stop Oil" ("Samo zaustavite naftu") koje su u znak protesta ofarbale privatne avione u Engleskoj, na aerodromu na kojem se verovalo da je bio parkiran mlaznjak pop zvezde. AFP je pogledao snimke ofarbanih aviona i zaključio da nisu isti model kao onaj koji koristi Tejlor Svift. Engleska policija u Eseksu je takođe potvrdila AFP-u da aktivistkinje nisu oštetile njen avion. 

"Aktivistkinje uništile privatni avion Tejlor Svift, isplivao snimak," piše u senzacionalističkom naslovu članka objavljenog 21. juna 2024. Članci sa sličnim naslovima su objavljeni na drugim sajtovima u Bosni i Srbiji, kao i u Hrvatskoj.

U objavama se nalaze slike i snimak aktivistkinja kako narandžastom bojom farbaju parkirani avion. Snimak i slike su uz istu tvrdnju podeljeni i na drugim jezicima, na primer na engleskom, tajlandskom i nemačkom

Dok je video kružio internetom, Svift je bila na svojoj evropskoj turneji Eras u okviru koje je između 21. i 23. juna održala tri koncerta u Londonu. Pevačica je više puta kritikovana zbog čestih letova privatnom avionom i ostavljanja velikog otiska ugljenika.

Međutim, AFP je utvrdio da njen avion nije oštećen u ovoj akciji. Grupa aktivista je saopštila da su verovali da je avion sleteo na taj aerodrom, ali ne da su ga aktivistkinje ofarbale.

Image
Skrinšotovi netačnih članaka napravljeni 3. jula 2024.

Protest na aerodromu

Grupa za očuvanje čovekove okoline "Just Stop Oil" koja zahteva ekološku tranziciju i regulaciju naftne industrije je podelila snimak svoje akcije na Eksu 20. juna 2024. (arhivirano ovde). Međutim, u postu se ne tvrdi da je akcijom obuhvaćen avion Tejlor Svift. 

"Just Stop Oil farba privatne avione nekoliko sati nakon što je Tejlor Svift sletela," piše u postu.

Prema opisu, akcija se dogodila na londonskom aerodromu Stansted na kojem je mlaznjak pevačice bio parkiran.

U dužoj objavi koju je grupa objavila 22. juna takođe se ne tvrdi da su aktivistkinje ofarbale avion pop zvezde.

"U četvrtak ujutru su ušle u privatnu zonu na aerodromu Stansted, gde je bio parkiran privatni avion Tejlor Svift i poprskale dva mlaznjaka narandžastom bojom," navodi se u saopštenju (arhivirano ovde).

Dan pre toga, aktivisti grupe poprskali su narandžastom supstancom i Stounhendž, praistorijsko mesto svetske baštine Uneska u jugozapadnoj Engleskoj (arhivirano ovde).

Policija: avion pevačice nije oštećen

Prema izveštajima u medijima, privatni mlazni avion Tejlor Svift sleteo je na aerodrom Stansted u Londonu 19. juna 2024. 

Međutim, policija Eseksa rekla je AFP-u da njen avion nije pogođen tokom akcije aktivistkinja jer, u trenutku kada su sprejom ofarbale dva aviona, više nije bio na aerodromu.

AFP je kontaktirao tim pevačice i aerodrom za potvrdu ali nije dobio odgovor.

Image
Tejlor Svift tokom koncerta u Lisabonu 24. maja 2024. (AFP / ANDRE DIAS NOBRE)

AFP je takođe izvestio da su, prema saopštenju policije, dve aktivistkinje -- dvadesetosmogodišnja Dženifer Kovalski (Jennifer Kowalski) i dvadesetdvogodišnja Kol Mekdonald (Cole MacDonald) -- uhapšene i optužene za teški prekršaj i ometanje nacionalne infrastrukture (arhivirano ovde). One su negirale sve optužbe.

Ofarbani avioni nisu isti model kao mlaznjak Tejlor Svift

Na snimku akcije koji kruži internetom se jasno vidi samo jedan ofarbani avion. 

Može se videti kod N1875A koji, prema dostupnim podacima američke Uprave federalne avijacije (FAA), pripada američkoj banci a ne Tejlor Svift (arhivirano ovde).

Registracioni kod drugog aviona nije vidljiv. Međutim, oba mlaznjaka nisu ni nalik avionu popularne pevačice.

Ključna karakteristika mlaznjaka Tejlor Svift -- Falcon 7X, prema navodima FAA -- je treći mlazni motor pozadi (arhivirano ovde).

Taj treći motor se ne vidi na ofarbanim avionima prikazanim na snimku koji je podelila grupa "Just Stop Oil", kao što se može videti iz ovog poređenja:

Image
Poređenje AFP-ove slike primera modela aviona Falcon 7X (levo) sa avionima koji su aktivistkinje ofarbale (desno). Ključne elemente je označio AFP

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas