Video prikazuje lako zapaljive 'mace' sa topole, ne kako sneg čudno gori

Ulice i polja pokrivena "macama", belim pufnastim plodovima topole nalik snegu, nisu neuobičajena pojava u nekim delovima Evrope i Amerike u maju i junu. Međutim, neposredno nakon oluja s gradom koje su pogodile region Zapadnog Balkana krajem juna 2024. korisnici društvenih mreža u Bosni i Srbiji objavili su snimak čoveka koji pali te brzogoreće pahuljice uz tvrdnje da je reč o "neprirodnom gradu". Korisnik Tiktoka koji je prvi objavio snimak se šalio kako pali sneg, ali je takođe jasno prikazao kako snima "mace" sa topola, a ne grad ili sneg.

"Sasvim prirodno. Iliti prirodna katastrofa," piše u opisu snimka objavljenog na Fejsbuku 23. juna 2024. i podeljenog preko 2.000 puta za četiri dana. Video prikazuje polje prekriveno belim materijalom koji veoma brzo gori kada ga čovek zapali upaljačem. Isti snimak je uz psovke podeljen u drugim postovima poput ovog na Fejsbuku i ovog na Eksu. Na Instagramu je podeljen sa heštagovima poput "chemtrails", "HAARP" (istraživačka stanica na Aljasci), "trovanje iz vazduha" i "geoinžinjering".

Dok je nekoliko korisnika u komentarima istaklo da prepoznaje prirodnu pojavu sa plodovima topola, a ne bilo kakvu vrstu snega ili grada, mnogi drugi su na snimku videli rezultat neprirodnog uticaja, na primer takozvanih "kemtrejlsa" -- neutemeljene teorije zavere -- ili manipulacije vremenskim prilikama. "Led koji gori? Led ne gori. Ta bela materija, koja gori, je rezultat zaprašivanja iz aviona, takozvani, KEMTREJLSI. TA ZAPRAŠIVANJA TREBA ZABRANITI," napisao je jedan korisnik u komentarima. "Ljudski faktor iza ovoga," napisao je drugi koji je podelio objavu.

Bosna i Srbija su u junu 2024. pogođene ozbiljnim padavinama grada i olujama, kada je led naneo velike štete u nekim gradovima poput Doboja i Gračanice (članci arhivirani ovde i ovde). Međutim, snimak podeljen na društvenim mrežama nema veze sa gradom. Korisnik Tiktoka koji je objavio originalni snimak objasnio je u komentarima i na drugom snimku da je snimio "sneg sa topola", dobro poznatu godišnju pojavu kada ženske topole bacaju seme, prekrivajući svoju okolinu mekim belim materijalom nalik pamuku (arhivirano ovde), takozvanim "macama".

Image
Skrinšot obmanjujućih postova na Fejsbuku i Instagramu, napravljen 27. juna 2024.

Na nekoliko snimaka podeljenih na društvenim mrežama je vidljiv vodeni žig Tiktoka i ime korisnika, što nas je dovelo do originalnog posta objavljenog 17. maja 2024. Čovek na snimku priča na surziku, lokalnom jeziku koji je mešavina ukrajinskog i ruskog. "Sad ću vam pokazati kako sneg gori. Kao benzin," kaže na snimku i pali beli materijal u polju. Međutim u komentarima, kada neko kaže "sneg od topola" on odgovara: "tačno".

Drugi snimak objavljen dva dana ranije (arhivirano ovde) prikazuje polje pokriveno identičnim belim materijalom i čuje se isti muški glas kako govori: "Kažu da se krompir smrzao, eto šta je mraz. Padao je sneg. Krompir raste i sneg pada." Potom se približava, uzima beli materijal i prikazuje ga u svojoj ruci a zatim okreće kameru i prikazuje drveće pored polja i kaže: "Sneg sa topola. Pada sneg topole, tako stvari stoje."

Image
Skrinšot drugog snimka sa pahuljicama topole objavljenog na Tiktoku (levo) i originalnog snimka zapaljenih plodova topole u polju, napravljen 27. juna 2024.

Pretraga na nekoliko jezika za "sneg od topola" i "puh od topola" pokazuje da je to dobro poznata pojava.

"Nekoliko kratkih dana krajem juna, bele pahuljice topola lete kroz vazduh i putuju preko naših trotoara. Ovaj 'puh' je zapravo seme topole koje proizvodi žensko drveće ove vrste," objašnjavaju predstavnici kanadskog grada Kalgarija na svom sajtu (arhivirano ovde).

"Nije sneg, već pufna topole (ovo su semenke, a ne polen)! Već nekoliko dana beli plašt biljaka pokriva zemlju! Ove ljuske topole su način na koji ona raspršuje svoje seme," objašnjava francuska Nacionalna mreža za aerobiološki nadzor u objavi na Fejsbuku objavljenoj u maju 2020. (arhivirano ovde).

Poznato je da taj pufnasti materijal jako brzo gori. Pretraga na nekoliko jezika za "paljenje maca od topole" dovela je do snimaka koji prikazuju kako slične bele pufnaste ljuske brzo gore dok trava ispod ostaje neoštećena, na primer ovde, ovde i ovde (arhivirano ovde, ovde i ovde). U Španiji su vatrogasci intervenisali 2020. godine kada je vatra u parku progorela prekrivač od maca i prešla na zemlju brzinom koja je šokirala prolaznike (arhivirano ovde). O tome je izveštavalo mnogo medija, na primer ovde i ovde.

Netačne ili obmanjujuče tvrdnje često prate intenzivne kiše, oluje ili prirodne katastrofe. Mnoge od njih je AFP već proverio, na primer ovde nakon rekordnih kiša u Dubaiju i ovde nakon zemljotresa u Turskoj 2023.

Međutim, naučnici upozoravaju da klimatske promene izazvane ljudskom aktivnošću donose sve ekstremnije vremenske prilike i temperature.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas